Kalça Çıkığı Tedavi Yöntemleri ve İyileşme Sürecinde Yaşananlar

Kalça çıkığı bebeklerde görülebildiği gibi yetişkinlerde de şiddetli ağrılarla kendini belli edebilir. Uygulanabilecek fizik tedavi ameliyatlarla bu sorun başarılı bir şekilde ortadan kaldırılabilir.

Kalça Çıkığı ve Tedavisi

Doğumsal olarak görülebilen kalça çıkığı, erişkinlerde de görülebilir. Bu durum erişkinlerde bacak kısalıklarını da beraberinde getirebilir. Çıkığın çift taraflı olması durumunda boy kısalığı görüldüğü için kişi topallayarak yürümeye devam eder. Eğer bu hastalık için zamanında tedavi metotları uygulanmaz ise bel, diz ve kalça bölgesinde kireçlenme durumu ortaya çıkar. Ayrıca erişkinlerde görülen kalça çıkıklarında erken teşhisin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bununla beraber günümüzde gelişen teknolojiler ile birlikte genç yaşta ameliyat olunabilmekte ve daha kaliteli bir yaşam sürülebilmektedir. Kişilerin hayat kalitesini artıran ameliyatla beraber ilerleyen yaşlarda kaslardaki gevşeme ve eskime de önlenebilir. İşte bu yüzde kalça çıkığı tedavisi önemlidir. Şimdi bu hastalığın belirtileri ve nedenlerini ele alalım.

Kalça Çıkığı Belirtileri

Kalça çıkığı belirtileri incelendiği zaman pek çok nedene bağlı olarak geliştiği görülebilmektedir. Gebelik sürecinde de yaşanabilen bu çıkıklar ayrıca bebeğin gelişim sürecinde de ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra kalça çıkığının başlıca sebepleri olarak, kas yapısı sorunlarını ve kasların düzgün yapıda olmamasını söyleyebiliriz. Ayrıca kalça çıkığına sebep olabilecek hataların da bilinmesinde fayda var. Genel belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Bacaklardaki uzunluk farkı
  • Bacaklarda yer alan kıvrımların farklı olması
  • Ayaklarda şekil bozukluğu
  • Geç yürüme
  • Sendeleyerek yürüme

Bu belirtiler daha çok çocuk yaşlarda görülebilmektedir. Eğer erken teşhis yapılırsa, ameliyata gerek kalmadığı bilinmektedir. Kalça çıkıklarının ilk 6 ay içerisinde tespit edilmesiyle beraber bir takım yöntemler kullanılmakta ve sorun çözülebilmektedir.

Yetişkinlerde görülen kalça çıkığı belirtileri ise şu şekildedir;

  • Kalçada ağrı
  • Kasık ağrıları
  • Kalça bölgesinde aşırı hassasiyet durumu
  • Bacaklarda kısalma durumu
  • Yürümekte zorluk
  • Kalçayı hareket ettirmede zorluk

Kalça Çıkığı Nedenleri

Yeni doğanlarda kalça çıkığı nedenlerine bakacak olursak; Bebekleri ayaklarından kaldırmak, dar giysiler giydirmek, kucakta hatalı taşımak, hatalı bezlemek ve bacaklarını birleştirmeye çalışmak gibi nedenleri sıralayabiliriz. Bu süreçte mutlaka belirtileri gözden kaçırmamalı ve çıkık durumlarından şüphelendiğinizde hemen bir doktora başvurmalısınız.

Uzmanlar kalça çıkığı nedenleri ile ilgili olarak özellikle kundaklama işlemine ve akraba evliliğine dikkat çekmektedir. Akraba evliliklerin sık olarak yaşanması, kalça çıkığına neden olmakla beraber bu hastalığın ortaya çıkma riskini artırmaktadır.

Kalça Çıkığı Nasıl Tespit Edilir?

Kalça çıkığının tespitinde öncelikle doktor muayenesi çok önemlidir. Küçük yaşlardaki çocuklarda yapılan muayenelerde ise uyluk kemiklerine bir takım işlemler yapılır ve eklemler kontrol edilir. Yaşı ilerlemiş olan çocuklarda yapılan muayenelerde bacakların kolayca açılıp açılmamasına bakılarak gerekli teşhis konulur.

Kalça çıkığı teşhisi için ortopedistlere başvurulur. Ayrıca ailesinde kalça çıkığı sorunu olan bebeklerin de mutlaka muayene edilmesi ve gerektiğinde ultrason ile tetkiklerin yapılması önemlidir.

Yetişkinlerde genetik olarak ortaya çıkan bu durum tam, yarım ve çıkabilir kalça çıkıklığı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bir takım cerrahi yöntemlerle kısa sürede tedavi edilir ve yaklaşık 2 gün sonra hasta normal yaşamına dönebilir.

Kalça Çıkığı Tedavisi

Yetişkinlerde kalça çıkığı tedavisi, cerrahi yöntemler kullanılarak gerçekleştirilir. Bununla beraber yetişkinlerin şiddetli ağrılara karşı koyamaması sonucunda bazı ağrı kesiciler de önerilebilir. Hangi yaşta olursa olsun yukarıda sıraladığımız belirtiler görüldüğünde hızlı bir şekilde doktora başvurulmalı ve gerekli teşhis yapıldıktan sonra ameliyat sürecine geçilmelidir.

Kalça çıkığı ameliyatının ardından doktorun tavsiye edeceği durumlara ciddi özen göstermelisiniz. Hem bebekleri hem de yetişkinleri etkileyen bu durumla ilgili olarak ortopedistlerin genel tavsiyeleri çok önemlidir. Ameliyatın ardından kalça bölgesindeki ağrılar giderilmekle birlikte kasık bölgesinde yaşanan ağrılar da son bulacaktır. Buna ek olarak kalçada meydana gelen deformasyonlar da ortadan kalkacaktır. Elbette yetişkinlerde olduğu gibi yeni doğan bebeklerde de hızlı bir teşhis ve tedavi süreci başlatılmalıdır.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle