Protez
Diz protez ameliyatıyla beraber bazı komplikasyonlar gelişebilir ve bunlardan biri de bacakta morarma durumudur. Doktorunuz bu konuda gerekli önlemleri alacak ve iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
Kalça protezi ameliyatı sonrasında en sıklıkla kişinin ağrısı söz konusu olacaktır. Bu ağrılar kişilerin her hareket etme isteğinde giderek artacaktır. Bu ağrılar hastanın yaşamaması için güçlü arı kesiciler ya da ağrıyı uyuşturacak ilaçlar verilmesi ameliyat sonrasında doktor tarafından uygun görülecektir.
Kalça protezi ameliyatı olan kişilerin ilk 6 hafta boyunca çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Yatarken bacak aralarına yastık koymaları, bacağının üzerine dönerek yatmamaları ve otururken ya da ayakta durduğu süre içerisinde eğilmemesi gibi önlemler alarak ameliyat komplikasyonlarını aza indirecektir.
Kalça protezi ameliyatı olan kişilerin cinsel aktivitelerinde bir sınırlanma olup olmadığı her hasta ve de yakını için soru işareti olmaktadır. Hastaların ameliyat sonrasında ciddi ağrıları olacağı için bu kişilerde soru işareti olmaktadır. Ve konuşmaktan çekindikleri bir konu olması nedeniyle de insanlarla konuşmaktan çekinmektedirler.
Kalça protezi ameliyatları çok ciddi ameliyatların başında gelmektedir. Kişiler ameliyattan sonra başlayacak oldukları uygun fizik tedavi hareketleri ile eski sağlığına kavuşma süresi de kısalmış olmaktadır. Egzersizleri yapmayı düşünüyorsanız ilk olarak basit egzersizlerden başlamalısınız.
Kalça ameliyatı sonrasında kişilerin 6 hafta boyunca çok dikkatli olması gerekmektedir. Her zaman için alçak sandalyelere oturmalı, her zaman merdiven inip çıkarken hızlı ve de kendisine zarar verecek olan hareketleri yapmaktan kaçınarak fizyoterapisti tarafından söylenen fizik tedavi egzersizlerini aksatmadan yapması sağlığına faydalı olacaktır.
Takılan total kalça protezinin başarısız olma nedenleri eklem çıkığının olması, protezin sonrasında gevşemesidir. Protezin çıkma ihtimali ameliyattan hemen sonra bacağınızı yasak olan bir konuma getirmeniz sonucunda olabilir. Takılmakta olan protez eski durumuna gelmesi sonucunda yürümelisiniz.
Total diz protezi sonrasında görülmekte olan komplikasyonların içerisinde en yaygın olarak enfeksiyon bulunmaktadır. Kişinin kendi hijyenine dikkat etmemesi, bulunduğu ortamın hijyenik olmaması gibi nedenlerden dolayı ameliyat sonrasında kişinin enfeksiyon kapması görülmektedir.
Total diz protezi kişilere dizlerinde geri kalan kemiklerin düzgün bir şekilde şekillenmesi amacıyla kişilerin eski sağlığına kavuşarak yürümesi amacıyla ortopedik cerrahlar tarafından yapılan ameliyat diz eklemini değiştirip yerine suni total protez takılması sonucunda gerçekleştirilir.
Diz kapağı değiştirme ameliyatları ortopedik cerrahlar tarafından zarar görmüş olan dizin yerine total diz protezi konularak 15 ile 20 yıl arasında ömrü olan bu protezleri kullanarak diz kapağı değiştirme ameliyatı uygulamaktadır. Ameliyat SGK kapsamında olduğu için devlet hastanelerinde ya da üniversite hastanelerinde kullanılan malzemeler için bir ücret ödemezsiniz.
Diz ekleminin değiştirilme nedenleri arasında kişilerin dizlerinde kireçlenme olması sonucunda hasar görmesi ya da yaralanması sonucunda oluşan hasar nedeniyle kişilerde diz eklemi çıkartılarak yerine protez takılma işlemi sonrası kişinin egzersiz uygulaması gerekmektedir.
Dizlerimiz kalça kemiğinden başlayıp tibia kemiğinin bir parçasının bulunduğu bölgeye denmektedir. Diz replasman cerrahisi kullanılarak kişilerin hastalıklı olan diz ekleminin çıkartılması sonucunda bu bölgeye tekrardan bir diz kapağı yapabilmek amacıyla suni bir eklem oluşturulması için takılan proteze denmektedir.