Ayak Kemiği Çıkıntısını Önleme Yolları ve Günümüzde Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Ayak Kemiği Çıkıntısı, başlangıçta kişileri rahatsız eden ve ilerleyen süreçte çok daha ciddi ağrılara neden olan bir rahatsızlıktır. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhisi çok önemlidir ve kısa sürede tedavi edilmelidir.

Ayak Kemiği Çıkıntısı ve Tedavisi

Ayak kemiği çıkıntısı daha çok ayak başparmağı çıkıntısı olarak ortaya çıkar. Günümüzde bu durumun ortaya çıkmasında pek çok etken söz konusudur. Uygunsuz basınç ve sürtünme ile ortaya çıkan ayak deformasyonlarına karşı yapılması gereken birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Ayak kemiği çıkıntısının hayat kalitesini olumsuz yönde etkilediğini de söyleyebiliriz. Tıp dilinde bunyon olarak adlandırılan bu rahatsızlık bir takım medikal ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu durumda asıl amaç ayak başparmağındaki deformasyonu düzeltmek ve yeniden ortaya çıkmasını engellemektir. Ayrıca uzmanlar bu konuda yüksek topuklu ve sıkı ayakkabıların ilgili rahatsızlığı beraberinde getirdiğini belirtmektedir.

Ayakkabının tüm sağlık kriterlerine göre üretilmiş olması, bu sorunun yaşanmasını engelleyecektir.

Ayak Kemiği Çıkıntısı Belirtileri

Ayak kemiği çıkıntısı belirtileri, öncelikle bazı ağrıları beraberinde getirir. Ayak parmaklarının arasında kızarıklıklar yaşanabileceği gibi ilerleyen süreçte estetik sorunlar da ortaya çıkacaktır. Eğer erken teşhis yapılmazsa başparmak, ayaktaki ikinci parmağın altına doğru kaymaya başlayabilir. Bu durum ise karşı koyulamaz bir ağrıya neden olabilir.

Ayak kemiği çıkıntısının bir diğer belirtisi ise ikinci ayak parmağının sırt kısmında nasırların oluşmasıdır. Ayrıca ayak tabanında da nasırlar ortaya çıkabilir.

Bu belirtiler yaşandığı an hemen doktora başvurmalı ve gerekli teşhis konulduktan sonra tedavi sürecine geçilmelidir.

Ayak Kemiği Çıkıntısı Tedavisi

Ayak kemiği çıkıntısı tedavisi için öncelikle evde tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Ancak bu duruma doktorunuzun karar vermesi önemlidir. Gerektiğinde cerrahi müdahalelerin yapılmasını talep edebilecek olan doktorunuz ilk süreçte fizik tedavi yöntemlerini uygulayacaktır.

Fizik tedavinin ardından medikal tedavi yöntemi de uygulanacaktır. Ayak kemiği çıkığı bandajlarını kullanarak oluşabilecek ağrılardan kurtulabileceğiniz gibi oldukça etkili bir yöntemi tercih edebilirsiniz. Bu yöntem de yine doktorunuz tarafından tavsiye edildiğinde kullanılmalıdır.

Tercih edilen tüm bu yöntemlerden sonuç alınamadığında, ayak kemiği çıkıntısı ameliyatı uygulanır. Lokal anestezi ile yapılan bu ameliyat 30 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. İlk süreçte çıkıntı olan bölgenin törpülenmesiyle başlayan ameliyat daha sonra bozuk olan parmağın kesilip düzeltilmesiyle devam eder. Son süreçte ise başparmak kemikleri içten vidalanır ve ameliyat tamamlanmış olur. Ayak kemiği çıkıntısı ameliyatı fiyatları ise 1500 TL ile 3000 TL arasında değişkenlik gösterir.

Ayak Kemiği Çıkıntısı Nasıl Önlenir?

Ayak kemiği çıkıntısını önlemek için öncelikle tercih edilecek ayakkabının fazlasıyla önemli olduğunu söyleyebiliriz. Genel anlamda tüm bunyonların ilerleyici olmadığı bilinmektedir ve ameliyatsız olarak tedavi işlemleri gerçekleşebilir. Bu durumu önlemenin en önemli yolu uygun ayakkabı seçimidir. Ayakkabı seçiminde ise şu kriterler ön planda olmalıdır;

  • Ayağa uygun ayakkabı almak
  • Kalıbı yumuşak ayakkabılar seçmek
  • Ayakkabı denemek için akşam saatlerini tercih etmek (Çünkü bu saatlerde ayaklar daha şişkin olmaktadır)
  • Ayakkabı denerken ayakta durmak ve en uzun parmak için gerekli mesafenin olup olmadığını kontrol etmek
  • Her iki ayağınızı ölçtürdükten sonra ayakkabı provası yapmak
  • Ayak biçimine uygun olmayan ayakkabıları tercih etmemek

Bir takım ayakkabılar ayak parmaklarının üstüne basınç gerçekleştiren bölgelerin değiştirilmesiyle birlikte görünmez hale gelebilirler. Yani ayaklarınıza göre özel olarak biçimlendirilen ayakkabıların kullanılması, bu rahatsızlık için gerçekleştireceğiniz en önemli tercihlerden olacaktır.

Ayak kemiği çıkıntısı önlenmezse ciddi anlamda ağrılar yaşanacak ve yürüyüş aktiviteleriniz önemli oranda azalacaktır. Bu durum gündelik aktivitelerinizi de olumsuz anlamda etkileyecektir. Baş parmağınızda ciddi yetersizlik ve sertlik de yaşanacağı için ağrı kesicilerin de zamanla fayda etmediğini görebilirsiniz. İşte bu yüzden erken teşhis her zaman önemlidir ve en kısa sürede tedavi sürecine geçilmelidir.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle