Doğuştan Kalça Çıkığı ve Günümüzde Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Doğuştan Kalça Çıkığı, ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara neden olabilecek bir rahatsızlıktır. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi sürecinin son derece önemli olduğu bilinmektedir.

Doğuştan Kalça Çıkıklığı Tedavisi

Doğuştan kalça çıkıklığı rahatsızlığı, bebeklerin kalça eklemlerinde ortaya çıkan sorunlardan biridir. Bu rahatsızlık uyluk kemiğinin üst uç kısmının, kalça ekleminden dışarı çıkmasıyla başlar. Böyle bir durumun bebeklerde yaşanmaması için mutlaka erken tedavi seçenekleri uygulanmalıdır. Elbette bu tedavi seçeneklerinden önce de erken teşhis yapılmalıdır. Tam olarak bilinemeyen doğuştan kalça çıkıklığı daha çok genetik durumlarla meydana gelmektedir. Kız bebeklerde çok daha fazla görüldüğü tespit edilen bu durumun önüne geçilmesi için dikkat edilmesi gereken durumlar da vardır. Öncelikle bir bebekte doğuştan kalça çıkıklığından şüphe etmek için şu durumlara bakılabilir;

  • Ailesinde kalça çıkıklığı hikâyesi varsa
  • Boyun kısmında doğum sırasında eğrilik varsa
  • Ayaklarda şekil bozukluğu varsa bu rahatsızlıktan şüphe duyulabilmektedir.

Doğuştan Kalça Çıkıklığı Tespiti

Rahatsızlığın tespitinde ortopedistler tarafından bir takım tetkiklere başvurulmaktadır. Yapılacak muayeneden sonra doğuştan böyle bir sorunun olup olmadığı tespit edilebilmektedir. İlk muayenede bebeğin kalçalarında bir takım hareketler sağlayarak herhangi bir gevşeklik olup olmadığına bakılmaktadır. 2 yaşından büyük bebeklerde ise bacak bölgesinde farklı deformasyonların yaşanıp yaşanmadığı kontrol edilir.

Henüz yeni doğmuş bebeklerde belirli aralıklarla muayene yapılmalıdır. Çünkü böyle bir rahatsızlığın ilerleyen süreçlerde çok daha ciddi sorunlara neden olabileceği, uzmanlar tarafından aktarılmıştır. Doğuştan kalça çıkığı tespitinde yaşı ilerlemiş olan bebeklerde röntgen çekiminden yararlanılır. Dört ay altındaki bebeklerde ise ultrason görüntüleme tekniğinden başarılı bir şekilde faydalanılabilir.

Kesin teşhisin konulması için bebeklerde ilk 6 aya kadar ultrason tekniği, 18 aya kadar ise röntgen görüntüleme tekniği kullanılabilir.

Doğuştan Kalça Çıkıklığı Tedavi Süreci

Doğumsal kalça çıkıklığı tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu anlamda eğer bebekte bir kalça çıkıklığı söz konusu ise acil olarak müdahale edilmelidir. Cerrahi yöntemlere başlangıçta başvurulmaz. Pavlik adındaki bir bandaj sayesinde kalça bölgesindeki çıkıklığın giderilmesi amaçlanır. Daha çok dizlerin karın bölgesine kadar çekilmesinin sağlandığı bu işlem son derece önemlidir.

Pavlik bandajı uygulamasında düzenli olarak muayene yaptırılmalıdır. Çünkü sürecin ne şekilde ilerlediğinin belirlenmesi, tedavinin devam edip etmeyeceğiyle ilgilidir.

Pavlik kullanımıyla ilk 1 ay içinde herhangi bir sonuç alınamadığında bu süreç 3 aya kadar uzatılabilir. Ayrıca bebeklerde hastalığın ilk sürecinde çok ciddi ağrılar yaşanabilmektedir. Eklem sorunlarının da ortaya çıkmaması için bu işlemin başarılı bir şekilde tedavi edilmesinde yarar var.

Günümüzde rastlanan doğumsal kalça çıkıklığının erken tespitinde son derece başarılı sonuçlar alınmıştır. Bebeklerdeki tedavi sürecinin 6 aya kadar devam ettiğini de unutmamalısınız. İki yaşına kadar herhangi bir cerrahi müdahale söz konusu olmadığı gibi bu yaştan itibaren de cerrahi girişimlere başvurulmaz. Bu yüzden ilk 6 aya kadar gerekli olan teşhisin konulması  ve hemen tedavi sürecinin başlaması son derece faydalıdır.

Doğuştan Kalça Çıkıklığı Nasıl Önlenir?

Uzmanlar, alınacak birçok tedbirler beraber kalça çıkıklığının önlenebileceğini aktarmaktadır. Bebeği hatalı tutmak, hatalı bezlemek, hatalı taşımak, kundan kullanmak ve yine hatalı giysiler giydirmek, bebekte bu durumun görülmesine neden olacaktır. İşte bu yüzden hem kalça sorunlarının yaşanmaması hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için dikkat etmeniz gerekenleri unutmamalısınız. Günümüzde en çok da kundaklama tekniği tercih edilmektedir. Kundaklamanın ciddi anlamda bebeklere zarar verdiğini unutmayın.

Kalça çıkıklığı nedenleri ile belirtileri konusunda da uzmanlar tarafından pek çok bilgi paylaşılmıştır. Muayenesi tamamlanmış olan bebeklerde doğuştan kalça çıkıklığı olanlar, herhangi bir sürenin dolmasını beklemeden tedaviye alınmalıdır. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek farklı eklem rahatsızlıklarını önleyebilmek adına bu durumun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamamız gerekir. İşte bu yüzden sizler de yeni doğan bebeklerinizi genel bir muayeneden geçirmeli ve doğumsal rahatsızlıkların da önüne geçmelisiniz.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle