Spondilit Artrit Nedir Ve Tedavi Yöntemleri
Omurga iltihabı olarak bilinmektedir. Hastalık nedeniyle omurga hareketlerinin yok olmasına kadar devam edecek olan bir eklem hastalığıdır.
İçindekiler
Spondilit Artrit
Omurgada bulunan iltihaplı bir romatizma hastalığı olmaktadır. Hareket etmede kısıtlanmanın olduğu ve her yüz kişiden bir tanesinde görülen bir hastalık olmaktadır. Omurganın içerisinde bulunan bağların kemikleşmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Adeta alçı gibi sabitlenmesi ile bilinmektedir. Bu sebeple de kişinin hem bel hem de boyun hareketlerinde kısıtlanma olması söz konudur. Bu sebeple de kişi kambur bir şekilde hayatına devam etmektedir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında ise boyununu hareket ettirmekte zorlanacak ve başını hareket ettiremeyeceği için görüş alanında ciddi bir kısıtlanma gelecektir. Hasta başını çevirmek istediğinde tüm vücudunu çevirere hareket edebilir.
Belirtileri
- Sırtta olan ağrı;
- Hareket kısıtlanması;
- Göğüs bölgesinde rahatsızlık;
- Dizlerde şişme ve şiddetli ağrı;
- Halsizlik;
- Yüksek ateş;
- İştahsızlıkla birlikte kio kaybı;
- Görme bozuklukları;
- Kamburluk.
Nedenleri
Günümüzde bu romatizma hastalığına neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. HLA-B27 adlı geni taşımakta olan kişilerin yakalanma riski oldukça fazla olmaktadır. Hastanın ailesinde bu romatizma hastalığını yaşayan kişilerin olup olmadığı çok önemlidir. Sizinde birinci derecede bir yakınınızda spondilit artrit romatizması varsa %20 oranında sizlerde de görülmesi söz konusu olabilir. Erkeklerde daha sıklıkla görülmektedir. Kadınlarda çok yavaş seyrettiği için yaşlarının ilerlemesi sonucunda ortaya çıkar. Teşhisi ise romatoloji uzmanının koyması gerekmektedir.
Komplikasyonları
- Omurga hassasiyetini kaybetmesi sebebi ile hareket etmekte zorluk;
- Belde düzleşme;
- Uveit adı verilen göz iltihabının olması;
- Kemiklerde minerallerin azalması;
- Nefes darlığı;
- Sedef benzeri deride döküntüler oluşabilir;
- Kalp problemleri.
Üç aydan uzun süren bel ve kalça kısmında ağrınız varsa, Hareket ettiğiniz zaman ağrınızda azalma oluyorsa, 40 yaş altındaysanız, Her hareketinizde sizlerinde göğüs kafesinizde ağrı oluyorsa bir romatoloji hekimine başvurmanız gerekmektedir.
Tanı Nasıl Konulur?
Hekime gittiğiniz zaman sizlerin bel ve boyun bölgesinde ki yakınmalarınız ve ailenizde bu hastalığın olup olmadığı konusunda sorular sorularak hakkınızda bilgi edinilir. Kalça kısmında ya da vücudunuzun belli noktalarına eli ile dokunarak hangi bölgelerde ağrının olduğu tespit edilir. Bacaklarınızı hareket ettirmenizi isteyebilir ve ağrının olup olmadığı konusunda bilgi alır. Röntegen filmi çekilerek kemiklerin görüntüsü alınır. Fakat hastalık çok erken dönemlerde ise hastalığa dair görüntü olmaması ile karşılaşabilirsiniz. MRI adı verilen radyo dalgaları sayesinde sizlerden de manyetik rezonans görüntüsü istenilebilir. Bu sayede tomografiden alacağınız radyosyonun daha azını almış olacaksınız. Bu sayede daha erken tanının konulması söz konusu olabilir. Spondilit Artrit için özel bir kan testi bulunmamaktadır. Fakat iltihabın olup olmadığını kontrol edebilmek için CRP gibi bir takım testleri hekim isteyebilir.
Egzersizler
Hastalığın tedavisinde en önemli etken egzersizler yapmaktır. Eklemlerin normal hareketini kazanabilmesi için yapacak olduğunuz hareketler her zaman için esnekliği kazandırma konusunda başarılı olmaktadır. Sadece fiziksel egzersizler değil, aynı zamanda da nefes egzersizleri de yapmanız gerekecektir. Normal duruşu sağlamak için karın ve sırt egzersizlerinin yapılması şarttır. Yüzme Spondilit Artrit için en faydalı spor olmaktadır.
Tedavisi
Yavaş ve çok sinsi ilerleyen bir hastalık olmaktadır. Bu nedenle de ciddiye alınması gereken bir hastalık olmaktadır. Doktor öngördüğü zaman ilaç tedavisine de hastanın başlaması gerekmektedir. Tedavi aşamasında her zaman yastığınızın alçak olması şart olduğunu Yatağınızın ortopedik olmasına dikkat etmelisiniz. Geçmek bilmeyen ağrılarınızın olması ve sizlerin hareket kısıtlanması yaşadığınız zaman uzman fizyoterapist eşliğinde yapacak olduğunuz fizik tedavi de fayda sağlamaktadır. Egzersiz yapmanız doktor tarafından önerilecektir. Fakat travmanın oluşacağı futbol gibi ağır sporlardan kaçınmanız gerekmektedir.
Kişinin sigara kullanmaması gerekmektedir. Yeteri kadar nefes alamadığınız için akciğerlerinize yeteri miktarda nefes girmeyecektir. Ve sizler sigara tüketiyorsanız daha da az nefes akciğerlerinize girecektir. Yeteri miktarda kalsiyum almanız gerekecektir.
İlaçlar
Doktor tarafından reçete edilecek bir takım ilaçlar olacaktır. Bunları düzenli ve tam olarak saatinde almanız hastalığın gerilemesinde etkin biçimde rol oynamaktadır. Bu ilaçlar ise; İnfliximav, etanercept ve Golimumab türevinde ilaçlar olması gerekmektedir.
Kaynaklar
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/omurga-romatizmalar-spondilartritler/
- http://ichastaliklariromatoloji.medicine.ankara.edu.tr/files/2014/02/Spondiloartropatiler.pdf
- http://blog.aku.edu.tr/umitdundar/files/2012/01/Ankilozan-Spondilit-ve-Di%C4%9Fer-Seronegatif-Spondiloartropatiler.pdf
- http://www.romatizmatv.com/ankilozan-spondilit-tedavisinde-kullanilan-ilaclar-nelerdir/
- http://www.drtolgayuceturk.com/tr/icerik/118/spondiloartrit-ve-ankilozan-spondilit-nedir
- http://www.romatizmahastaliklari.com/tr/icerik/4/ankilozan-spondilit