İltihaplı Eklem Romatizması Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Ciddi bir hastalık olarak bilinen İltihaplı Eklem Romatizması, erken süreçte tanısının konularak tedavi sürecine başlanması gereken bir eklem rahatsızlığıdır.

İltihaplı Eklem Romatizması Hastalığı

Genel olarak tek bir hastalık gibi düşünülmeyen romatizma, pek çok rahatsızlığın kaynağı olarak bilinmektedir. Kronik iltihaplı bir hastalık olarak bilinen İltihaplı Eklem Romatizması, ufak eklem kemikleriyle beraber ayak ve elleri etkiler. Yıpranma ve aşınma olarak değil, eklem astarlarını direk etkilediğinden dolayı son derece dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemiyle alakalı olduğu bilinen bu hastalığın vücudun pek çok bölgesine etki ettiğini de söyleyebiliriz. Gözler, akciğer ve damarlara son derece olumsuz etkiler yapan bu rahatsızlığın daha çok 40 yaş ve üzerinde meydana geldiği bilinmektedir. Son olarak kadınlarda daha sıkça görülen bu hastalığın önemli belirtileri, nedenleri ve tedavi süreçleri bulunmaktadır.

İltihaplı Eklem Romatizması Nedenleri

İltihaplı Eklem Romatizması nedenleri ile ilgili olarak kesin bir kanıya varmak, günümüzde mümkün değildir. Bu anlamda daha çok genetik faktörlerin hastalığa sebep olduğu düşünülmektedir. Ayrıca genetik yatkınlığın sadece bu hastalığı beraberinde getirdiği de düşünülmemelidir. Elbette çevresel durumlar, kullanılan bir takım ilaçlar, yoğun stres ve zararlı güneş ışınları da bu hastalığın nedenleri arasında sıralanabilir.

İltihaplı Eklem Romatizması Belirtileri

İltihaplı Eklem Romatizması belirtileri çok sayıda karşınıza çıkabilir. İlk belirtiler kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizlik olarak sıralanabilir. Daha sonraki süreçte baldırlarda sızlanma ve sabah uyuşuklukları da yaşanmaya başlanabilir. Kronik bir yorgunluk da ortaya çıkacağından bu durum çok uzun yıllar hastayı etkisi altına alabilmektedir.

Erken evrede ayak ve el parmaklarıyla beraber ayak ve eller etkilenmektedir. Süreç ilerledikçe belirtiler daha çok omuz, kalça, ayak bileği, diz ve el bileğinde etkiler görülmeye başlar. Şimdi daha detaylı olarak bu hastalığın belirtilerini inceleyelim.

Şişmiş ve Hassas Eklemler

Hastalığın daha çok eklem noktalarında iltihaba neden olmasıyla beraber eklemlerde yanma hissinin yanı sıra eklem şişmeleri de görülebilmektedir. Hassaslık durumu ve aşırı duyarlılık ilk belirtiler arasındadır.

Sabah Tutulmaları

Daha çok yeni uyanıldığında gerçekleşene tutulmalar, sabah saatlerinde bir süreklilik haline gelir. Ayrıca bu durumda İltihaplı Eklem Romatizmasından şüphe duyulabilir. Uyandığınız zaman kol, ayak ve el tutulmaları yaşanıyorsa, bu hastalığın belirtileri ortaya çıkmış olabilir.

Eklemlerde Ağrılar

En fazla küçük eklemleri etkileyen bu hastalık, el parmağı eklemlerini etkisi altına alır ve daha sonra ciddi ağrılara neden olabilir. Aynı şekilde bu ağrılara şiddetli sızılar da eşlik edebilir.

Derinin Altında Yumruların Oluşması

Derinin alt kısmında bazı şişlikler yaşanabilmektedir. Dikenimsi yapıda olan bu yumrularda iltihap oluşmasına bağlı olarak ağrılar da yaşanabilmektedir.

Halsizlik ve Bitkinlik Durumu

Neredeyse her hastalıkta bitkinlik ve halsizlik durumu gözlemlenebilir. İltihaplı Eklem Romatizmasında da kişi kendini son derece yorgun ve bitkin hissetmektedir.

Ateş ve Kilo Kaybı

İltihaplı Eklem Romatizmasında ateş durumu söz konusu olabilir. Bu durum her kişide farklı bir şekilde ortaya çıkabilir. Aynı şekilde kilo kaybı da yaşanabilmektedir. Hastalıkla beraber kişideki stres hâli, kilo kayıplarını da beraberinde getirebilir.

İltihaplı Eklem Romatizmasının risk faktörleri de detaylı olarak bilinmelidir. Öncelikle bu hastalık her yaş aralığında görülebilir fakat kadınlarda 40 ve 60 yaş arasında görünme riski daha fazladır.

İltihaplı Eklem Romatizması Komplikasyonları

Bu hastalıkta bir takım komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bazı ilaçlarla tedavi edilebilen eklem romatizması, osteoporoz hastalığı riskini de beraberinde getirebilir. Kemiklerin çatlama ve güçsüzleşme durumuyla beraber bu hastalığın en ciddi komplikasyonlarından biri olarak bilinir.

Aynı şekilde kalp sorunları da İltihaplı Eklem Romatizmasının komplikasyonları arasındadır. Arterlerde tıkanma ve zorlanmaya neden olan bu hastalık, kalbi tetikleyebilmektedir. Son olarak akciğer hastalıkları da bu hastalıkla beraber ortaya çıkabilir. Nefes darlığıyla başlayan süreç, akciğer dokularındaki iltihaplanma ile devam edebilir.

İltihaplı Eklem Romatizması Tedavisi

Günümüzde kanıtlanmış bir tedavisi bulunmayan İltihaplı Eklem Romatizması hastalığı, ilaçlarla kontrol altına alınmaya çalışılabilir. Fakat kullanılan ilaçlar sadece eklemlerde ortaya çıkan iltihaplanmaların oran olarak azalmasını sağlar. Ayrıca ağrıların da azalması sağlanabilir.

İlaç tedavisinde ayrıca eklemlerin zarar görmesi önlenebilmektedir. İlaç tedavisinin dışında bir takım fizik tedavileri, eklemleri korumaya yöneliktir. Hastalığın son sürecinde ise eğer eklemler çokça zarar görmüş ise, ameliyat yapılabilir.

İltihaplı Eklem Romatizmasında alternatif bir takım tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Hekimlerin önereceği egzersizlerle beraber hastalığın semptomlarını hafifletmek mümkün olacaktır. Evinizde rahatlıkla uygulayabileceğiniz egzersizleri tercih ederek günlük ve düzenli bir şekilde uygulayabilir ve en önemlisi de stresten uzak durabilirsiniz.

İltihaplı Eklem Romatizması hastalığı tedavisinde bazı bitkisel ilaçlar da kullanılabilir. Zerdeçal, yeşil çay ve zencefil çayı, bu hastalığın tedavisinde etkin bir şekilde ol oynayabilmektedir. Alınacak önlemler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Düzenli hekim kontrolü
  • Vücudu yormamak
  • Yeteri kadar dinlenmek
  • Uyku düzenine geçmek
  • Kısa yürüyüşler gerçekleştirmek
  • Stresi azaltmak

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle