Artroz Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bir diğer adıyla kireçleme olmaktadır. Hastalığın tıp dilinde artoz denmektedir. Eklemlerde oluşacak yıpranma sonucunda meydana gelir

Artroz

ARtroz

Eklemlerde bulunan kıkırdakların zamanla aşınması sonucunda iki kemiğin birbirine değmesi sonucunda yıpranma meydana gelecektir. Kemikleri birbirine bağlamakta olan eklemlerin kemik yüzeylerini kaygan olan eklem kıkırdakları bulunmaktadır. Bunlar son derece yapışkan olmaktadır. Yıllar içerisinde kayganlığının gitmesine neden olacaktır. Bu defa da düzgün yüzeyi olacağı için dokunun aşınmasına neden olur. Ve zamanla burada bir kemik oluşması mümkün olacaktır. Hastalarda yaygın olarak bilinen bir yanlış anlaşılma vardır. Bu kemikleri birbirine bağlayan eklemlerde kireç birikmesi söz konusu bile olmamaktadır.

Hastaların en sıklıkla diz eklemlerinde görülmektedir. Artroz en çok yük taşıdığı için diz kapaklarımızda görülmektedir. Daha sonra ise kalçalarımızda ve el parmaklarımızda fazlası görülmesi mümkün olacaktır. Eğer ki özel bir durum olmadığı zamanlarda bilek, omuz ve dirseklerde kireçleme olması çok nadir görülen bir hastalık olacaktır. Artroz her zaman için eklemlerde oluşacağını bilmeli ve iltihapsız bir romatizma olarak değerlendirmek gerekmektedir. Sadece hastanın şikayetleri arasında ağrı olmamaktadır. Bunun yanında tutuklukta meydana gelecektir. Eklemlerden ses gelmesi ve hareket kısıtlanması da olacaktır. Daha ilerleyen zamanlarda ise her zaman şekil bozuklukları ortaya çıkacaktır. 

Artroz tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmayacaktır. Çok farklı hastalıklar sonucunda kireçlenme ortaya çıkabilir. Eklem kemiklerinin yüzeyinde bulunan ve onları örtmekte olan eklemin her zaman için korunmasını sağlayacak olan kıkırdaklar bulunacaktır. Bu kıkırdaklar kaygan ve sıvı olduğu için eklemlerimizi istediğimiz gibi oynatmamız mümkün olacaktır. Zaman içerisinde kıkırdak kalınlığının azalması sonucunda kemikler sadece kalacaktır. Ve bu kemikler birbirlerine değmeye başladığı zamanlarda da iltihapsız romatizma olan artroz hastalığının olması mümkün olacaktır.

Belirtileri

Bu hastalığın ilk belirtisi her zaman için ağrı olmaktadır. İlk başladığı zamanlarda eklemi kullanmakta olduğumuz zamanlarda ağrı ortaya çıkacaktı. Ve biraz dinlenme sonucunda ağrı yok olacaktı. Fakat bu ağrı hastalık ilerledikçe kalıcı bir hale gelecektir. Eklemler üzerinde ağrının yanı sıra şişlikte meydana gelecektir. Ayrıca kemik çıkıntılarının olması ve de şekil bozukluklarının da oluşması sonucunda kişi gündelik hayatında oldukça zorlanacaktır. Eklemlerde hareket azlığı görülmektedir. Diz ekleminde eğer ki artoz olduysa o zaman en önemlisi ağrının şiddeti olacaktır. Birçok bozukluk görüşmektedir. Diz üzerinde şişme eklem çevresinde bulunan o kasların çok incelmesi Meydana gelecektir.

Kireçleme içerisinde en önemli faktörün yaş olduğunu unutmamak gerekmektedir. 65 yaş üzerinde bulunan kişilerin üçte birinde kireçleme görülmesi söz konusu olacaktır. Bu hastalarda kireçlenmenin oluşmasında en önemli etkenlerden bir tanesinin de aşırı kilo yani obezlik olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Bu durum kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğü bilinmektedir. Diz eklemlerimizi aşırı kullandığımız zaman örneğin futbol, basketbol ya da teniz gibi oyunları oynamakta olan kişilerde de kireçlenme görülmektedir. Bunun nedeni ise eklemin çok kullanılmasından kaynaklı olacaktır.

Artroz hastalığından korunmak için mutlaka kişi kendi ideal kilosunda olması gerekmektedir. Aşırı kilolu olan insanların kireçlenme riski her zaman için daha fazla olacaktır. Düzenli olan ve zorlayıcı olmayan sporlar ve de egzersizler her zaman için insan sağlığında önemli olmaktadır. Haftada 5 gün yapacak olduğunuz yarım saatlik egzersizler son derece faydalı olacaktır. Eğer ki eklem üzerinde bir yaralanma olduysa o zaman bunun tedavisini bir uzman tarafından yapılması gerekmektedir. Kadınlarda menopoz sonrasında kemik erimesini engellemek için mutlaka kalsiyum vitamini alması gerekmektedir.

Kemikleri güçlendirmek için bol miktarda D vitamini güneş ışığından alması şart olacağını unutmamalısınız.

Teşhis

Artrozun tanısını koymak için aslında doktorun sizlere birkaç soru sorması yeterli olacaktır. Sizleri muayene ettikten sonra geçmiş yaşantınızda sizlerin herhangi bir kaza geçirip geçirmediğinize bakacaktır. Tanıyı koymak için çoğu zamanlarda röntgen filmi bile işe yarayacaktır. Kan testleri artroz da kişinin normal çıkmasına neden olacaktır. Günümüzde henüz artrozun tedavisi mümkün olmamaktadır. Hastalıklar her zaman için yıllar içerisinde ilerleyecek ve son aşamaya geldiğinde kireçleme olacaktır. Tekrardan eski haline getirmek için günümüzde bir tedavi metodu bulunmamaktadır. Artroz teşhisi konulmuş olan bir hasta her zaman için yaşam stilini değiştirmesinin şart olduğunu unutmamalısınız. Fazla kilonuz varsa sizlerde bir an önce ideal kilonuza inmeniz gerekecektir. Uygun olan egzersizlerin mutlaka günlük olarak yapılması şarttır. Eğer ki yürümekte zorluk çekiyorsanız o halde sizlerin de bir bastondan yardım alacağınızı unutmamalısınız. 

Tedavi

Hastalığın en erken dönemlerinde mutlaka ki tıbbi tedavi yapılması hasta için son derece önemli olacaktır. Hastalarda ağrı kesici verilecektir. Bu sayede ağrılarından kurtulacaktır. Düzenli olarak kullanacak olduğunuz bir takım ilaçlar ile sizlerin de yaşam kalitenizde artış olacaktır. Son yıllarda yapılmakta olan eklem içlerine hyalüronik asit isminde ki bir maddenin eklemlere enjekte edilmesi sonucunda hastanın 1 yıla kadar rahatlaması sağlanmaktadır. Bu tedavi yönteminde ağrılarında azaldığını hastalar belirtmektedir. Diz kapaklarında çok fazla şiş oluşmasına neden olduğunda ağılı bir dizin ağrısını dindirmek için eklem içine kortizon ilave edilmelidir. Ayrıca kişilerin fizik tedavi yöntemlerini kullanarak rahatlamasını sağlayacak olduğunu unutmamalısınız. Eğer ki hastanın yukarıda saymakta olduğumuz tedavi yöntemlerini uygulamasına rağmen düzelme olmadığı zamanlarda hastanın uygun cerrahi yöntem ile ameliyat edilmesi söz konusu olacaktır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle