İltihaplı Romatizma Tipleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Romatoid artrit, gut, vaskülit, lupus ve sjögren gibi hastalıklar iltihaplı romatizma tiplerindendir. Her birinin belirtileri ve uygulanacak tedaviler birbirlerine benzerlik gösterse de en uygun çözüm uzmanlar tarafından sağlanacaktır.

İltihaplı Romatizma

İltihaplı romatizma sadece tek bir hastalığa değil birkaç hastalığa birden verilen genel bir terimdir. Bir üst başlığı romatizmal hastalıklar olan bu grubun etkilediği temel organlar iltihaplı eklemler, kaslar ve vücuttaki diğer organlar ile destekleyici bağ dokularıdır. Romatizmal hastalıkların birçoğu otoimmün bozukluklardır. Bunun anlamı; vücudun bağışıklık sistemi mikrop, bakteri ve virüslere saldırmak yerine bünyedeki sağlıklı dokulara saldırması durumunda ortaya çıkan hastalıklardır.

Aile bireylerinde veya akrabalarında herhangi bir romatizmal hastalık olan kişilerde romatizma görülme olasığı çok daha yüksektir. Aynı zamanda; romatizmal hastalıklardan olan romatoid artrit ve lupus kadınlarda daha çok görülür. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle beraber kadınlarda daha fazla bulunan östrojen hormonuyla ilgisi olduğu düşünülmektedir.

Eklem, kas ve bağışıklık sistemi bozukluklarıyla uğraşan tıp alanına romatoloji adı verilir. Bu konularda uzmanlaşmış doktorlara ise romatolog denir. İltihaplı romatizmaların tam olarak ne anlama geldiğini, nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini inceleyebilmek için başlıca romatizmal bozukluk tiplerini anlamak gerekir.

İltihaplı Romatizma Tipleri ve Başlıca Belirtileri

Romatoid artrit

İltihaplı romatizmaların içinde en sık karşılaşılan bozukluk tipi romatoid artrittir. Bu rahatsızlıktan şikayetçi olan hastalar şişmiş ve iltihaplı eklemlere sahiptirler. Bağışıklık sisteminin eklemlere saldırarak iltihaplanmaya ve şişmeye neden olması sonucu oluşur. Neden olduğu ağrılar çok şiddetli olduğundan tedavisinde kuvvetli ağrı kesici ilaçlar kullanılır.

Romatoid artrit; kemik ve eklemleri etkileyen iltihaplanmaya neden olduğundan eklem hastalıkları kategorisinde de incelenir.

Romatoid artrit; tedavi edilmezse eklemlerin kalıcı hasar görerek bozulmasına da neden olabilir. Vücutta genellikle ellerde ya da ayaklardaki parmaklar gibi küçük eklem ve kemikleri etkiler. Hastalığın neden olduğu belirtiler; etkilenen bölgenin yanı sıra akciğer, kan damarları, gözler ve cilt yüzeyinde de görülebilir.

Gut

Eklemlerde oluşan bir diğer iltihaplı romatizmal hastalıktır gut. Vücut dokularında çok fazla ürik asit kristali oluşması durumunda ortaya çıkar. Etkilenen bölgede iltihaplanma, kızarıklık ve şişme gibi belirtiler görülür. Gut hastalığıyla birlikte ortaya çıkan aşırı üretilen ürik asit kristalleri; böbrek fonksiyonlarının işlevlerini yerine getirmede zorlanmasına da yol açabilir.

Gut; çoğunlukla ayakta ve özellikle ayak baş parmağında gelişir ancak vücuttaki diğer eklemlerde de görülebilir. Eğer gut tedavisi yapılmazsa; tıp dilinde tophus adı da verilen nodüller oluşabilir.

Vaskülit

Vaskülit; nadiren görülse de hayatı tehdit edebilen kan damarlarında oluşan iltihaba veriline isimdir. İskemi ismiyle bilinen; dokulara kan sağlayan damarların tıkanarak kan akışının ve dolayısıyla doku beslenme düzeninin bozulması durumuna yol açabilir. Etkilenen kan damarında hissedilen şiddetli ağrının yanı sıra aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

  • Kırmızı lekeler
  • Öksürme
  • Ateş
  • Cilt yüzeyinde yaralar

Lupus

İltihaplanmaya neden olan bir diğer otoimmün hastalık olan lupus her cinsiyette görülebilmesine rağmen en çok kadınlarda görülür. Erkeklerde daha az görülür ancak karşılaşılan vakalarda; lupus hastalığına yakalanan erkeklerde kadınlardan daha şiddetli belirtiler görüldüğü kaydedilmiştir.

 

Lupus; halk arasında “Kelebek Hastalığı” adıyla da bilinir.

Lupus hastalığıyla birlikte ortaya çıkan belirtilere örnek olarak; eklemlerde şiddetli ağrı, deri döküntüleri, yüksek ateş, yorgunluk ve nefes darlığı sayılabilir.

Sjögren Sendromu

Sjögren sendromu sık görülen ancak genellikle diğer otoimmün rahatsızlıklarla birlikte ortaya çıkan bir hastalık olduğundan teşhis edilmesi çok zordur. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülebilmektedir. Genel olarak 40 yaş üzeri kişilerde görülmesine rağmen çocuklarda ve erkeklerde de görülebilir.

Yapılan araştırmalarda; sjögren sendromuna yakalanma oranı %1 olarak görülmüştür. Yaşlandıkça %5’lere kadar çıkmaktadır.

Sjögren sendromu durumunda ortaya çıkan belirtiler:

  • Ağız ve boğazda kuruluk
  • Konuşma, çiğneme ve yutmada güçlük
  • Yorgunluk
  • Sindirim problemleri
  • Cilt döküntüleri
  • Eklem ve damarlarda ağrı
  • Vajinal kuruluk

İltihaplı Romatizmaların Tedavi Yöntemleri

Romatizmal hastalıkların büyük bir çoğunluğu ilaç tedavileri ve sağlıklı bir yaşam tarzıyla çözüme kavuşturulabilen rahatsızlıklardır. Herhangi bir tedavi uygulanmadan bile iyileşme görülen vakalar olmasına rağmen erken teşhis ve tedavi  çok önemli rol oynamaktadır. İltihaplı romatizmal hastalıkların tedavisinde uygulanacak yöntem ise hastalığın hangi tip rahatsızlık olduğuna, etkilenen bölgeye ve hastalığın şiddetine göre değişebilir. Herhangi bir iltihaplı romatizma rahatsızlığınız varsa veya varlığından şüpheleniyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna giderek gerekli testleri yaptırıp tavsiye edilen tedaviye başlamalısınız. Özellikle çocuklarda ve hamilelikte çok daha fazla dikkat etmelisiniz.

Romatizmal hastalıkların tedavisinde genel olrak; ibuprofen ve naproksen etken maddeli steroidler ile iltihapların iyileştirilmesi için nonsteroidler reçete edilir. Bu iki ilaç türü de iltihaplanmayı engelleyip iyileşmeyi hızlandıracaktır. Ayrıca steroidler bağışık sisteminin hiperaktivitesini düşürerek; otoimmün rahatsızlıkların neden olduğu belirtileri ve doku hasarını azaltmaya yönelik olarak çalışırlar.

Bazı hastalık türleri çok şiddetli olup geleneksel ilaç türlerine karşı duyarlı olabilirler. Steroidlerin kullanımıyla tedaviye cevap alınamayan bu gibi durumlarda immünsüpresif ilaçlar reçete edilebilirler. Bu ilaç türü çok etkili olmasına rağmen kuvvetli yan etkileri olduğundan diğer seçenekler kullanılmadan reçete edilmez.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle