Ayak Kemiği Çıkıntısı Ameliyatı ve İşlem Sonrasında Yaşanan Süreç

Halluks Valgus ameliyatı günümüzde başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyatlardandır. Hastalığın ilerleyişini durduran bu ameliyat 30 ile 60 dakika arasında tamamlanır.

Ayak Kemiği Çıkıntısı Ameliyatı

Tıpta halluks valgus olarak adlandırılan ayak kemiği çıkıntısı ameliyatı hakkında genel bilgiler sunmadan önce bu rahatsızlığın kimlerde görüldüğü ve uygulanan tedavi seçeneklerini aktarıyor olacağız. Daha çok kadınlarda görülen bu hastalık ayağın başparmak kısmında görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca düz taban rahatsızlığı olan kişilerde daha çok kendini belli eder. Organların yeteri kadar işlevini yerine getirememesi ile beraber başparmağın genel bir yük altında kalması, ciddi deformasyonları da beraberinde getirir. Zamanla bu parmak içeri doğru döner ve bir çıkıntı belirir. 7’li yaşlarda da görülen bu rahatsızlık sonradan ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda da 30’lu yaşlarda sıklıkla görülebilir. Yetişkinlerde çok ayakkabı değişimiyle ve uygun ayakkabının seçilmemesi durumunda ortaya çıktığını da söylemek doğru olacaktır.

Ayak Kemiği Çıkıntısı Kendini Nasıl Belli Eder?

Ayak kemiği çıkıntısının kendini belli etme sürecine bakacak olursak ilk süreçte ayak parmakları arasında kızarıklıkların var olduğunu aktarabiliriz. Buna ek olarak kişilerde estetik kaygılar da ortaya çıkmaya başlayacaktır. Erken teşhisin önemi bu anlamda büyüktür ve başparmağın kaymaması için mutlaka dikkat edilmelidir.

Ayak kemiği çıkıntısı belirtilerinde ayrıca nasırlaşma durumu da gözlenebilir. Özellikle de ikinci parmağın sırtında ortaya çıkan nasırlar, son derece ciddi ağrılara neden olacağı için mutlaka erken teşhis yapılmalıdır. Teşhisin ardından ise vakit kaybetmeden ameliyat sürecine geçilmeli ve hastalık tedavi edilmelidir.

Halluks Valgus Ameliyatı

Bu rahatsızlıkta uygulanan tedavi seçeneklerinde daha çok ameliyat tercih edilmektedir. Cerrahi yöntem daha çok ağrının gelişmesi ve ciddi bir sürece ulaşması sonrasında tercih edilebilir. Buna ek olarak ameliyattan önce gece makarası, silikon aparatlar ya da kişiye özel olarak hazırlanan tabanlıklar da hastalığın ilerlemesini engellemek amacıyla tercih edilebilir.

Bu tür ameliyatlarda asıl amaç, dışarı doğru dönen tarak kemiğini eski haline getirmektir. Bu süreçte hastanın farklı bir rahatsızlık olup olmadığına ve yaşına bakılır. Daha sonra ise eklemlerde bir kıkırdak kaybı yaşanıp yaşanmadığı kontrol edilir ve uygulanacak ameliyat yöntemine doktor tarafından karar verilir.

Halluks Valgus ameliyatı sırasında tarak kemiğinin eski haline getirilmesi amaçlandığı için bölgeye küçük bir kesi atılır. 1 saate yakın süren bu ameliyatta bölge törpülenir ve daha sonra sorunlu olan başparmak kesilerek düzeltme sürecine geçilir.

Başparmağın iç kısmına, parmağın şeklinin korunması amacıyla vida takılır. Eğer hastada bir enfeksiyon durumu söz konusu ile bu vidalar ciddi ağrılara neden olabileceği için hastanın şikâyetlerine sonradan çıkarılabilir. Vidalama işleminin ardından ameliyat da sona ermiş olacaktır.

Halluks Valgus Ameliyatı Sonrası

Ayak kemiği çıkıntısı ameliyatı sonrası dönem de çok önemlidir. Ameliyat sonrası üç farklı dönem vardır. İlk dönemde uygulanan tekniklere göre 6 haftaya kadar istirahat verilebilir. Bu süreçte ameliyat olan hasta ev içinde zorunlu ihtiyaçlarının dışında tamamen dinlenmelidir. Ayrıca doktor tarafından özel bir ayakkabı verileceğinden, ameliyat sonrası dönemde bu ayakkabı ile hareket edilebilir. Bu dönemin genel olarak amacı ise ayaklarda meydana gelebilecek şişlikleri önlemektir. Bazen buz uygulamaları da tercih edilebilir.

Ameliyatın ikinci döneminde spor ayakkabı giyilebilir. 6 hafta kadar sürecek olan bu dönemde ayrıca buz uygulamaları ile ayağı yukarda tutma yöntemi devam edecektir. Elbette ilk dönem kadar yoğun olmamakla beraber gündelik ve diğer iş yaşamlarına dönüş sağlanabilir. Bununla beraber farklı egzersizler ve yüzme aktivitesine de başlanılabilir.

Ameliyattan sonraki son dönemde artık normal ayakkabıya geçiş söz konusu olacaktır. Bu dönemde rahat spor ayakkabılar giyilebilir ve artık ayaklar rahatlamaya başlar.

Ayak Kemiği Çıkıntısı Nasıl Önlenir?

Ayak kemiğinde çıkıntıyı önlemek adına önemli tedbirler alabilirsiniz. Gerçekten çok önemli olan bu tedbirler, rahatsızlığın ilerleyiş seyrini de engelleyebilmektedir. Bu süreçte en önemli durum ayakkabı seçimidir. Uygun ayakkabıyı satın almakla beraber kalıp olarak üretimde yumuşak maddelerin tercih edildiği ayakkabıları tercih edebilirsiniz.

Ayakkabı seçiminde uzmanlar daha çok akşam saatlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu saatlerde ayaklar sabah saatlerine göre daha şişkin olacağından, ayağınızı rahatsız etmeyecek şekilde alabileceğiniz vurgulanmaktadır. Bununla beraber ayakkabı denemesi yaparken ayakta durmanız gerekir. Bunun nedeni ise baş parmağın hangi mesafede kalıp kalmayacağını öğrenmektir.

Ayak kemiği çıkıntısını önlemek adına her iki ayağınızı ölçerek de gerekli tedbiri alabilirsiniz. Ayrıca ayak şeklinize uygun olmayan ayakkabılar kesinlikle satın alınmamalıdır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle