Ankilozan Spondilit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

İltihaplı bir romatizma hastalığıdır. Kişinin omurlarında olan ardışık bağların zamanla kemikleşmesi neticesinde meydana gelecek ciddi bir rahatsızlıktır. Toplumda her yüz kişiden birinde görülmektedir.

 Ankilozan Spondilit  Nasıl Tedavi Edilir?

 Ankilozan Spondilit Nasıl Tedavi Edilir?

İltihaplı bir romatizma hastalığı olarak bilinmektedir. Çok sayıda insanda görülmektedir. Ve omurga kısmında hareket kısıtlanmasına sebep olacaktır. Omurganın esnekliğini sağlamak için ardışık olarak bağlar bulunmaktadır. Bu bağların zaman içerisinde kemikleşmesi sonucunda omurganın sabitlenmesi sonucunda görülmektedir. Bu kişilerde bel ve de beden kısımlarını hareket ettirme konusunda oldukça zorluk çekeceklerdir. Ve kişinin öne doğru eğilmesi sonucunda kamburluğa da neden olacaktır. Tedavi edilmeyip hastalığın ilerlemesi sonucunda kişilerin bel hareketlerinde hareket kısıtlanması gibi boyun hareketlerinde de ciddi kısıtlanmalar olacaktır ve zamanla boyun kısımlarını hareket ettiremeyecek olduklarından başlarını döndüremeyeceklerdir.

Belirtileri

Ankilozan Spondilit hastalığının belirtileri daha çok 20 ile 40 yaş arasında görülmektedir. Bu rahatsızlığı çocukluk ya da ergenlik döneminde de yaşamakta olan birçok kişi vardır. Omurganın iltihaplanması dışında da diğer organlarda da iltihaplanmanın görülmesi söz konusu olacaktır. Özellikle de göz ve bağırsak kısımlarında da iltihaplanmanın olacağı söz konusudur. Sabahları uyanan kişilerde şiddetli olarak ağrının ve de tutukluk oluşmasına neden olacaktır. Kişinin uzunca bir süre hareketsiz kaldığı zamanlarda ağrı meydana gelecektir. Bu rahatsızlıklar zamanla ilerleyecektir. Hastalık erken teşhisi çok önemlidir. İlerleyen zamanlarda kişinin boynunu hareket ettiremeyecek duruma gelir ve kötüleşecektir.

 Bu hastalığın nedeni daha çok HLA-B27 genini taşımakta olan kişilerde oldukça yoğundur. Birincil derecede akrabalarda görülmesi sonucunda sizlerde de yaşanması mümkün olacaktır. Erkeklerde daha sıklıkla görülmektedir. Bu hastalığı romatoloji hekimi tarafından tedavi edilecektir. 

 Tanısı

Romatoloji doktoruna başvurmanız gerekmektedir. Hastalığı yaşamakta olan kişinin ailesinde bu hastalığı yaşamakta olan kişilerin var olup olmadığı sorgulanacaktır. Hastaya fiziksel olarak muayene edilecek ve nefes alıp verirken göğüs çapının ölçülmesi de hastalığın tanısının konulmasında son derece önemli olacaktır. Doktor tarafından bacaklarınıza ve kalçanızın belirli noktalarına dokunarak hastalığın fiziksel olarak muayenesi yapılacaktır. Bunun dışında Ankilozan Spondilit tanısı koymak için bir takım görüntülenme testleri olarak röntgen filminin çekilmesi gerekmektedir. MRI çekilmesi radyo dalgaları kullanılarak bir görüntünün alınması söz konusu olacaktır. Hastanın kanında iltihaplanma olup olmadığını ölçmek için CRP gibi testlerin sonucuna bakmak için kan testleri isteyecektir. Fakat Ankilozan Spondilit hastalığını teşhisini net olarak koymak için özel bir kan testi bulunmamaktadır.

 Tedavisi

Tedavinin amacı Ankilozan Spondilit hastalarında var olan ağrının ve de hareketsiz kaldığı zamanlarda tutukluk olacağı için bunları gidermek amacı ile tedavi uygulanması gerekmektedir. Ankilozan Spondilit hastalarına ilaç tedavisi uygulanması gerekmektedir. Bu ilaçlar içerisinde Anti-inflamatuar ilaçları olacağı gibi kişiye indometazin ilaçları da verilir. Ve ağrının çok yoğun olması durumunda kişiye ağrı kesici de verilecektir.

 Egzersiz: Ankilozan Spondilit teşhisi konulan bir hastaya egzersiz çok iyi gelecektir. Bu nedenle de germe egzersizleri ve hastaya duruş egzersizleri verilmektedir. Göğüs kafesinin genişlemesi ve esnekliğini de kazandırmak amacı ile fizyoterapist tarafından bir takım egzersizlerin yapılması gerekmektedir. Ankilozan Spondilit teşhisi konulan hastaların ömür boyunca doktor tarafından verilen egzersizleri her zaman yapması gerekmektedir. Hastalığın ilerlemesine neden olan yüzme, pilates gibi sporları kişilerin yapmaması gerekmektedir. 

 Steroidler (kortizon): İltihaplanma sonucunda meydana gelen bu hastalığın tedavisi için kortizon da kullanılabilir. Kaburga baskı yapması sonucunda kişinin nefes almasında sorun varsa kortizon kullanmaları son derece iyi gelecektir. 

 Hastalığın tedavi aşmasının en önemli amaçlarından bir tanesi ağrı ve de tutukluğun giderilmesi olacaktır. Omurgayı etkileyecek olduğundan daha da ilerleyip boyunda da tutukluk olmasının önüne geçmek için tedavi uygulanacaktır. Eklem dışında gelişecek iltihaplanma durumun gözlerde ya da diğer organlara da sıçramasını önlemek amacı ile bir tedavi şeklinin uygulanması gerekmektedir. 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle