Kol Çıkığı Belirtileri Nelerdir, Tedavisi ve İyileşme Süresi

Kol insanın en çok kullandığı organlarından bir tanesi olmaktadır. Kolun çıkması ise genellikle omuz bölgesinden ya da dirsek kısmından olmaktadır. Omuz bölgesinde bulunan dokuların zedelenmesi sonucunda meydana geleceği gibi şiddetli ağrıyı da kişinin yaşaması söz konusu olacaktır.

Bebeklerde ya da yetişkin insanlar da sıklıkla omuz çıkığı ya da dirsek ekleminin oluştuğu kemiklerin yerinden çıkması sonucunda kol çıkıklığı meydana gelmektedir. Çocuklarda ve bebeklerde daha sıklıkla görülmektedir. Çok ağır kaldırmak ya da kolu aşırı kullanmak sureti ile meydana gelecektir.

Belirtileri

Bebeklerde sıklıkla emekleme dönemi içerisinde oldukları zamanlarda görülmektedir. Bu gibi durumlara halk arasında bakıcı çıkığı adı da verilmektedir. Bebeklerin kolları üzerinde daha çok yükselerek hareket etmelerinden kaynaklanabilen bir durum olmaktadır. Bu durum genellikle 1 ile 5 yaş arasında görülmektedir. Eklem yerine yerleştirilmiş olsa bile tekrarlama riski her zaman için bulunmaktadır. Herhangi bir cerrahi müdahale yapılmadan da eklem tekrardan yerine oturtulabilir. Kolun çok sık çıkması durumunda ise cerrahi yöntem tercih edilmektedir. Bir kere kolu çıktığı zamanlarda tekrarlama riski her zaman olduğu için ailenin bu konu da bilinçlenmesi gerekmektedir. Bebeklerde kol çıkıklığı yaşanması durumunda birçok aile bu durumun farkına varmazlar. Her zaman için çıkan kol diğerinden daha az hareket ettirecek ve çocuğun ağlamalarına neden olacaktır. Eğer ki yetişkin bir kişi de kol çıkıklığı görülmesi durumunda bu bebeklik çağında yaşamış olduğu kol çıkıklığının tedavi edilmemiş olmasından kaynaklanabilecek olduğunu da unutmamak gerekmektedir.

Bebeklerin kollarını az kullanmasından ve ağlamasından başka bir belirti olmaması nedeniyle de ailelerin gözünden zaman zaman kaçabilmektedir. 

Nedenleri

Bebeğin kol çıkmasının birçok nedeni olmaktadır. Çocuğun tek kolundan tutup havaya kaldırılması ya da hızlı çekilmesi belirtileri arasında olmaktadır. Çocukların emekleme sırasında sıklıkla karşılaşılan bir hastalık olmaktadır. Çocukluk çağında ise merdiven çıkmakta olan bir çocuğun kolundan tutup yukarıya doğru çekilmesi gibi nedenler yüzünden olmaktadır. Kol kısmında döner bir kemik bulunmaktadır. Bunun bağı eğer ki yerinden oynaması sonucunda eklemden ayrılacaktır. Bu durumda da kol çıkması meydana gelmesi söz konusu olacaktır. Bu nedenle de koldan tutularak çekilmesi son derece yanlış olmaktadır.

Tedavisi

Bebeğin ya da çocuğun kolundan çıkan bir aile vakit kaybetmeden hemen doktora başvurması gerekmektedir. Yapılacak olan ilk öncelikle fiziki muayene olmaktadır. Ardından ise röntgen filmi çekileren çocuğun kolun çıkıp çıkmadığının tam olarak tanısı konulacaktır. Çocukluk dönemi içerisinde sıklıkla karşılaşılan bu durumun teşhisi konulması sonucunda tedavisi de oldukça kolay olmaktadır. Ama her zaman için tekrarlama riski de bulunmaktadır. Cerrahi müdahale olmadan ilk olarak tedavisi gerçekleşmektedir. Doktor tarafından mutlaka bu tedavinin yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından yerinden çıkmış olan döner kemiğin her zaman için kendisine doğru çekerek ve hafif bastırması sonucunda tedavisi söz konusu olacaktır. Bu işlem çocuğa biraz ağrı verecektir. Ama çocuğun iyileşmesi içinde başka yol olmaması nedeniyle yapılan bir tedavi yolu olmaktadır. İlk çıkık olması sonucunda herhangi bir alçıya alınmayacaktır. Ya da herhangi bir sarma işlemi ve atel gibi yardımcı aletlere ihtiyaç duyulmamaktadır.

Çocuğun kolunun çıkması sonucunda rahat bir şekilde hareket ettirememesi nedeniyle doktor tarafından yapılan müdahale sonucunda yarım saat içerisinde kolunu hareket ettirecektir. Bu işlem çok kısa sürmektedir. Yarım saat içerisinde eskisi gibi hareket ettirmesi için erken tanı konulması gerekmektedir. Eğer ki geç teşhis edildiği zamanlarda bağ dokusunda yaralanma olacağı için bu iyileşme süresi ve çocuğun kolunu eskisi gibi hareket ettirmesi 14 günde gerçekleşecektir. Bu nedenle de her zaman için aileye iş düşmekte ve çocuğuna dikkat etmesi gerekmektedir.

Ameliyat

Kol çıkıkları ya da omuz çıkıklarının bir çoğu artroskobik cerrahi denilen yöntem ile tedavisi mümkün olmaktadır. İyileşme süresi açık ameliyatlara göre daha az olmaktadır. Ve kişilerin hastanede kalma süreleri de kısalmaktadır. Kolun çıkığının olduğu yönde arka kısımda bir tane ve ön kısımda da iki tane küçük delik açırılması sonucunda bu deliklerde özel cihazlarla girilerek ameliyat işlemi gerçekleştirilmesi söz konusu olacaktır. Sıklıkla cerrahi yöntem labrum denilen omuz bağ dokusunun zedelenmesi sonucunda yapılmaktadır. Bunun dışında kapsüllerin daraltılması da söz konusu olacaktır. Sürekli olarak çıkan bir omuz ya da kol mutlaka cerrahi yöntem kullanılarak tedavi edilmesi gerekmektedir. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle