Ankilozan Spondilit Tedavi Yöntemleri

İltihaplı bir romatizma hastalığı olmaktadır. Omurgalarımızda bulunan kıkırdakları etkileyecek ve bunların sabir bir şekilde durmasına neden olur. Hareket edemeyecek hale gelir ve kişi boynunu ya da belini hareket ettiremez.

Ankilozan Spondilit Tedavi Yöntemleri

Ankilozan Spondilit Tedavi Yöntemleri

Bir iltihaplı romatizma hastalığı olarak bilinmektedir. Omurgalarda hareket kısıtlanmasına yol açacaktır. Görülmesi oldukça fazladır. Omurgamız ardışık kemiklerle doludur. Bu kemiklerin arasında ise kıkırdaklar bulunmaktadır. Eğer Ankilozan Spondilit yaşadığımız zaman bu omurgalar adeta alçıya alınmış gibi dümdüz duracak ve de sabitlenecektir. Bu durum olduğu zamanlarda kişi belini ve boyun kısmını tam olarak kullanamayacaktır. Bir kısıtlanma söz konusu olacaktır. Bu da zamanla kaburluğa yol açacaktır. Tedavisi günümüzde olmadığı zamanlarda daha da ilerleyecek ve çok ciddi bir hastalığın olmasına neden olacaktır. Bilmelisiniz ki boyun hareketleri ciddi bir kısıtlanma meydana gelecektir. Beşımız hareket edemeyecektir. Ve görüş alanımızda daralacaktır. Bir yere dönmek istediğimiz zaman kişi ancak bütün vücudu ile dönüş yaparak o yeri görebilecektir. Baş ve bel tek başına oynamayacaktır.

Belirtileri ve Tanının Konulması

Hastalığın erken tanısı çok önemli olmaktadır. Hastalığı yaşamakta olan kişiler sabahları yataktan kalktıkları zaman uzunca bir süre kalça ve bel kısımlarında ciddi oranda bir tutukluk hissedeceklerdir. Bu tutukluk birkaç saat içerisinde geçecektir. Ciddi miktarda bir ağrının olması söz konusu olacaktır. Ama ağrı kesici aldığımız zamanlarda bu ağrı kesici faydasını gösterecek ve azalacak ya da geçecektir. Bu tür şikayetleriniz varsa romatoloji doktoruna başvurmanız gerekmektedir. Sizlerden ilk olarak hikayenizi dinleyecektir. Ve bir muayene yapacaktır. Ankilozan Spondilit tanısını koyabilmek için günümüzde herhangi bir kan testi bulunmamaktadır. Bununla birlikte bir takım röntgen filmleri isteyebilir. Sizler de bu röntgen filmleri sonucunda tanının konulması mümkün olacaktır. Kan tahlillerinde ise sizlerin vücudunuzda bulunan iltihabın seviyesi ölçülecektir.

Daha çok bu hastalık HLA-B27 genini taşımakta olan kişilerde olma riski daha fazla olduğundan bu gen kontrol edilecektir. 

Tedavi Ve Kullanılan İlaçlar

Bu hastalığın tedavisinin amacı her zaman için ağrıyı gidermek ve tutukluğu yok etmek amacı ile bir tedavi uygulanması söz konusu olacaktır. Hastalığa bağlı olarak birçok kötü sonuç ortaya çıkacaktır. Bu sonuçları gidermek amacı ile bir tedavi yöntemi doktor tarafından geliştirilecektir. Bu hastalığın tedavisinde her zaman için erken teşhisin çok önemli olduğunu unutmamak gerekmektedir.

İlaç Tedavisi

İlaç tedavisini doktor uygun gördüğü zaman NSAİİ denilen ilaçlara başlaması gerekmektedir. Bunların bazıları naproksen, diklofenak gibi ilaçlar ankilozan spondilitin hastalığının tedavisinde çok kullanılan ilaçlar olmaktadır. Bu ilaçların özellikleri ağrının yok olması ve hastanın var olan tutukluğunu da gidermek olacaktır. Bu ilaçların faydası olduğu kadar zararının da olduğunu unutmamak gerekiyor. Mide kısmında son derece zararlı etkilerinin olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle de mide için mutlaka hekim tarafından mide koruyucu ilaçlar verilmesi gerekmektedir. ankilozan spondilitin tedavisinde eğer ki NSAİİ ilaçların faydalı olmadığı zamanlarda ise anti-TNF isimli olan ilaçlara başlayacaktır. Bu ilaçlar ise damar yolu ile uygulanmakta olan ilaçlardır. İnfliximab, adalimumab, etanercept gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar enfeksiyonlara yatkınlık yapmasının yanı sıra tüberküloz olması gibi sorunlara da yol açacak olduğundan doktorların tavsiyesi üzerine mutlaka uygulanması gerekmektedir. Ve doktor tarafından kesinlikle en az 3 ay boyunca kişi kontrol altında tutulmasının şart olduğunu da unutmamalısınız. 

Egzersiz

Ankilozan spondilitin hastalığının teşhisi konulmuş bir hastaya mutlaka egzersiz önerilmektedir. Egzersiz bu hastalığın bir parçası olmaktadır. Eklem hareketlerinin düzelmesi için ve hastanın da normal duruşunu sağlayabilmesi için ayrıca esnekliğini de koruması için egzersiz yapılmasının şart olduğunu unutmamalısınız. Bu egzersizler içerisinde boyun egzersizi ve sırt egzersizi çok önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca bel için germe egzersizlerinin yanında hastaya mutlaak solunum egzersizinin de verilmesinin şart olduğunu unutmamak gerekiyor. Hastane merkezi tarafından sizlere verilecek olan egzersizleri mutlaka sizler de hayatınızın bir parçası haline getirmeniz gerekmektedir. ankilozan spondilitin teşhisi konulmuş bir hastaya yüzme, pilates gibi ağır olan sporlar verilmemelidir. 

Hastalara Öneriler

Hastalar her zaman için yatağına çok dikkat etmesi gerekmektedir. Yattığı zaman şekil değiştirmeyen bir yatak içerisinde yatması çok mümkün olacaktır. Yastık konusunda ne kadar alçak bir yastığınız olursa omurganızın şekillenmesi de o kadar çabuk olacaktır. Hastalar eğer ki sigara tüketiyorsa bunu bir an önce bırakmasının gerektiğini de bilmesinde fayda olacaktır. Hastalığa bağlı olarak göpğüs kafesiniz zaten yeteri kadar esnemeyecektir. Bu nedenle de sigara da içiyorsanız buna ek olarak daha da az esneklik olacaktır. Omega 3 almaya dikkat edin ve günlük hayatınızda sık sık güneş banyosu yaparak bol miktarda D vitamini almalısınız.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle