Ayak Kemiği Çıkıntısı Nasıl Tedavi Edilir? Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
Ayak kemiği çıkıntısı, bunyon veya halluks valgus isimleriyle bilinen rahatsızlığın çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Tedavisi için cerrahi müdahalenin yanı sıra ameliyatsız tedavi yöntemleri de vardır. Aynı zamanda; ayak tarak kemiği çıkıntısı için bitkisel tedavi yöntemleri de mevcuttur.
İçindekiler
Ayak Başparmak Çıkıntısı Ameliyatsız Tedavi
Ayak kemiği çıkıntısı veya bunyon ismiyle bilinen durum; tıp dilinde halluks valgus deformitesi olarak bilinir. Herkeste görülebilmesine rağmen; topuklu ayakkabı giymeleri nedeniyle kadınlarda daha çok görülmektedir ancak yüksek topuklu ayakkabı giymeyen kişilerde veya erkeklerde de görülebilmektedir. Ayak tarak kemiği çıkıntısına topuklu ve sivri uçlu ayakkabıların yanı sıra genetik etkenler, doğum anında oluşabilen deformasyonlar ve ayak yaralanmaları da neden olabilir.
Kemik çıkıntısını ameliyatsız olarak tedavi etmenin yollarından biri atel adı verilen aparattır. Halluks valgus gece ateli gece yatarken kullanılır ancak gün içerisinde dışarı çıkmayacaksanız evinizde de kullanabilirsiniz. Düzenli kullanımda gözle görülür bir düzelme olduğunu göreceksiniz.
Ayağında çıkıntı olup da gece ateli kullanan ve memnun kalmayan kişilerde yapılan bir anketin sonuçlarına göre; memnun kalmayan bireylerin neredeyse %50’si gece atelini düzenli olarak kullanmamıştır.
Bir diğer ameliyatsız tedavi yöntemi ise halluks valgus makarası adı verilen yumuşak silikon aparattır. Çıkıntıyı düzeltmesi için parmak arasına yerleştirilen makaranın çok etkili sonuçları görülmüştür. Silikon makarayı yerleştirdikten sonra çorabınızı ve ayakkabılarınızı giyebilirsiniz. Gece ateli gibi sadece evde kullanım imkanına sahip olmadığından daha kullanışlıdır. Halluks valgus deformitesine sahip kişilerin bu silikon makarayı kullanmayı alışkanlık haline getirmeleri gerekmektedir.
Hazır olarak satılan makaralar silikon bir yapıya sahip olduğundan; uzun süreli kullanımlarda parmak arasında pişiklere ve yaralanmalara neden olabilir. Buna engel olmak için pamuklu ürünleri tercih edebilirsiniz veya kendi aparatınızı sargı bezi ve pamuk gibi ürünlerle kendiniz yapabilirsiniz.
Ayak Egzersizleri ve Masaj
Ayak çıkıntısı tedavisinin en kolay ve uygulanabilir olanı ayak egzersizleridir. Evinizde bulabileceğiniz bir lastiği ile ki bu bir saç lastiği bile olabilir iki ayak başparmağınızdan geçirip ayaklarınızı iki yana doğru açmaya çalışın. Diğer tüm tedavilerde olduğu gibi bunu da ancak düzenli olarak uygularsanız başarılı olma olasılığı artacaktır. Bu egzersiz ayak eklemlerinizi güçlendirerek çıkıntının düzelmesine yardımcı olacaktır.
Uygulanabilecek bir diğer egzersiz: Bacaklarınızı omuzlarınızın genişliğinde açarak ayakta durun. Diğer bütün ayak parmaklarınız yer ile temas ediyorken baş parmaklarınızı havaya kaldırıp yere indirin. Dikkat etmeniz gereken şey diğer parmaklarınızın baş parmakla beraber havaya kalkmaması gerektiğidir. Bu hareketi sık sık tekrarlayarak; en azından iyileşmeyi sağlayamazsanız bile büyümeyi durdurmuş olursunuz.
Vazelin veya bitkisel bir yağ ile başparmağınıza yapacağınız masaj hem ağrılarınızın azalmasına hem de çıkıntının iyileşmesine yardımcı olacaktır. Masaj o bölgedeki damarları yumuşatarak kan dolaşımını hızlandıracak ve böylece ağrıları iyileştirecektir. Evinizde kendiniz uygulayabileceğiniz gibi profesyonel olarak bu işi yapan uzmanlardan da destek alabilirsiniz.
Ayak Kemiği Çıkıntısı Bitkisel Tedavi
Tedavisi yapılmadığı sürece iyileşmesi mümkün olmayan ayak kemiği çıkıntısı ciddi ağrılara neden olabilir. Ayak tarak kemiği çıkıntısı için sunulan bitkisel tedaviler ağrılara hafifletmeye yardımcı olacaktır ancak bu doğal yöntemlerin deformasyonu tamamen iyileştirmesi mümkün değildir. Bunun için uzman doktorlarla görüşüp gerekli tedavileri uygulamalısınız.
Zerdeçal
Halluks Valgus Deformitesine iyi gelen en etkili çözümlerden biridir zerdeçal. Ağrı kesici ve iltihap kurutucu ilaçların etken maddesi olan kapsaisin maddesi; zerdeçalin içinde doğal olarak bulunur. Böylece; ayak kemiği çıkıntısının neden olduğu ağrıları hafifletir, var olan iltihabı iyileştirir.
1 litre suya 2 tatlı kaşığı kadar zerdeçal ekleyip 7-8 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra demlenmesini bekleyin. Tadını beğenmezseniz; isteğe göre bal ekleyip tüketebilirsiniz.
Papatya Çayı
Papatya güçlü anti-inflamatuar özellikleri olan bir bitkidir. Hafif acı bir tada sahip olan papatyayı kaynamış suda demleyip içmek ayakta çıkıntıya neden olan enfeksiyonların tedavisine yardımcı olacaktır. Demlenen papatya çayını günde 3 kere yemeklerden önce içmenin içilmesi halinde birinci ayın sonlarına doğru çıkıntının neden olduğu ağrılarda ciddi bir azalma olacaktır.
Papatya çayının vücuda olan diğer faydaları:
- Uyku kalitesini arttırır
- Sindirimi kolaylaştırır
- Stresi azaltır
- Cilt rahatsızlıklarını iyileştirir