Ankiloz hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri
Ankiloz hastalığı, bir diğer adıyla Ankilozan Spondilit olarak adlandırılan bir eklem hastalığıdır. Bu eklem hastalığı temel olarak omurilikleri etkilemektedir.
Ankiloz hastalığı, eklemleri etkileyen bir hastalık türüdür. Ankiloz hastalığı, Ankilozan Spondilit adıyla da adlandırılan bir hastalıktır.
İçindekiler
Ankilozan Spondilit’ in etkilediği bölgeler;
- Temelde omurgayı yani vertebrayı etkileyen bir hastalıktır,
- Diz eklemlerini,
- Kalça eklemlerini,
- Göz,
- Bağırsak,
- Kalp gibi organları da etkilediği görülmüştür.
Ankiloz hastalığı, temelde omurgaları etkileyen bir hastalıktır. Omurga, vertebra olarak adlandırılan bir yerdir. Omurga üzerinde 24 adet omur bulunur. 24 adet omur toplamda 110 adet eklemden oluşan bir kısımdır. Ancak bazı yerlerde 33 adet vebtebra olarak bölümlere ayrılmıştır. Omurganın bölümleri;
- 7 adet boyun omurgası (servikal vertebra)
- 12 adet sırt omurgası, (torakal vertebra)
- 5 adet bel omurgası (lumber vertebra)
- 5 adet kuyruk sokumu omurgası (sakral vertebra)
- 1 adet kuyruk sokumu uç kısmı (coxygeal vertebra)
Ankiloz hastalığı temelde yukarıda saydığımız vebtebra kısımlarını etkilemektedir.
Ankiloz hastalığının nedeni
Ankiloz hastalığı, eklemleri, vertebraları ve bazı organları etkileyen bir hastalıktır. Romatizmal bir hastalık olarak adlandırılan Ankiloz hastalığının nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır.
Ankiloz hastalığı bazı zararsız mikroorganizmalar sayesinde ortaya çıkabilmektedir. İdrar yolları hastalıkları ve bağırsak hastalıkları sayesinde de ortaya çıkan bir hastalık olduğu bilinmektedir. Bazı dönemlerde travmatik hastalıkların istirahat dönemlerinde ortaya çıktığı gözlenmiştir. Ankiloz hastalığına Reiter Sendromu olarak adlandırılan hastalıkla görülen bir rahatsızlık olduğu bilinmektedir.
Reiter sendromu, diz ve ayak eklemleri, topuklar, parmaklar ve bel omurlarının etkileyen bir romatizmal hastalıktır. Bu hastalık cinsel yolla bulaşabilen bir hastalıktır. Ankiloz hastalığıyla belirtileri birbirine benzemektedir.
Ankiloz belirtileri
- Ankiloz hastalığı akut olarak başlayan bel ağrısı ve bel tutulması belirtileriyle başlar,
- Spor yaptıktan bir süre sonra kendini kötü hissetmek yani bel ağrıları,
- Ankiloz hastalığında bel,sırt, kalça ve diğer tutulmaların 3 aydan fazla bir süredir olması,
- Ankiloz hastalığının erken dönemlerindeki kilo kayıpları,
- Gün içerisinde her zaman kendisini yorgun hissetmek,
- Gece uyurken ya da dinlenirken ateş ve gece terlemeleri belirtilerdendir.
Ankiloz hastalığının tedavisi
Ankiloz hastalığına yakalanan bir insanın cerrahi müdahaleye ihtiyacı yoktur. Bu hastalığa yakalana kişilerde temel amaç hasta olan kişinin ağrılarının azaltılmasıdır. Ağrının azaltılmasının yanı sıra eklem ve vücut fonksiyonlarında normal hala getirilmesini sağlamaktır.
Ankiloz hastalarında steroid olmayan ilaçlar genellikle gece vakitlerinde verilmektedir. Bunun asıl amacı kişinin güzel bir uyku ve gece geçirmesini sağlamaktır. Steroid olmayan ilaçlar bazı insanlarda yan etki olarak mide ve bağırsak sistemini bozmaktadır. Bu yüzden mide koruyucu ilaçlar da ankiloz hastalığına yakalanan insanlara tavsiye edilen ilaç türleri arasındadır.
Ankiloz hastalığında ilaç kullanımı hasta olan kişinin hastalığını tedavi etmez. İlaç kullanımı hastaların ağrılarının giderilmesi, eklem hareketlerini düzenli bir şekilde yapabilmesi amacıyla verilmektedir. Bu yüzden ankiloz hastalığında en önemli tedavi yöntemi egzersiz hareketleridir. Ankiloz hastalığında egzersiz hareketlerini ve doktorunun tavsiye ettiği yöntemleri yapan insanlarda iyileşme belirtileri gözlenmiştir.
Ankiloz hastalığında düzenli beslenmek, düzenli ilaç kullanmak, sigaradan uzak durmak, alkol kullanmamak ve düzenli bir yaşam sürmek çok önemlidir. Ankiloz hastalığı yaşayan kişilerde bel korsesi kullanmak çok kötü bir harekettir. Bu yüzden bel korsesini doktorunuzun tavsiye olmadan kullanmayınız. Ayrıca doktorunuzun dışında kırıkçı ve çıkıkçı olarak adlandırılan insanlara da kendinizi tedavi ettirmeye çalışmayınız.
Ankiloz hastalığında fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetini almak son derece önemlidir. Bu sayede ankiloz hastalığında kullanılan egzersizleri çok güzel bir şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca hastalığınızın tedavisinde büyük oranda ilerlemeler gözlenecektir. Ankiloz hastalığında rahatsızlık hissettiğiniz kalça ve omur bölgelerinizin hareketliliğini arttırma imkanınız vardır.
Kaynaklar
- http://www.kazimcapaci.com/pdf/as.pdf
- http://www.anadoluissagligi.com/img/file_1457.pdf
- http://ichastaliklariromatoloji.medicine.ankara.edu.tr/files/2014/02/Spondiloartropatiler.pdf
- http://blog.aku.edu.tr/umitdundar/files/2012/01/Ankilozan-Spondilit-ve-Di%C4%9Fer-Seronegatif-Spondiloartropatiler.pdf
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/fizik_tedavi/dr_ebru_aytekin.pdf