Kafatası Kemiği Hastalıkları ve Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Kafatası yüzümüzü desteklemekte olan ve beynimizi koruyucu bir tabaka olmaktadır. Kafatasımız iki gruba ayrılmaktadır. Benimizi koruyan bir bölüm ve yüzümüzü oluşturan ikinci bölüm olmaktadır.

Kafatası Anatomisi

Beynimizi sarmakta olan oldukça güçlü yassı kemiklerden oluşan, beynimizi korumakla görevli olan bir bölümdür. Kürek kemikleri de yassı kemiklerdendir. Kafatasımızda alt çene kemiği dışında oynayan hiçbir kemik bulunmamaktadır. Başın en üst kısmında bulunan dışarıdan gelecek herhangi bir etkene karşı korumakla görevli olan bir yapıdır. 8 farklı yassı kemikten oluşmaktadır.

 Kafatası Anatomisi

 Bunlar çiftli kemikler olmaktadır ve tekli kemikler olarak ikiye ayrılmaktadır. Burada bulunan tekli kemikler beynimizi ve de sinir sistemimizi saracak ve beynimizi dış darbelerden koruması ile bilinecektir. Çiftli kemikler ise şakak kemiklerinin yanlarında yer alan kafa kemikleri bulunmaktadır. Bu kemikler birbirleri ile çok sıkı bir şekilde bağlanmaktadır. Yeni doğan bebeklerde kafatası çok yumuşak olurken, zamanla beynimizi koruyacak bu kafatası kemiğinin sertleşmesi görülecektir.

 Katası Kemikleri

  • Alın kemiği;
  • Şakak kemiği;
  • Burun kemiği;
  • Elmacık kemiği;
  • Üst çene kemiği;
  • Alt çene kemiği;
  • Duvar kemiği;
  • Art kafa kemiği

Kafatası kemikleri son derece sağlam ve de kalın olmaktadır. Bu sayede de içerisinde bulunan nazik organların zarar görmesini engellemektedir.

Kafatası Kemiklerinin Görevleri

  • İçerisinde bulunan beyni, sinir sistemini ve diğer organları korumakla görevi vardır. Göz, kulak, burun ve dil gibi organları korumakla görevlidir;
  • İskelet sisteminin en üst tabakasını oluşturması ile bilinmektedir.
  • Yüzün şeklinin oluşmasını sağlayacaktır;
  • Kolay kolay kırılmazlar. Sert bir dokudan oluşması ile bilinmektedir. Fakat kafatası kemikleri dışardan bir darbe aldıkları zaman kırılırlar. Çatlakların oluştuğu kırılmalara basit kırılmalar denilmektedir. Yüksek basınç sonucunda kırılmalar ise ciddi kırılmalar olarak adlandırılmaktadır.
  • Burada ki kemikler ikiye ayrılmaktadır. Kafatası kemikleri ve yüz kemikleri olarak adlandırılmaktadır.
  • Yeni doğan bebeklerde bıngıldak adı verilen kafatasının yerine yumuşak bir doku bulunmaktadır. Kafatasının oluşması ve kemiklerin kaynaşması yaklaşık olarak iki yıl sürecektir.
  • Kafa kemiğinin içerisinde art kafa kemiği bulunmaktadır. Bunun içerisinde omuriliğin geçmekte olduğu ve yaklaşık olarak 5 santim civarında olan bir delik bulunmaktadır. Bu deliğin içerisinden kan damarları ve sinir damarları bulunur. Görevi bunların geçişini sağlamaktır.

 Kafatası Hastalıkları

Kafatasımız içerisinde çok önemli organlar bulunmaktadır. Ve bu nedenle de ciddi hastalıkların oluşması söz konusu olacaktır. Kafatası içerisinde ve yüzeyinde bulunan hastalıkların birçok tedavi şekli vardır. Bunlar cerrahi yöntemler, ilaç tedavisi, radyoterapi, kemoterapi gibi tedavi şekilleri bulunmaktadır. Tedavisine Beyin, omurilik ve sinir cerrahları bakmaktadır. Kafatasında bulunan önemli organlar olması nedeniyle bu bölümü beyin cerrahları dışında kalan uzmanlık alanlarında ki doktorlar tarafından da tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Kulak burun boğaz, nöroanestezistler, nörologlar, nöroradyologlar ve radyosyon onkologları tarafından da tedavi edilmesi mümkün olacaktır.

Kafa tası içerisinde çok önemli organlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra hayati önem taşımakta olan damarların ve de sinirlerin de olduğu bir bölüm olmaktadır. Kafa tası hastalıklarında günümüzde gelişen teknoloki ile birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

  •  Kafa tası içerisinde bulunan beynimizde kafa tabanı meningiomları görülebilir. Bunlar iyi huylu olan tümörlerdir;
  • Akustik Nörinömlar işitme sinirlerinde ve dengemizde ortaya çıkacak olan tümörlerdir. Bunlar geneli iyi huylu olmaktadır;
  • Schwannomlar Soliter isimli iyi huylu ve çok yavaş büyümekte olan tümörler olmaktadır. 30 ile 60 yaş arasında olan kişilerde görülmektedir. Belirtileri arasında sinirlerin kemikleri sıkıştırmasına neden olacaktır;
  • Hipofiz isimli tümörler; Kordoma adında olan daha çok genzin arka kısmında bulunan tümörler olmaktadır. Bu tümör genellikle iyi huylu olsa da bazıları kötü huylu olmaktadır;
  • Fibröz Displaziler dokunun anarmoal şekilde büyümesi sonucunda kemiğin yerini alan bir hastalıktır;
  • Orbita yani göz çukuru içerisinde bulunan kemiğin normalden çok farklı boyutlara gelmesi sonucunda orbita tümörü meydana gelecekti;
  • Temporal kemik tümörleri kulağın içerisinde bulunan kemiğin üzerinde oluşan tümörler olmaktadır. İlk olarak dış kulakta meydana gelerek kanaldan geçme sonucunda orta ve iç kulağı da etkilemesi ile bilinmektedr;
  • Hemifasiyal spazm oluşması durumunda yüz kaslarında meydana gelen kasılmalar anormal boyutlara ulaşacaktı;
  • Kafa tası içerisinde bulunan damarların sisteminde oluşan rahatsızlıklar olur;
  • Kafatasımız içerisinde beyin ve omurilik sıvısı kaçakları meydana gelebilir.

Belirtileri

Tümör olduğu zaman ilk olarak baş ağrısı en büyük belirtileri arasında olmaktadır. Her 3 hastadan ikisi şiddetli baş ağrısı ile hekime başvurmaktadır. Tümör eğer ki ilerlediği zamanlarda uyuşukluk meydana gelecektir; Tümör nedeniyle kişinin görme bozukluğu yaşaması görülmektedir. Kas gerilmesi ve titremeler kol ve bacaklarda görülecektir. Kişi vücut dengesini korumakta zorluk çekecektir. Ruh halinde sürekli olarak değişimler yaşanacaktır. Konsantre olmakta bir hayli zorlanacaktır. Ve kişinin hafıza sorunlarına yol açacaktır. Tümör ileri aşamalarında ciddi oranda his kaybının oluşmasına neden olacaktır. 

Tedavisi

Kafatası ya da kafa tabanı üzerinde oluşan iyi ya da kötü huylu tümörlerin tedavisi ilk olarak ameliyat ile müdahale edilecektir. Tümörün bulunduğu yerden çıkarılması ile tedavi başlayacaktır. Bu ameliyatlar son zamanlarda son derece kolay yapılmaktadır. Son zamanlarda başarılı olmaktadır. Burada ki amaç tüm tümörün beyne zarar vermeden çıkarılması gerekmektedir. Fakat bazı tümörlerin damarlara ve de sinire çok yakın olması sebebi ile hepsini çıkaramayacaklardır. Bu nedenle de kalan tümörün dokusunu Gamma Knife isimli radyoterapi uygulanarak yok edilmesi sağlanmaktadır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle