Eklem hastalıkları
Omuzlarda Tendinit oluşma nedeni kemiklerin kaslarla tutunmasını sağlamakta olan tendonların iltihaplanması neticesinde ya da tahriş olma sonucunda aniden ortaya çıkacak olan ciddi yaralanmalara denmektedir. Bir takım meslekler bu hastalığın oluşmasında etkili olmaktadır. Bahçıvanlık, marangozluk, tenis sporuyla ilgilenenler, golf, ya da boyacılar da sıklıkla görülen bir durumdur
Tendinit, kasların kemiğe bağlanmakta olduğu kuvvetli bağların iltihaplanması ya da tahriş olması sonucunda özellikle de eklemlerin dış kısmında sıklıkla dirseklerde ve dizlerde ağrının meydana gelmesi ve hassasiyetin artması sonucunda kişilerde oluşan hastalıktır.
Dirsek kemiklerinde yumuşak dokular ve kemikler arasında bir yastık görevi görmekte olan ve kemiklerin birbirine temas etmesini azaltan bursae kesecikleri bulunmaktadır. Dirseklerde bulunan bursae keseciklerinin iltihaplanması neticesinde dirsek bursiti meydana gelmektedir.
Bursae insanlarda 160 civarında bulunan vücudun içerisinde ki içi sıvı dolu olan kesecikler olmaktadır. Jole tarzında olan keseciklerdir. Bunlar eklemlerde kemiklerin birbirine sürtünmesini azaltmak amacıyla yastık görevi görmekte olan hareket ettikçe kemiklerle ve yumuşak dokuların arasında bulunmaktadırlar.
Omuzlarda bursae adı verilen küçük ve içinin sıvı ile dolu olduğu keseler bulunmaktadır. Bu içi sıvı dolu olan keseler sayesinde kişilerin eklemlerinde ki kemiklerin birbirlerine sürmesini ve de kireçlenme olmasını azaltması konusunda yardımcı olacaktır.
Kalsifik tendinit en çok rotator manşon tendonlarında görülen, şiddetli ağrılara neden olan kas ve tendonlarda kalsiyum birikmesi durumudur. Genellikle ilaç kullanımıyla tedavi edilen hastalığın cerrahi müdahale ile iyileştirilmesi de mümkündür.
Bisipital tendinit; kol ve omuz arasındaki bağlantıyı sağlayan tendonlarda meydana gelen iltihaplanma nedeniyle olur. En büyük belirtisi şiddetli ağrılar olan hastalığın çeşitli tedavi yöntemleri vardır.
Prepatellar bursit; patella kırıklarını önlemek için diz kapağı ile cilt arasında bulunan sıvı keseciklerin iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Şiddetli ağrılara ve dizde şişkinliğe neden olur. İlaç tedavileriyle iyileşme sağlanmazsa cerrahi müdahale gerektirebilir.
Aşil tendonu insanların baldır kaslarını topuk kemiğine bağlamakta olan bağ dokusu olmaktadır. Bu tendonu insanlar yürürken, koşarken ya da ayaklarının üzerinde durmak amacıyla kullanmaktadırlar. Tendonun iltihaplanması neticesiyle birlikte aşil tendinit meydana gelmektedir.
Diğer adı Tenosinovit olarak bilinen bir rahatsızlık olmaktadır. Bilek tendiniti bilek ve de eklem içerisinde bulunan tendonların tahriş olması sonucunda görülmekte olan karakterize bir hastalık olarak ortaya çıkmaktadır. Birçok tendon bilek eklemi çevresinde bulunmaktadır. Bunlardan biri ya da birden fazlasının etkilenmesi sonucunda meydana gelecektir.
Bu rahatsızlık tendonların iltihaplanması sonucunda meydana gelmektedir. Kasın kemiğe bağlanmasını sağlamakta olan dokuya tendon adı verilmektedir. Dirsek ya da dizlerde sıklıkla karşımıza çıkan Tendinit romatizma hastalıklarında ya da kireçlenme gibi durumlar neticesinde sıklıkla ortaya çıkan bir sorundur.
Tendonlar kasları kemiklere bağlamakta olan güçlü dokular olmaktadır. Peroneal tendinit ise peroneal tendonlarının iltihaplanması neticesinde ortaya çıkacak olan ağrılı bir durum olmaktadır.