Ankilozan Spondilit Egzersizleri

Ankilozan Spondilit için günümüzde kalıcı bir tedavi bulunamaktadır. Sizler de yapacak olduğunuz egzersizler ile eklemlerinizi ve de kaslarınızı güçlendirip daha sağlıklı bir yaşam sürmeniz mümkün olacaktır.

Ankilozan Spondilit Egzersizleri

Ankilozan Spondilit, insanların omurgalarında oluşan hareket kısıtlanmasına neden olan ve iltihaplı bir romatizma olarak bilinmektedir. İltihaplı romatizma hastalıkları içerisinde en sıklıkla görülen bir hastalıktır. Omurga her zaman için esnek olması için birçok üst üste dizili olan bağlar vardır. İşte bu bağların zamanla kemikleşmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Bel ve de boyun hareketlerinin zorlanmasına neden olacak bir kısmı engelleyecek bir durum olacaktır. Bu Ankilozan Spondilit daha çok boyun ve de bel hareketlerinin kısıtlanmasına neden olacaktır. Bu nedenle de insanların hayatlarını sürekli olarak olumsuz etkileyecektir. Ankilozan Spondilit hastalığının belirtileri arasında omurga, bel ve alçak bölgelerin hepsinde şiddetli bir ağrı ve yanında da çok sertlik olmaktadır. Uyluk kemiğimizin arka kısmında ağrı, Ayak bileğinde ve ayaklarda ağrı ile birlikte şişme, Hasta kendisini yorgun hissedecektir. Göğüs ağrısı olacaktır. Hareket aralığında ciddi miktarda bir kayıp olacaktır. Akciğer tutumu sonrasında nefes darlığı olacak ve İris iltihaplanması da görülecektir. 

Ankilozan spondilit hastalığında günümüzde bulunmuş herhangi bir tedavi şekli olmamaktadır. Fakat yapacak olduğunuz bir takım fiziksel aktivite sonucunda iyileşme gözlemlenmektedir. Bu hastalığı yaşamakta olanlar biraz egzersiz yaptıkları zaman ağrılarının hafiflediği bilinmektedir. Unutmayın ki egzersiz her zaman için bu hastalığın oluşmasında en iyi ilaç olacaktır. Sizlerin de yapacak olduğunuz bir takım egzersizler her zaman için sırtınızı ya da belinizin düzelmesine ve ağrılarınızın yok olmasını sağlayacaktır.

Yapacak Olduğunuz Egzersizler

İlk olarak sırt germe egzersizini yapmalısınız. Ellerinizle ve de dizlerinizle yere çökün. Avuç içlerinizin tamamen yere değmesini sağlamalısınız. Ve başınızın düşmesine izin verin. Sizler de bu pozisyonda dururken belinizi yukarıya doğru kaldırabildiğiniz kadar gerin. Fakat bu durum sadece 30 saniye boyunca devam etmelisiniz. Daha sonradan sırtınızı tekrardan düz bir hale getirin ve bu hareketi tekrar edin. Unutmayın ki sadece belinizi gereceksiniz. Ellerinizde ya da ayaklarınızda bir hareket olmaması gerekmektedir.

Omuz Germe

 

Sağlam bir sandalyeye oturmalısınız ve düz durmalısınız. Sizler de tam karşınıza bakacak şekilde derin bir nefes alın ve kollarınızı tavana doğru kaldırmalısınız. Vucudunuzla bu işlemi yaparken kesinlikle başınızı oynatmamanız gerekmektedir. Sizler de nefes alın ve bu gerginliği toplam otuz saniye kadar bekleyin sonra kollarınızı tekrardan yere indirin. Ve ilk konuma dönün. Bu egzersizi de günde 5 defa yapmanız sizin hastalığınıza son derece iyi gelecektir.

Göğüs Açılımı

 

Bir sandalyeye oturun. Ayaklarınızın yere değecek olan bir sandalye olmasına dikkat etmelisiniz. Başınız her zaman için karşınıza bakmalıdır. Başınızı eğmemeniz gerekmektedir. Kollarınızı iki yana doğru açın. Avuç içlerinizin dışa dönük olmasına çok dikkat etmelisiniz. Elinizi aşağı doru sallandırın ve kendinizi gerin. Bu gerginlik sırasında 30 saniye kadar bekleyin ve bu işlemi 4 defa tekrarlayın

Yukarı ve Geri Uzatma

 

Dirsekleriniz her zaman için yere değecek şekilde sert bir zemine uzanmalısınız. Sizler de dirseklerinizi yere indirip aşağı doğru bir şekilde durun. Bacaklarınızı bir omuz büyüklüğünde açın ve kollarınızı kaldırın. Sırtınızı yukarıya doğru kaldırın. Artından kalçanızı olabildiği kadar tavana kadar yukarıya kaldırın. Bu hareketi de 30 saniye boyunca yukarı kaldırıp kendiniz bekleyin. Hareketi 4 defa tekrarlamanız sizlerin de pelvis ve kalçanızın daha da güçlenmesini sağlayacaktır.

Boyun Gerilmeleri

 

Ayakta düz bir şekilde durun veya bir sandalyeye oturun. Vücudunuzun ve başınızın dik durmasına özen göstermelisiniz. Başınızı ilk olarak sağa doğru çevirin. İçinizden 30’a kadar sayın ve daha sonradan ilk pozisyona gelin. Şimdi başınızı sola doğru çevirin ve 30 saniye kadar da sola bakın. Bu işlemi 4 defa tekrarlayın. Bu hareketi yaparken sadece boyun kısmınız dönecektir. Bedeninizi asla çevirmemeniz sadece başınızı çevirmeniz gerekmektedir.

Kol ve Bacak Egzersizi

 

Elleriniz ve dizlerinizle yere çökmelisiniz. Karın kaslarınızı ilk olarak sıkın. Bir bacağınızı kaldırın ve vücudunuzla aynı hizada olacak şekilde kaldırın. Kalçanızın ve boynunuzun düşmemesi gerekmektedi. İçinizden 10!a kadar saymalısınız. Daha sonradan ayağınızı ve elinizi indirin. Ve sizler bu defa diğer elinizi aynı vücut hizanızda kaldırın ve Bacağınızı kaldırın. İçinizden yine 10’a kadar sayın ve tekrar bekleyin. Bu işlemi 10 defa tekrarlayın.

Ağrılarınızı yok etmek için duş alırken sıcak su ile duş almaya özen göstermelisiniz. Ağır bir yük kaldırmayın ve sizlerin ağrınızı arttıracak herhangi bir hareketten uzak durmalısınız. Bu egzersizi oldukça nazik bir şekilde yapmanız sizlerin faydanıza olacaktır. Ayrıca ağrıyan bölge üzrine balık yağı sürüp biraz ovmanız da ağrınızın dinmesini sağlayacaktır.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle