Çene Çıkığı Nedenleri ve Tedavisi Nasıl Olur?

İnsanların çene kemiğinin her iki tarafında da temporomandibuler adı verilmekte olan eklemler ile çene kafatasına bağlı olmaktadır. Bu eklemlerin herhangi bir sebepten dolayı yerinden kayması sonucunda çene çıkıklığı meydana gelecektir. Bir an önce uzman doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.

Çene kemiğine mandibula adı verilmektedir. Bu çene kemiğinin her iki tarafında da temporomandibuler adı verilen iki tane eklem bulunmaktadır. Bu eklemler sayesinde çenenin kafatası ile bağlantısı oluşmaktadır. Fakat bazı nedenlerden ötürü çene eklemlerinde oluşan sorun nedeniyle çene çıkması meydana gelecektir. Çene çıkması durumunda kişilerin yaşamakta olduğu şiddetli ağrının yanında ağzı sağa sola doğru ya da açıp kapatma gibi gündelik işlemler yapmakta zorlanacaktır.

Nedenleri

Çene çıkmasının birçok nedeni görülmektedir. Çene çıkması bazı kişilerde kanamaya, bazı kişilerde nefes almakta zorlanmaya neden olacağı için gecikmeden diş doktoru, KBB doktor ya da çene cerrahisi uzman doktor tarafından müdahale edilmesi bu bölümlere gidilerek tedavisi şart olmaktadır. Çene çıkıklığının yüze yumruk gelmesi, tokat gelmesi gibi ya da bir araba kazası, motor kazası gibi bir durumdan kaynaklanması sıklıkla karşılaşılan nedenler arasında olmaktadır. Kişinin ağzını çok fazla açarak esnerken çene çıkıklığı meydana gelecektir. Bunun dışında zorlanma ile ortaya çıkabilir. Kişinin gülme, ya da yemek çiğnerken sert cisimleri çiğnemesi, tırnaklarını veya dudaklarını yemesi de nedenler arasında görülmektedir. Bağırmak, kusmak, diş tedavisi gibi nedenler dolayısıyla ağzı uzun bir süre açık tutmakta çene eklemlerine zarar vermektedir. Çene çıkıklığı sıklıkla 20 ile 40 yaş arasında olan bayanlarda daha sıklıkla görülmektedir. Kişinin stresli bir dönemi olduğu zamanlarda özellikle de gece uyurken uyku sırasında dişlerini gıcırdatması sonucunda sıkması günümüzde sıklıkla karşılaşılmakta olan nedenlerden biri olmaktadır. Eklemlerde ve dişlerde hasara neden olacak bir sorun olmaktadır.

Belirtileri

Çeneyi açma kapama sırasında ciddi bir ağrının olması ve açıp kapatırken ya da sağa sola hareket ettirirken ses gelmesi görülmektedir. Bu ses gelmesi çene çıkıklığının belirtileri arasında olmaktadır. Çene hangi eklemden çıktıysa o yöne doğru ağız kayacaktır. Sıklıkla karşılaşılmakta olan belirtiler arasında gelen kişinin çene kısmında morarma ve sıklıkla çene eklemlerinde kanama meydana gelmektedir. Ağız açık kaldığı zamanlarda kapatmakta güçlük çekmesi, zorlandığı zamanlarda şiddetli ağrı yaşaması görülecektir. Konuşma eylemi içerisinde olduğunda konuşma sırasında zorluk çıkacak ve ses gelmesi görülecektir. Kişi uyurken ya da normal uyanıkken ağızdan salya akacaktır. Sadece çene kısmında ağrı olmayacaktır. Zaman içerisinde doktor tarafından tedavi edilmediği zamanlarda bu durumda kişinin yüz ağrısı, boyun ağrısı durumları da yaşayacaktır. Çene bölgesinde ya da yüz bölgesinde şişme görülecektir. Bu belirtileri yaşamakta olan bir kişi vakit kaybetmeden doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Kişi nefes almada zorluk çekecektir.

Tedavisi

Çıkan bir çene uzman olan doktor tarafından tekrardan yerine takılması için müdahale edilmesi gerekmektedir. Doktor çene eklemine bakar ve fiziksel muayene sonucunda röntgen filmi çekilmesini isteyecektir. Fakat bu müdahale edilirken mutlaka doktor tarafından çene kaslarını uyuşturmak amacı ile bazı kas gevşeticiler ya da anestezi uygulanması gerekmektedir. Bir kere çene çıkıklığı yaşamış olan bir kişinin tekrarlama ihtimali olması nedeniyle çene tekrar yerine oturtulduktan sonra çok sınırlı hareketler etmesi ve tekrar çıkmaması için önlemler alması gerekmektedir. Çene de oluşan ağrının şiddetli olması nedeniyle anti enflamatuar ilaçlar ya da ibuprofen tarzında ilaçlar kişiye verilerek hem ağrının azaltılması hem de şişliğin yok edilmesi gerekmektedir. Çene eklemi yerine oturtulduktan sonralarda çene iyileşmesi olması için çenenin bir bandaj ile sarılması ve çenenin sınırlı hareket ettirilmesi sağlanmalıdır. Çıkık sonrasında birkaç hafta boyunca ağzınızı tam olarak açmamanız gerekmektedir. Buz kompresi yaparak ağrının ve şişliğin azaltılması önlenecektir. İyileşmeyi hızlandırmak amacı ile sert gıdalar tüketilmekten kaçınılması gerekmektedir. Doktor tarafından iyileştirmeyi hızlandırmak için bir takım egzersizler verilecektir. Bu egzersizleri zamanında yapmanız iyi gelecek ve hastalığı bir an önce atlatmanızı da sağlayacaktır. Doktorun söylediklerine uymanız sonucunda hastalığınız düzelir.

Egzersizler

  1. Egzersiz: Ağzınızı biraz açın. Çok fazla açarak çene eklemine zarar verecek olduğunuzu unutmamalısınız. Üst ön dişlerinize dilinizi hafifi bir şekilde değdirmelisiniz. Çene kaslarınızın çalıştığını fark edeceksiniz. 5 saniye kadar diliniz değsin ardından rahatlayın.
  2. Egzersiz: Bir parmağınızı çıkan eklemin üzerine diğer elinizin işaret parmağı ile de çenenize dokunun. Alt çenenizi yarım açın. 5 saniye kadar bekledikten sonra çenenizi kapatın. Bu hareket çok hafif bir şekilde yapılmalıdır ve ağrının olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Günde 6 defa yapılmalıdır. 
  3. Egzersiz: Bu hareketi yapmak için ayakta durun. Omuzlarınızın sırt kısmını yukarı doğru kaldırın. Göğsünüzün de aynı şekilde kaldırmaya dikkat etmelisiniz. Çenenizin altında sanki bir çene daha oluşmuş gibi durmalıdır. 10 saniye bekleyin ve rahatlayın.
  4. Egzersiz: Bir elinizin baş parmağını çenenizin altına koymalısınız. Çenenizi açarken biraz direniş gösterin ve parmağınızla ittirin. Fakat çok güçlü olmaması gerekmektedir. Parmağınızla iterken ağzınızı açın. Üç saniye bekledikten sonra eski pozisyona dönün.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle