Ayak Baş Parmağı Kemik Çıkıntısı için Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Ayak Baş Parmağı Kemik Çıkıntısı, oldukça rahatsız edici bir durum olarak bilinir. Belirtilerinin ortaya çıkmasıyla beraber mutlaka tedavisinin yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

Ayak Baş Parmağı Kemik Çıkıntısı

Ayak başparmağındaki kemiğin çıkıntı haline gelmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Elbette bu rahatsızlığın da bir takım teşhis ve tedavi yöntemleri de vardır. Halluks Valgus adı verilen başparmak çıkıntısının genel olarak ayağın sürekli basınç altında kalması sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir. İlerleyen süreçlerde gözle görülür bir hal alan bu durumun ciddi deformasyonları da beraberinde getirdiği ortadadır. Tıptaki adı ‘bunyon’ olan bu rahatsızlığın kısa sürede teşhis edilerek hemen tedavi yöntemlerine geçilmesi de son derece önemlidir. Başparmaktaki şişliğin artmasıyla beraber ortaya çıkan kemik çıkıntısı, ciddi ağrılara neden olduğu gibi düzeltilmediği durumlarda gündelik aktivitelerinizi de olumsuz olarak etkilemektedir. Genel olarak yüksek topuklu ve ucu sivri ayakkabıları tercih eden kişilerde ortaya çıkar.

Ayak Baş Parmağı Kemik Çıkıntısı Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlığın en önemli belirtisi, ayak başparmağında meydana gelen şişlik ve kızarıklıklardır. Yine tercih edilen ayakkabıların da ayak başparmağını ciddi anlamda etkilediği bilinmektedir. Son derece rahatsız edici ağrıların yaşanabileceği ayak başparmağının rahat ettirilmesi önemlidir. Aksi durumda kızarıklık ve şişlik durumu ciddi düzeye ulaşacak ve ameliyat kaçınılmaz olacaktır.

Ayak Baş Parmağı Kemik Çıkıntısı Tedavisi

Halluks Valgus yani ayak başparmağı kemik çıkıntısı tedavisi ile ilgili olarak genelde cerrahi yöntemler söz konusudur. Bu süreçten önce ortopedist tarafından rahat ayakkabıların kullanılması sağlanır. Bu ayakkabılar kullanılırken de ilgili gözlemler devam eder. Ortopedik ayakkabılar kullanılmasına rağmen şişlikler ve kızarıklıklar söz konusu ise bazı operasyonlar uygulanabilir. Dışa doğru eğimli olan kemiğin düzeltilmesi süreci bu sayede başlar.

Ayak başparmağındaki kemik çıkıntısı için önce fizik tedavi uygulanır. Bandajlanan ayak kemiği çıkığında ağrılar devam ediyorsa, doktor tavsiyelerine göre hareket edilmelidir.

Ortopedistin tercih ettiği işlemlerden herhangi bir sonuç alınmaması durumunda kemik çıkıntısı tedavisi uygulanmaktadır. Daha çok lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu işlem 1 saat kadar sürebilir. Başlangıçta çıkıntıya maruz kalan bölge törpülenir ve ardından şekil bozukluğuna uğramış olan parmak kesilir. Gerekli düzeltme işlemlerinin tamamlanmasıyla beraber başparmakta açılan kesi sayesinde bölgeye vida takılır. Bu vida başparmağın uygun bir şekilde durmasını sağlar.

Ayak Baş Parmağı Kemik Çıkıntısı Ameliyatı Sonrası Süreç

Ameliyat sonrası dönem, ameliyat öncesi dönem kadar önemlidir. Birinci süreçte ev içerisinde dinlenme sağlanmalıdır. Elbette bu durum, tercih edilen operasyondan operasyona değişebilir. Ayrıca dinlenme süresi genel anlamda 6 haftaya kadardır. Hastalık için kullanılması gereken özel ayakkabılar da birinci dönemde tercih edilir.

Ameliyat sonrası ikinci dönemde hastalar ortopedik ayakkabılarını kullanmaya devam eder. Ayrıca gündelik yaşam aktiviteleri de başarılı bir şekilde sürdürülebilmektedir. Son dönemde ise tamamen iyileşme süreci başlar ve artık doktor tavsiyelerine göre normal ayakkabılar giyilebilir. Yine de yaşanabilecek sorunlara karşı seçilecek ayakkabılara dikkat edilmelidir.

Ayak Baş Parmağı Kemik Çıkıntısı Önleme Yolları

Ayak başparmağı kemik çıkıntısı nasıl önlenir ile ilgili olarak uzmanların tavsiyelerine dikkat etmeniz gerekir. Öncelikle ayak yapınıza uygun olan ayakkabıları seçmenizde fayda var. Bununla beraber yumuşak kalıpla üretilen ayakkabıların giyilmesi önemlidir. Ayrıca uzmanlar, ayakkabı provası yapacak olanlar için akşam saatlerini tercih etmelerinin öneriyor. Bunun nedeni ise bu saatlerde ayakların daha şişkin olması ve yapılacak ayakkabı seçiminde önemli rol oynamasıdır. Son olarak ayakkabı deneyenlerin ayakta durması da ilerde yaşanabilecek kemik çıkıntısına karşı alınacak önlemlerden biridir.

Eğer ayak başparmağınızda şişlik ve kızarıklık durumu yaşanmaya başlamışsa ve bu konuyla ilgili ciddi ağrılar yaşanıyorsa, mutlaka ortopediste görünmelisiniz. Bununla beraber başparmağın yanı sıra küçük serçe parmağında da aynı durum gözlemlenebilir. Ayakta uzun süre kaldığınızda yaşanacak ağrılar, sizi ciddi anlamda etkileyeceği için en kısa sürede doktor muayenesinden geçmeniz önerilmektedir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle