Osteomalazi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Halk arasında kemik yumuşaması olarak bilinmektedir. Osteomalazi kelime anlamı olarak yumuşak kemik diye dilimize çevrilmektedir.

Osteomalazi

Yumuşak kemik anlamına gelen Osteomalazi bir tür kemik bozulması sonucunda ortaya çıkacak olan kemik hastalığı olarak bilinmektedir. Herhangi bir yaş aralığında ortaya çıkabilir. Mineralizasyon bozukluğunun oluşması sonucunda çocuklarda raşitizm ortaya çıkacaktır. Erişkin bireylerde ise Osteomalazi olarak ortaya çıkar. Giderek artan kemiklerde bir yumuşama görünecektir. Hastada yaygın kemik ağrılarının olması ortaya çıkar. Kaslarda güçsüzlükte meydana gelecektir.

Osteomalazi ilk olarak 1885 yılında tanımlanmış olan bir hastalık olmaktadır. Osteomalazi en çok görülme nedenlerinden bir tanesi de D vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. D vitamini kemik yapımı içerisinde kalsiyum ve fosfor düzeyinin oluşmasını sağlayacaktır. Eğer ki D vitamini eksik olduğu zamanlarda kişinin mineralizasyonun bozulmasına neden olacaktır. D vitaminini güneşte alacağımız için Yaz aylarında bol bol güneşte bulunmamız kemiklerimiz için son derece faydalı olacaktır. 

Çeşitli kanser türlerinin de neden olacağı gibi, kullanılan antiseptik ilaçlarda kemik yumuşamasına neden olacaktır. Vejeteryan olarak beslenen kişiler yeteri kadar protein alamazlar ve bu kişilerde de yumuşama görülmektedir.

Böbrek yetmezliği ve pankreas hastalarında da görülmektedir. Karaciğer bozukluklarının olmasında neden olacağı gibi Çölyak hastalığı da Osteomalazi ortaya çıkmasında çok etkilidir.

Nedenleri

Yaş ilerledikçe D vitamini azalma görülecektir. Güneşli havalarda sizlerde bol bol güneşlenerek D vitamini alabilirsiniz. Koyu renk kişilerde daha az alınacaktır. Bir insanın D vitamin takviyesi her zaman için %80 kadarı güneşten alınmaktadır. %20si ise yenmekte olan gıdalardan alınır.

Vücut içerisinde kalsiyumun ve de fosforun yetersiz kalmasından dolayı da olacağını unutmamak gerekiyor. Bu hastaların en büyük şikayetleri ağrı olmaktadır. Kemiklerin yumuşamaya başlaması nedeniyle oluşacak herhangi bir dokunma ya da yürüme her zaman için hastalarda şiddetli ağrının oluşmasına neden olacaktır. En çok görüldüğü yerlerin başında omurgalar ayaklar ve de kalçalarda olmaktadır. Bu ağrı hareket ettiğimiz zaman ortaya çıkacaktır. Ve dinlendiğimiz zaman kendiliğinden kaybolacaktır.

Çok ilerlemeden tedavisinin olması gerekmektedir. İleriki aşamalarında kemiklerin eğilmesi söz konusu olacaktır. Kemik ve kas güçsüzlüğü olan kişilerde yürüyüş bozuklıuğunun olması meydana gelecektir. Osteomalazi tedavisinde her zaman için tedavinin kemikleri güçlendirmek olacağını unutmamalısınız. Kemik yumuşaması yaşamakta olan bir hastaya D vitamini verildiği zaman kemiklerinin güçlenmesi söz konusu olacaktır. Kaslarda zayıflamayı önlemek için her zaman düzenli bir şekilde egzersiz yapılması gerekecektir. Eğer ki yumuşama nedeniyle kemiklerde bir kırık geliştiği zaman o halde cerrahi müdahalenin şart olduğunu unutmamanız gerekiyor.

Belirtileri

Bulgular her zaman için hafif olacağından tanıya çok yardımcı olmayacak belirtiler göstermektedir. Ağır olan hastalarda ise kemik ağrıları söz konusu olacaktır. Bu ağrılar daha çok omurgada ve omuzlarda olacaktır. Bu ağrının özelliği iki taraflı olmaktadır. Fakat ağrı her durum içerisinde olmayabilir. Bazı zamanlarda ağrısız Osteomalazi de meydana gelmektedir. Erişkinlerde belirtileri arasında kas güçsüzlüğünün oluşması nedeniyle yürüme zorluğu çekmesi ile bilinmektedir.

Hastalar da Osteomalazi olduğu zaman destek almadan bir yerden merdiven inip çıkmakta zorluk çekecektir. Oturduğu yerden kalkma durumu olmayacak ve yürümekte bir o kadar zorlanacaktır. Kişi paytak bir şekilde yürümesi gözlemlenecektir.

Bazı hastalarda kemiklerin yumuşaması sonucunda omurgada eğilmeler meydana gelecektir. Hastalık çok ağır bir şekilde seyrediyorsa kırıklar oluşabilir. Kalsiyum seviyesinde azalma olacağı için halsizlik ve yorgunlukta meydana gelmesi söz konusu olacaktır.

Teşhis

Hastalığın ortaya çıkması için Kalsiyum, fosfat ve D vitamin düzeylerini ölçmek gerekmektedir. Bunun içinde kan alınarak D vitaminine bakılacaktır. Ayrıca hastanın böbrek fonksiyonlarının ve karaciğerinin de normal çalışıp çalışmadığına bakmak için ultrasondan bakılması gerekmektedir. Bilgisayarlı tomografi ve röntgen filmi çekilerek hastanın kemiklerinin kalınlığına bakarak kemik yumuşaması olup olmadığı da gözlemlenecektir.

Tedavisi

Hastalığın tedavisi için her zaman kemik yumuşamasına neden olan hastalık ortaya çıkarmak gerekmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi Osteomalazi hastalığında da tanı doğru olduğu zaman tedavisi başarılı olacaktır. Eğer ki bu kemik yumuşaması D vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa doktor tarafından D vitamini verilecektir. Hastanın her zaman için günde 15 dakika boyunca yaz mevsiminde güneşe çıkarak yüzünün kolarının ve de ellerinin güneş ışığında olması gerekmektedir.

Tedavisi olmadığı zamanlarda kemiklerde kırılmalar ve omurganın eğilmesi ile sonuçlanacağı gibi aynı zamanda da bacaklarda da şekil bozukluğunun olması söz konusu olacaktır. 

Bitkisel Tedavi

Kemik sağlığını korumak için kalsiyum, D vitamini ve C vitamini almak gerekiyor. Alternatif tıpta her zaman kemiklerin güçlenmesinde kuru erik yenmektedir. Kuru erik antioksidan açısından çok zengin olduğu için kemikleri koruyan bir yapıya sahip olacaktır. Kuru eriği ara öğünlerde tüketmeniz tavsiye edilmektedir.

Ceviz ve keten tohumu her zaman için kemikleri güçlendirme konusunda faydalı olmaktadır. Kemik yoğunluğunu koruyacak ve ortada kemik problemleri kaldıracaktır. 

Somon balığı günlük D vitamin ihtiyacımızı karşılayacatır. Bunun yanı sıra karaciğer, tofu, süt ve süt ürünlerini de sıklıkla tüketmemiz gerekmektedir.

 Zencefilin kemikler üzerinde çok faydası olacağını unutmamanız gerekmektedir. Bu nedenle de kemiklere faydası olan sütün içerisine bir tatlı kaşığı atarak uyumadan önce içmeniz sizin hem daha güzel bir uyku uyumanıza hem de sizlerin kemiklerinize son derece faydalı olan bir şey yaptığınız anlamına gelmektedir.

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle