Bilekte Kemik Çıkıntısı Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle bilekte kemik çıkıklığı herhangi bir eklem üzerinde kasların kemik üzerine bağlanan dokuları olan tendon kılıfı üzerinde görülen şişlikler olmaktadır. İçerisinde bir sıvı olmaktadır. Yapışkan olduğu gibi de aynı zamanda da jolemsi bir kıvamda olmaktadır. Kist tedavi edilmediği zamanlarda katılaşarak kemiksi bir hal alacaktır.

Kemik üzerinde bulunan tendonlarda oluşan ve kadınlarda daha sıklıkla görülmekte olan bir kist oluyor. 20 ile 40 yaş arasında bulunan kadınlarda ve nadirende 10 yaş altı çocuklarda meydana gelen kistin günümüz koşullarında tedavisi ortopedi uzmanları tarafından cerrahi yöntem olmaktadır.

Bilekte Kemik Çıkması

Ganglion kisti olarak bilinen bu kist iyi huylu bir kist olmaktadır. Renksiz olması nedeniyle şeffaf bir görüntüsü olmaktadır. Tedavisi için cerrahi müdahale şart olmaktadır. Tek fındık büyüklüğünde bir kist olacağı gibi aynı zamanda da birden fazla olan kistten oluşmaktadır. Çok küçük olan bu kistler her zaman için birden fazla olması nedeniyle büyük bir kist görüntüsünde olacaktır. Zararlı olmaması nedeniyle habis değildir ve kişilerde ölümcül bir etkisi de olmamaktadır. Çoğu kistlerin elin üst tarafında olan eklem kısmında görülmektedir. Fakat el bileği iç kısmında da görülmekte olan kistler bulunmaktadır. Elin üst kısmında meydana gelmekte olan bu kistler el bükülmesi durumunda daha da belirgin bir hal alacaktır.

Diz ve ayak bileğinde de görülmesi söz konusu olacağı gibi parmak kemik üzerinde de görülmektedir. 

Belirtileri

Genellikle yumuşak olan bu kistlerin şişlik halinde görülmesi ile bilindiği gibi bazıları 1 cm olacakken bazı kistler ise 3 cm boyuna kadar erişecek ve asla hareket etmeyeceklerdir. Şişliğin daha sıklıkla el bilek kısmını çok oynatmakta olan kişilerde zaman içerisinde ya da aniden meydana geleceği bilinmektedir. El bilek kısmında zorlanma olmadığı zamanlarda küçülecek ve zaman içerisinde yok olsalar bile bir süre sonra tekrardan çıkma riskleri de bulunmaktadır. Ganglion kisti yaşamakta olan kişilerin birçoğunda şişlik dışında bir belirtisi olmamasına rağmen bazı kişilerde geçici olsa da şiddetli ağrıya neden olacaktır. Bu ağrı olması durumunda kişinin bilek kısmını her hareket ettirmesi sonucunda tekrardan ağrı oluşacak ve zamanla bu ağrının şiddeti de artacaktır. Kistin oluştuğu parmaklarda genellikle zayıflık hissi oluşacaktır. Bu nedenle de tedavisi aksatılmaması gerekmektedir.

Nedenleri

Günümüzde ganglion kistinin neden olduğu bilinmemesine rağmen ortaya birçok teori atılmıştır. Ellerini çok kullanan bilgisayarcılarda, ev hanımlarında, örgü ören kişilerde ya da müzisyenlerde sıklıkla görüldüğü için bileklerini hareket ettirmeye ve zorlanmaya bağlı olacağı düşünülmektedir. Bir başka teoriye göre ise eklem üzerinde bulunan dokunun bozulması sonucunda meydana gelecek olan küçük kistler birleşmesi neticesinde birden fazla olduğu için büyük bir kist görünümünü verecektir. Tendon kılıfında bozulmaların ya da eklem kapsülü üzerinde bir takım bozukluk olması da eklem dokusu üzerinde bu tarz kistlerin oluşmasına neden olmaktadır.

Tedavisi

Bu tür kistler zaman içerisinde yok olacağı için kişiler tarafından eğer ki ağrı yapmıyorsa önemsenmemektedir. Şekil bozukluğu olarak estetik açıdan hoş durmayan bu kistler günümüz şartlarında birçok tedavi yöntemi ile yok edilmeye çalışılmaktadır. Kişin enjektör yardımı ile içerisinde bulunan sıvı eğer ki katılaşarak kemikleşmemesi durumunda iğne batırılarak bir uzman hekim tarafından sıvının çekilerek boşaltılması söz konusu olacaktır. Bunun dışında söylediğimiz gibi bileklerin sıklıkla hareket etmesi nedeniyle oluştuğu için ve bileği hareket ettirmemek amacı ile bir takım atel ile bilek sabitlenmesi gerekmektedir. Bu iki tedavi yöntemi ile de ganglion kistinin yok olması söz konusu olacaktır. Fakat zaman içerisinde tekrardan çıkma ihtimali ise her zaman için bulunmaktadır.

Kişinin eğer ki parmaklarında güçsüzlük meydana gelmesi ve şiddetli olarak ağrı yapması sonucunda uyuşukluk ve karıncalanma da parmaklarda oluyorsa kişinin cerrahi müdahale sonucunda kistin çıkarılması söz konusu olacaktır. Bu tedavi yöntemi sonucunda ise kistin oluşma ihtimali çok az olmaktadır. Günümüz koşullarında tekrar çıkma riski az olması nedeniyle birçok kişi cerrahi yolu tercih etmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle