Fibromiyalji İçin Hangi Doktora Gidilir?

İnsanların sağ ve sol tarafında gerçekleşmekte olan insan vücudunda her zaman için bazı noktalaında simetrik olarak meydana gelen sürekli ağrı yapan kronik bir hastalıktır.

 Fibromiyalji İçin Hangi Doktora Gidilir?

Fibromiyalji

Bu hastalığın en belirgin özellikleri arasında simetri olmasıdır. Boyunda iki ön ve orta sırtımızda, göğsün üst kımında, dirseklerimizde kalçalarımızda ve dizlerimizde hastalık simetrik olarak görülmektedir. Bu bölgelere bastırıldığı zaman ciddi bir ağrı meydana gelmektedir. Bu rahatsızlık ağrının dışında da belirtileri bulunmaktadır. Motivasyon eksikliği, uyuma sorunları, uyuşma, depresyon gibi de belirtileri olmaktadır. Bu hastalığa maruz kalan kişilerin romatoloji bölümüne gitmeleri gerekmektedir. Doktorun uygun görmesi durumunda fizik tedavi doktoruna da yönlendirmesi sonucunda kişinin ağrılarını gidermek için fizik tedavi görebilir.

Bu rahatsızlık daha çok kadınlarda görülmektedir. Ve nadir görülen bir hastalık olmaktadır. Bu rahatsızlığın belirtileri kişinin yaşamı boyunca devam edecek olan bir hastalıktır. Yaşın ilerlemesi sonucunda hastalık daha da şiddetlenecektir. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat beynin korteksinde bir takım değişiklikler nedeniyle ortaya çıkacağını düşünüyorlar. Bu rahatsızlık bir takım organlarda hasarın oluşmasını sağlamayacaktır. Rahatsızlığın ortaya çıkmasında stres çok önemlidir. Otoimmun rahatsızlıklar ve iltihaplı eklem romatizması ya da kişinin Hepatit C olması son derece etkili olduğu da bilinmektedir.

Belirtileri

İlk belirtisi kişide her zaman için var olan ağrı meydana gelmesi olacaktır. Bu ağrının herhangi bir sebebi olmadığı gibi doku iltihaplanması neticesinden ötürü de kaynaklanmayacaktır. Hastaların yorgunluğu çok artacaktır. Sabah uyandıkları zaman ciddi oranda bir katılık hissedecektir. Ağrı nedeniyle hastanın uyku sorunları meydana gelecektir. Kişinin duygu durumunda önemli ölçüde değişiklikler meydana gelecektir.

Bu ağrılar nedeniyle hekime giden kişiye şikayetleri anlatıldığı zaman sıklıkla depresyon tanısı hastaya konulmaktadır. Bir diğer belirtisi ise baş ağrısı ya da migren olabilir. Kişinin vücudunun bazı noktalarında hissizlik oluşacağı gibi aynı zamanda da karıncalanma da meydana gelecektir. Bağırsak ve mesanesinde sorunları olan hastalarda vardır. Fakat bu kişilere tahlil yapıldığı zaman bağırsaklarında herhangi bir problem ortaya çıkmamıştır.

Nedenleri

Fibromiyalji hastalığını teşhis etmek için herhangi bir görüntüleme ya da test bulunmamaktadır. Hastalığın tanısını koymak için diğer hastalıklarının olup olmadığını kontrol eden doktor aynı zamanda da fiziksel bir muayene yapacaktır. Bazı hastalıklar nedeniyle fibromiyalji hastalığının görülmesi de mümkün olacaktır.

  • Kişide düşük tiroid hormonlarına sahip olması;
  • D vitamin eksikliğinin olması;
  • Paratiroid bezlerinde var olan artış;
  • Bir takım kas hastalıkları;
  • Kemik hastalıkları;
  • Kalsiyum yüksekliği;
  • Hepatit, AIDS gibi hastalıklar,
  • Kanser olması.

Tedavi

Birçok kişide değişik nedenlerden ötürü ortaya çıkmakta olan fibromiyalji hastalığının tedavisi de kişiden kişiye değişiklik göstermesi ile bilinmektedir. Her hasta için altında yatan neden ilk olarak bulunmalıdır. Daha sonradan tedavisi altında yatan hastalığa kaynaklı olarak devam etmelidir. Kişinin stres altında olmaması gerekmektedir. Kişilerin stresli olması sonucunda bu hastalık ilerleyecektir. Bu nedenle de stres azlığı yaşaması gerekmektedir. Kişinin Egzersiz terapileri yapması gerekmektedir. Birçok fibromiyalji hastası çok ağrısının olması nedeniyle egzersiz yapmakta zorlık çekmektedir. Fakat sabahları olan katılığı önlemek için her zaman sizlerin de yüzme, bisiklet sürmek ya da yürüyüş faydalı olacağını unutmamanız gerekmektedir. Hastanın şiddetli var olan ağrıları nedeniyle uyku sorunu yaşayacaktır. Kişinin bu uyku sorununu ortadan kaldırmak için alkolden ve kafeinli içeceklerden uzak durması gerekmektedir.

Hastanın tedavisinde genellikle trisiklik antidepresanların hastaya reçete edilmesi söz konusu olacaktır. Bu rahatsızlığı yaşamakta olan kişinin güzel bir uyku uyuması gerekmektedir. Bu nedenle de bu ilaçlar hastanın uyumasını da sağlayacak ilaçlar olmaktadır. Ayrıca kişinin yoğun olan ağrıları nedeniyle de fiziksel aktivitelerini yapamayacak olduğundan bir takım ağrı kesicilerde reçete edilebilir.

Bu hastalığın tedavisi günümüzde henüz bulunamamıştır. Bu nedenle de romatoloji uzmanı tarafından daha çok fizik tedavi uygulanması ve egzersizleri yaparak kasları güçlendirileceğine inanılmaktadır. Ayrıca kullanacak olduğunuz bitkisel ürünlerle de kaslarınızda oluşan bu ağrıların azalmasını sağlamanız mümkün olacaktır. Ve sıcak uygulaması da aynı şekilde sizlerde rahatlamayı sağlayacaktır. 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle