Kemik Tümörü Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kemik üzerinde bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünerek büyümesi sonucunda bir kütle meydana gelir. Bu kütleye tümör adı verilmektedir.

Kemik Tümörü Nedir?

Kemik üzerinde hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi neticesinde bir kitlenin oluşması sonucunda, bu kitleye kemik tümörü adı verilmektedir. Tümörün büyümesi neticesinde normal olan dokunun yerini bu büyümekte olan sağlıksız doku alacaktır. Kemiklerde oluşan tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmaktadır. İyi huylu olan tümörler kanser değildir. Bunlara benign kemik tümörü adı verilmektedir. Kemik üzerinde oluştukları yerde dururlar. Ölümcül değillerdir. Anormal hücre olması sebebi ile kişinin tedavi olması gerekecektir. İyi huylu olan tümörler büyüyecektir. Ve bunun sonucunda da kemik dokularının sıkışması meydana gelecektir.

Benign kemik türleri daha çok görülme ihtimali vardır. Ve çocuklarda ve gelişme çağında olan gençlerde görülme riski daha çok olmaktadır. İyi huylu kemik tümörleri daha çok kol ve bacak kemikleri üzerinde bulunmakta olan kemiklerin büyümekte olan uçlarında oluşmaktadır. Kalça kemiğinin alt ucunda, alt bacak kemiğinde, üst kol kemiğinde görülme ihtimalleri daha çok olmaktadır. Benign kemik tümörleri kıkırdaktan ve kemikten oluşmaktadır. 

Malign isimli tümörler ise kötü huylu olmaktadır. Bunlar daha çok vücuda yayılması sonucunda diğer organları da etkileyecektir. 

Birçok risk faktörü oluşsa bile kemik tümörlerinin tam olarak nedeni bilinmemektedir. Kişinin yüksek dozda radyasyona maruz kalması, beslenme bozuklukları bağlanmaktadır. Kişinin hareketsiz kalması, egzersiz yapmaması da nedenler arasında olarak bilinmektedir. Çocuklarda ve gençlerde hızlı büyüme olacağı için kemiklerde ya da kıkırdaklarda tümör oluşması da görülmektedir. 

Belirtileri

Kemik tümörlerinin en belirgin özellikleri arasında donuk bir ağrıın oluşması görülmektedir. Bu ağrı zaman zaman başlayacağı gibi daha sonradan çok şiddetlenerek kişinin gece uykusundan bile uyandıracak kadar şiddetli olması söz konusu olacaktır. Bazı kişilerin kemiklerinde tümör olması sonucunda kemiklerde hasar meydana gelecektir. Kemiklerde zayıflama meydana gelir. Zayıflama sonucunda da kemiklerde kırık oluşma riski her zaman için vardır. Kemik tümörü yaşamakta olan bir kişinin kemik dokusunda ya da eklem bölgesinde şişlik meydana gelebilir. Bazı durumlarda acının olmaması da söz konusu olacaktır. Fakat bulunduğu bölge üzerinde bir doku kütlesinin olması söz konusu olacaktır. Kişilerde özellikle de gece olduğu zaman ateş görüleceği gibi gece terlemesi de söz konusu olacaktır.

Bazı kemik tümörlerinde herhangi bir belirti olmadan da görüntüleme tanısı yapıldığı zamanlarda ortaya çıkması söz konusu olur. İyi huylu olduğu anlaşıldığı zamanlarda eğer ki kişinin günlük hareket aktivitesinde bir azalma olmazsa ve işlevini de etkilemiyorsa tedavi edilmesi gerekmez. 

Teşhisi

Şikayetler sonucunda doktora başvurduğunuz zaman sizlerden kan ve idrar testleri almak üzere birçok test yapılması istenecektir. Bunlar sayesinde kişinin tıbbi bir problemi olup olmadığını anlamak için analizlerin yapılması söz konusu olacaktır. Daha sıklıkla fosfataz testi günümüzde kemik tümörlerinin teşhisini koymak için uygulanan bir yöntem olmaktadır.

Görüntüleme testleri sonucunda kişinin kemiklerinde bulunan tümörün hem yerini tespit etmek amacıyla hem de büyüklüğünü anlamak amacı ile röntgen filmi çekilecektir. Bunun sonucunda kemik tümörünün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için doku örneği alması söz konusu olacaktır. Bu biyopsi görüntüleme testleri sırasında radyolog tarafından yapılacağı gibi aynı zamanda doktorunuzun dokuyu tamamen çıkaracağı bir ameliyat ile de yapılması söz konusu olacaktır.

Tedavisi

Yapılan kemik biyopsisi sonucunda kemik tümörü iyi huylu olması sonucunda doktor tarafından herhangi bir tedavi zaman zaman uygulanmaya bilir. Bu tümörlerin zaman içerisinde büyüyüp, büyümediğini anlamak için doktor tarafından kişinin takip içerisinde olması gerekmektedir. Benign kemik tümörleri zaman içerisinde büyür, aynı şekilde kalır ve bazıları da zamanla kaybolur. Özellikle çocukluk çağında kemik tümörlerinin kaybolma olasılığı daha fazla olmaktadır. Bazı durumlarda ise benign olan iyi huylu kemik tümörleri yayılabilme ve malign olan kötü huylu kemik tümörlerine neden olacağı gibi aynı zamanda da kemiğin zayıflaması sonucunda kırıklara da neden olabilir.

Habis olan tümörün küçültülmesi için bulunan bölgeye radyasyon tedavisi uygulanacağı gibi kanser hücrelerinin yayılmasını durdurmak için kemoterapinin de uygulanması söz konusu olacaktır.

Bazı zamanlarda parmakta kemik tümörü ya da diğer kemiklerde bulunan tümörler malign yani habis olabilir. Bunun için yapılacak tedavi yolu ise kişinin kanser türüne göre ve tümörün çoğalıp çoğalmamasına bağlı olarak yapılacaktır. Metastatik olan tümörler diğer organlara da yayılacaktır. Ameliyat ile kemik üzerinde ki kanserli dokunun alınacaktır. Ameliyat sonrasında kanserli hücrelerin bırakılmaması için doktor tarafından sağlam dokuların da bir kısmının alınması söz konusu olacaktır. Eğer ki kolunuzda ya da bacak kemikleri üzerinde olması sonucunda kanserli hücrelerin çıkarılması için tendonlardan, kaslardan, damarlardan ve sinirlerin de bir kısmını alacağı anlamına gelecektir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle