Kas Romatizması – Fibromiyalji Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kas romatizması kendisini şiddetli kas ve kemik ağrılarıyla gösteren, neden olan faktörlerin tam olarak belirlenemediği romatizma türüdür. İyileştirilmesi amacıyla çeşitli ilaç tedavileri ve alternatif tedavi yöntemleri mevcuttur.

Kas Romatizması – Fibromiyalji

Kas romatizması; kaslarda ve kemiklerde şiddetli ağrıya neden olan ve yorgunluk, uykusuzluk ve psikolojik durumla ilişkili olan kronik ağrılara neden olan romatizma türüdür. Kas romatizması aynı zamanda fibromiyalji ismiyle de bilinir. Hastalığın gösterdiği belirtiler özneldir yani kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Kişide kas romatizması olduğuna dair objektif belirtiler olmadığı için sıklıkla başka hastalıklarla karıştırılır. Hastalığın teşhisi için objektif testlerin olmaması sebebiyle bazı doktorlar bunu hastalık olarak görmezler. Fibromiyaljinin kişinin psikolojik durumuyla alakalı bir sendrom olduğunu düşünürler.

Kas romatizması tanısı koyulan hastaların %80-90’ı kadındır. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kadınlık hormonu olan östrojen ile ilişkisi olduğu düşünülür.

Kas romatizması çok şiddetli, acı veren ağrılara neden olduğundan güçlü ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilirler. Bu ağrı kesicilerin içerisinde kullanılan maddelerin bir kısmı uyuşturucu etkisi göstermektedir. Geçmişte uyuşturucu bağımlılarının; objektif belirtileri olmayan bu hastalığı kullanarak reçeteli olarak uyuşturucu alma girişimleri olmuştur. Bu nedenle doktorlar bu hastalığa karşı çok temkinli davranarak, kişinin bu denli güçlü ağrı kesicilere gerçekten ihtiyaçları varsa reçete ederler.

Belirtileri

Fibromiyalji; genellikle vücudun bazı hassas bölümlerinde ağrılarla ortaya çıkan ve kişiden kişiye değişen farklı belirtiler de gösterebilir. Bu hassas noktaların bir veya birkaç tanesinde var olan, uzun süreli kronik ağrılar oluşması durumunda kas romatizması teşhisi konulabilir. Fibromiyalji hastalığının tetikleyici noktaları olarak adlandırılırlar. Uzmanlar tarafından; birazdan bahsedeceğimiz belirtilerin yanı sıra bu tetikleyici noktalardaki ağrı sorgulanarak kişide kas romatizması olup olmadığı teşhis edilebilir.

Fibromiyaljide şiddetli kas ve kemik ağrılarına ek olarak karşılaşılabilecek belirtiler:

  • Yorgunluk
  • Uyku problemi (çok az veya çok fazla uyuma)
  • Baş ağrısı
  • Odaklanamama
  • Depresyon
  • Ellerde karıncalanma hissi
  • Çarpıntı

Geçmişte; yandaki tabloda görülen 18 noktadan en az 11’inde yaygın olarak ağrı ve hassasiyet varsa kişiye fibromiyalji tanısı koyulurdu. Doktorlar bu noktaların her birine dokunarak her hangi bir hassasiyet veya ağrı olup olmadığını kontrol ederdi. Günümüzde; bu tetikleyici noktalar tanı koymak için kullanılmaz. Üç aydan uzun süreli kemik ve kas ağrılarının teşhis edilebilecek başka bir nedeni yoksa kas romatizması tanısı koyulur.

Nedenleri

Kas romatizmasına neden olan etkenlerin neler oldukları tam olarak netlik kazanmamıştır. Bununla birlikte uzun yıllardır yapılan araştırmalar sayesinde bazı faktörlerin fibromiyalji hastalığına yakalanma riskini arttırdığı saptanmıştır. Kişinin geçmişte yakalandığı ve hala devam eden ya da tedavi edildiği enfeksiyon kaynaklı bir hastalığı varsa bunun fibromiyaljiyi tetikleyebileceği veya var olan kas romatizması belirtilerini daha da kötüleştirebileceği bilinmektedir.

Lupus veya romatoid artrit gibi romatizmal bir hastalığa sahip olmak; kas romatizmasına yakalanma riskini arttırır.

Genetik etkenler de kas romatizmasının varlığında rol oynar. Ailesinde bu hastalıktan olan bireylerde kas romatizmasının gelişme riski çok daha yüksektir. Araştırmacılar bunun genetik mutasyonlarla olabileceğini belirtirler ancak tam olarak bunu sağlayan genler henüz tanımlanmamıştır. Fiziksel veya duygusal olarak travma geçiren kişilerde de hastalığın görülme riski yüksektir. Ayrıca; stres de kas romatizmasına katkıda bulunabilecek hormonal bozukluklarla bağlantılıdır.

Tedavisi

Kas romatizması tedavisinde amaçlanan şey; hastalıktan kaynaklanan ağrıları azaltarak kişinin yaşam kalitesini arttırmaktır. İlaç tedavisinde; hastalığın neden olduğu tüm belirtileri için tek bir ilaç kullanılmaz. Doktorunuz ilk etapta ibubrofen veya asetaminofen etken maddeli ağrı kesicilerden önerebilir. Bu ilaçlar eczanelerde reçetesiz olarak da satılır. Bu ağrı kesicilerin etki etmediği şiddetli ağrılar olması durumunda sadece uzman doktorlar tarafından reçete edilebilen tramadol etken maddeli ilaçların kullanımı da tavsiye edilebilir. Fibromiyalji tedavisinde kullanılan bu güçlü ağrı kesicilerin tehlikeli yan etkileri ve bağımlılık yaratma riski olduğundan doktorunuzun tavsiye ettiği dozlarda kullanmaya dikkat edilmesi gerekir.

Fibromiyaljiden kaynaklanan kaygı ve depresyon problemlerini çözmek amacıyla etken maddesi duloksetin ve milnasipran olan antidepresan ilaçlar da reçete edilebilir. Bu ilaçlar aynı zamanda hastalıktan kaynaklanan uyku problemlerinin tedavisinde de işe yarayacaktır. Çok ilerlemiş durumda olan kas romatizması vakalarında; asıl amacı epilepsi krizlerini tedavi etmek olan gabapentin içerikli ilaçlar da kullanılabilir.

Alternatif Tedavi Yöntemleri

İlaç tedavisine ek olarak genel olarak iyi hissetmenizi sağlayacak yaşam tarzı değişiklikleri iyi gelecektir. Bu alternatif tedavilerin amacı hastalığın neden olduğu stresin ve ağrının azaltılmasına yöneliktir. Aşağıda sayacağımız alternatif yöntemlerin tıbbi olarak kanıtlanmış sonuçları bulunmasa da kullanan kişilerde görülen sonuçlardan başarılı oldukları anlaşılmaktadır.

Fibromiyalji tedavisinde ilaç tedavisine ek olarak uygulanabilecek alternatif tedavi yöntemler:

  • Fizik tedavi egzersizleri
  • Akupunktur
  • Meditasyon
  • Masaj terapileri
  • Dengeli ve sağlıklı beslenme programı
  • Düzenli uyku

Kas romatizması olan kişiler için spesifik olarak bir yemek listesi düzenlenmemiştir ancak hastalar tükettikleri gıdalardan sonra belirtilerde artış hissederlerse o gıdaların tüketimini azaltmalıdırlar. Bol su içmek, meyve ve sebze tüketmek, şeker tüketimini azaltmak ve düzenli olarak egzersiz yapmak tedavi sürecini hızlandıracaktır.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle