El Bileğinde Kemik Çıkıntının Sebepleri Nelerdir ve Nasıl Geçer?

El bileği üzerinde kemik çıkıntılarının oluşma sebebi genellikle zorlama nedeniyle bileğin eklem kısmı içerisinde oluşan içinin sıvı dolu olan bir çıkıntının oluşması ile sonuçlanacaktır.

El bileğini zorlama nedeniyle ya da çok sık kullanma nedeniyle meydana gelen içinin sıvı dolu olduğu çıkıntının oluşması görülmektedir. Bu sıvı ilk başlarda içinin jel dolu olan bir kist olmaktadır. Zamanla kemikleşmeye başlayacaktır. Kişilerin bazılarında serçe parmaklarında da bu kistin görüldüğü gözlemlenmiştir.

El Bileğinde Kemik Çıkıntısı

Bu kistler kötü huylu olmadığı için habis tümör değildir. Ganglion adı verilmekte olan kistler olmaktadır. İnsanların hayatı üzerinde ölümcül bir etkisi de bulunmadığı gibi hayatı olumsuz yönde de genellikle etkilemeyecektir. Görüntüsü hiçbir zaman hoş olmaması nedeniyle cerrahi müdahale edilerek alınması gerekmektedir. Günümüzde bu rahatsızlığın tam olarak nedeni bilinmese de bileğini çok fazla kullanmakta olan kişilerde görülmesi ile bilinmektedir. Sıklıkla ev hanımlarında ya da bilgisayar gibi bilek kısmını çok kullanan kişilerde de görülmektedir. Bunun yanında müzisyenlerde ve jimnastikçilerde de görülmesi nedeniyle el bileğini kullanmakta olan ve sürekli örgü ören kişilerinde yaşamakta olduğu bir sorun olmaktadır. Bileğin sürekli olarak kullanması sonucunda kişilerin iş yapması ve zorlanması sebebi ile oluştuğu düşünülmektedir. Bu kişilerde oluşan ganglion kisti eğer ki kişi elini sıklıkla kullanırsa daha da büyüyecek ve de kemikleşecektir. El bileğini çok fazla hareket ettirmediğinde ise zamanla küçülecektir. Bu nedenle de el bileğinde bu kistin görülmesi sonucunda kişilerin bilek kısmını çok fazla kullanılması nedeniyle oluştuğu düşünülmektedir. 

Hastalığın tanısının konulması için uzman bir hekim tarafından görülmesi sadece yeterli olmaktadır. Zamanla büyüyecek olduğundan ağrının ve sert bir şişliğin görülmesi de muhtemel olacaktır. 

Tedavisi

Eğer ki kist zamanla kemikleşmeye başladığı zamanlarda ağrı yapmaya da başlayacaktır. Hem görüntü olarak güzel durmayacak hem de kişilerde ağrı yapması nedeniyle zor zamanlar yaşatacaktır. Parmak kemik çıkıntısı da aynı şekilde kişilerde zamanla kemikleşme görüleceği için ağrı parmak üzerinde ağrı yapması söz konusu olabilir. Doktor eğer ki kistin kemikleşmesi sonucunda parmak ya da el bileğinde ağrı yapması durumunda bir takım ilaçları reçete edecektir. Bu reçete edilen ilaçlar parmak ya da el bileğinde ki kemikleşmiş kistin küçülmesinde yardımcı olacaktır. El bileğinde ya da parmak üzerinde kist oluşması durumunda ne kadar ilaç kullanırsa kullansın ya da parmak kısmını hareket ettirmese bile küçülmesi gözlenmekte olan kistin yok olması görülmeyecektir. Bu nedenle de bazı kişilerde kistler kendiliğinden geçmesi çok az bir ihtimal olmaktadır. Kişilerin kistlerinin kemikleşerek zor zamanlar yaşatması durumunda cerrahi müdahalenin de şart olması söz konusu olacaktır. 

Tedavi için cerrahi müdahale uygulanacağı gibi aynı zamanda da kişinin kistin bir darbe alması sonucunda eğer ki kemikleşmediği zamanlarda kistin patlaması da mümkündür. Fakat kist patladığı zamanlarda yeniden oluşma riski her zaman bulunmaktadır. Bu nedenle de tekrardan kistin oluşmaması için kistin bulunduğu bölgenin sarılması gerekmektedir. Tedavi olmak için cerrahi müdahale uygulandığı zamanlarda eklem bölgesinin iyileşmesi ise iki ya da üç haftayı alacağı gibi kişilerin en yakındığı şikayetlerin başında da ağrı olmaktadır. Eğer ki kemikleşmemesi durumunda tedavi yöntemi olarak kistin içerisinde ki sıvıyı şırınga yöntemi kullanarak çekmenizde söz konusu olacağını unutmamalısınız. Fakat bu şırınga yöntemi tam olarak sonuç vermediği gibi her zaman için tekrarlama riskininde olduğunu unutmamalısınız. 

Ameliyat

Bu tür kistler oluştuğu zamanlarda ortopedi uzmanları tarafından çıkarılması gerekmektedir. Cerrahi operasyon ise kolay bir operasyon değildir. Bölgede birçok damar ve sinir olması nedeniyle biraz zor geçecek olan fakat lokal anestezi altında yapılacak olan bir ameliyat olması nedeniyle kisti alınan kişinin aynı gün hastaneden taburcu edilmektedir. Neden kaynaklandığı bilinmiyor olsa bile günümüz şartlarında gelişmiş olan tıp sayesinde cerrahi müdahale ile çıkartılmakta ve bir daha da kolay kolay tekrarlanmamaktadır. Cerrahi kistin tenton ya da eklemlerden kaynaklandığı için bu kisti çıkarmak için sinir ya da damarların altından çok ince bir operasyon ile çıkarılması gerekmektedir. Hastanın ameliyat sonrasında eski sağlığına tekrardan kavuşabilmesi için elini çok fazla hareket ettirmemesi önerilmektedir.

El bileğinin dış kısmında sıklıkla gözlemlendiği gibi aynı zamanda da eklemin iç bilek tarafında da görülmektedir. Bu kistler zamanla büyümesi gözlemlendiği için kemikleşmeden müdahale edilmesi gerekmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle