Ankilozan Spondilit Hastalığı Hakkında Merak Edilenler
Omurgalarda oluşan bir iltihaplı romatizma hastalığına verilen bir isimdir. Her yüz kişiden birinde görünmekte olan omurganın sabitlenmesine neden olan bir rahatsızlık türüdür.
İçindekiler
Ankilozan Spondilit
Omurgalarımızda bulunan iltihaplı bir romatizma türü olarak ortaya çıkmakta olan her yüz kişiden birinin yaşamakta olduğu bir sağlık sorunu olmaktadır.
Omurganın esnekliğini sağlamakta olan bağların zaman içerisinde kemikleşmesi sonucunda ortaya çıkacak olan ve resmen omurganın alçıya alınmış gibi sabitlenmesini sağlayacaktır. Bu durumda hastanın bel ve de boyun ağrılarının olmasına neden olur.
Hastaların ön tarafa doğru eğilmesine ve de kabur durmasına neden olacak bir rahatsızlık olmaktadır. Hastalığın ilerleyen aşamalarında ise Ankilozan Spondilit hastalarının boyun hareketlerinde ciddi bir kısıtlanma neden olacaktır. Başlarını hareket ettiremeyeceklerdir. Ve bu nedenle de kişinin görüş alanında kısıtlanma olacaktır. Kişi sadece başını hareket ettiremeyecek olduğundan bir tarafa dönecek olduğunda tüm vücudunu hareket ettirecektir.
Ankilozan Spondilit çok ağrılı olan ve henüz sebebi tam olarak bilinmeyen bir romatizma hastalığı olmaktadır. İnsanların hareketleri yok denecek kadar azalacak ve uzun süre oturmaları sonucunda ya da dinlendikleri zamanlarda artış gösterecektir. Hastalar sabahları daha çok ağrı hissedecek ve günün ilerleyen zamanlarında azalacaktır. Ankilozan Spondilit hastalığının bel, kalça ve topuk ağrısı da kişilerin hissedecek olduğu bir rahatsızlık türü olmaktadır.
Omurganın deforme olması sonucunda hasta da kamburluk meydana gelecektir.Erkeklerde kadınlara oranla 4 kat daha fazla görülmektedir.
Belirtileri
Hastalarda daha çok 40 yaşından önce başlamaktadır. Kadınlarda 30lu yaşlarda daha sıklıkla görülürken, erkeklerde bu yaş aralığı 20li yaşlara kadar inmektedir.
Hastalığın ilk belirtileri arasında her zaman için sabahları yataktan kalktığınız zaman uzun süreli bir hareketsizlik sonrasında bel veya kalça içerisinde oluşacak ağrının yanı sıra tutuklukta görülmektedir. Sinsi bir hastalık olması sebebi ile başlangıçta çok kolay fark edilmeyecektir. Ağrılar şiddetli olmaması nedeniyle kişiler tarafından önemsenmeyecektir. Bu da hastalığın erken teşhis edilmemesine neden olacaktır. Fakat bazı hastalarda alevlenme durumu olabilir.
Bu hastalığın belirtileri arasında her zaman için ilerleyen evrelerde çok daha belirgin olacaktır. Hastalığın ilerleyen zamanlarında her zaman için sol ya da sağ kalça üzerinde ağrının oluşmasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra topuk ağrısı da kişilerin yaşadığı bir sorun olmaktadır. Hastanın derin bir nefes aldığı zamanlarda göğüs kafesi üzerinde ağrının olmasına neden olacaktır. Gözlerde kızarıklık ve uzun süreli devam etmekte olan bir karın ağrısı gibi belirtiler yaşaması gözlemlenmiştir.
- 3 aydan daha uzun sürmekte olan bel ve kalça ağrıları daha çok dinleniyorken ağrı olması;
- Hareket halinde olduğunuz zamanlarda ağrınızın azalması ya da tamamen geçiyorsa;
- 40 yaşından gençseniz;
- Ağrı kesici aldığınız zaman bu ağrılarınızın azalması ya da kaybolması mümkün olacaktır.
Nedenleri
Ankilozan spondilit hastalığının neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir. HLA-B27 genini taşımakta olan kişilerin hastalığa yakalanma riskinin son derece fazla olduğu bilinmektedir. Hastalığın genetik faktörleri çok önemli olmaktadır. Birinci derecede bir yakınınızda Ankilozan spondilit hastalığı varsa sizlerin de bu hastalığa yakalanma riskiniz son derece fazla olacaktır. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görüldüğü yapılan araştırmalarda gösterilmiştir. Fakat kadınlarda bu hastalık daha sinsi bir şekilde ilerlemektedir. Hastalığın daha çok bel fıtığı ya da kas romatizması olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle de uzman romatoloji uzmanına gidilmesi gerekmektedir.
Hastalığın Sonuçları
Omurganın var olan estetiğini kaybetmesi sebebi ile vücutta hareket kısıtlığını olması nedenler arasındadır. Boyunda düzleşme olacağı gibi belde de bazı hastalarda görülmektedir. Sırtta kamburluğa neden olmaktadır. Ankilozan spondilithastalarında göz iltihabının oluşması da mümkündür. Gözlerde kızarıklık olması ve ışığa karşı hassasiyet olması mümkündür. Kemiklerin mineral yoğunluğunun azalması görülmektedir. Omurgada çökme meydana gelecektir. Duruşlarında bozukluk olmasına neden olur. Hastalarda nefes darlığının olması mümkün olacaktır. İltihabın oluşması nedeniyle göğüs kafesinde yeteri kadar hava girmemesi nedeniyle yeteri kadar solunum yapılmayacaktır.
Tanı Nasıl Konulur?
Bel ağrısı olduğu zamanlarda Romatoloji uzmanına başvurmak gerekmektedir. Doktor tarafından hastanın hikayesi dinlenecektir. İlk olarak muayene yapıldıktan sonra doktor tarafından görüntüleme testleri yapılacaktır. Derin nefes alış verişlerde göpğüs kafesinde ki şişmenin normal olup olmadığını anlamak için bir mezura yardımı ile ölçüm yapılacaktır. Doktor tarafından bacaklarınızın hareketleri de incelenecektir. Doktor daha sonradan bir takım görüntüleme testleri isteyecektir. Çekilen röntgen filmleri ile hastalığın teşhisi konulacağı gibi bu durum biraz riskli olmaktadır. Çünkü erken dönemlerde röntgen filminde görünmeyecektir. Bu nedenle de doktor tarafından MRI çekilmesi istenebilir. Radyo dalgaları eşliğinde çekilecek bu MRI sayesinde kesin tanı konulacaktır.
Ankilozan spondiliti tanısını koymak için herhangi bir laboratuvar testi bulunmamaktadır. Sadece vücut içerisinde iltihabın olup olmadığını anlamak için CRP gibi testler istenecektir.
Tedavisi
Ağrılarınız olduğu zaman vakit kaybetmeden bir hekime gitmeniz gerekmektedir. Tedavinin her zaman başarılı olması için ilerlemeden tedavi olunması şarttır. Ağrının olmaması için ve hastanın tutukluğunu gidermek için hastalığın kötü sonuçlarını ortadan kaldırmak için verilen ilaçlar ve fizik tedavi uygulanması gerekmektedir.
İlaçlar
NSAİİ ilaçları Ankilozan spondiliti tedavisinde kullanılmakta olan ilaçların başında gelmektedir. Bu ilaçlar hastalığın tutukluğunu gidermesinin yanı sıra çekilen ağrınında azalmasını sağlayacak olan ilaçlar olmaktadır. Fakat ilaçların ağır olması sebebi ile mutlaka kişilerin mide koruyucu kullanması gerekmektedir.
Kaynaklar
- http://www.romatizmahastaliklari.com/tr/icerik/4/ankilozan-spondilit
- https://www.trasd.org.tr/hastalik/ankilozan-spondilit
- http://istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/anklozan.pdf
- http://medicaljournal.gazi.edu.tr/index.php/GMJ/article/viewFile/1042/991
- http://ejfm.trakya.edu.tr/userfiles/2015/August/1-erkan-kibrisli.pdf