Topuk Arkasında Kemik Çıkıntısının Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Topuk kısmının daha sıklıkla zedelenmesi, bir darbe alması sonucunda topuk arkasında kemik çıkıntısı oluşmaktadır. Bayanlarda daha sıklıkla görülen bu rahatsızlık yürümede çok ciddi rahatsızlığın yaşanmasına neden olacak bir sağlık sorunu olmaktadır.

Bayanlarda daha çok görünmekte olan bu rahatsızlık nedenleri arasında bayanların dar ayakkabı giyinmesi veya topuklu ayakkabı giyinmesinden kaynaklanmaktadır. Ayağın herhangi bir enfeksiyon kapması sonucunda görülecek olan bu rahatsızlık sonucunda kişinin topuk kısmında şiddetli ağrının oluşmasına ve kişinin yürümede zorluk çekmesine neden olacak bir hastalık türü olmaktadır.

Topuk Arkasında Kemik Çıkıntısı

Halk arasında “topuk dikeni” olarak bilinen bu rahatsızlık genellikle belirti vermeden oluşmaktadır. Fakat kişinin topuk kısmında herhangi bir iltihaplanmanın oluşması sonucunda meydana geliyorsa bu durumda kişilerin yürüyüşleri ya da koşma sırasında ve sabahları uyandığı zamanlarda hemen ağrısının olmasına neden olacaktır. Bu ağrı ayaklarınızı dinlendirdiğiniz zamanlarda da geçmeyecek türden bir ağrı olmaktadır. Nedenleri arasında sıklıkla kişilerin fazla kilo alması sonucunda ya da yanlış bir ayakkabı giyinmesi sonucunda meydana gelecek olduğu gibi kişilerin topuk arkasında kemik çıkıntısı olduğu zamanlarda ayak tabanında ağrının olması ile oluşan bir hastalık olmaktadır. Bu rahatsızlığı yaşamakta olan kişilerin şikayetleri arasında sıklıkla otururken ya da topuğun altında ya da çevresinde şiddetli ağrının olması söz konusu olacaktır. Bu ağrı hızlı kilo alanlarda daha hızla gelişmektedir. Ayağa kalkınca hemen ilk attığı kişinin adımları sırasında şiddetli olan ağrının oluşmasına neden olan bir rahatsızlık türü olmaktadır. Kişilerin yürümesinde zorluk varsa o zaman diken oluşacağı gibi kişilerin aşırı yük oluşan sporları yapması ile de oluşması ile bilinmektedir.

Kişilerin düztaban olması ya da şeker hastalığının olması da topuk arkasında kemik çıkıntısı olmasına neden olan sorunlardan bir tanesi olmaktadır. 

Tedavisi

Topuk arkasında kemik çıkıntısı olduğu zamanlarda mutlaka tedavisi yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde kişilerin yürümesinde ciddi sorunların olmasına neden olacaktır. Bacaklarında bulunan kasların zayıflaması sonucunda kişilerde sıklıkla görülen bir belirti bacaklarının güçsüzleşmesi olacaktır. Hastanın her zaman için yürümesine engel olacağı için bu kişilerin yürüme kalitesi bozulacaktır. Topuk dikeni tedavisinde ilk olarak cerrahi yöntem kullanılmamaktadır. Kişilere verilecek olan ilaçlar sayesinde, giyecek olduğu ortopedik tabanlı ayakkabılar ve fizik tedavi uygulamasının yanı sıra egzersiz yapması da söz konusu olacaktır. Bunları doktorun söylediği şekilde uygulayan kişilerde büyük oranla iyileşme görülmektedir. Eğer ki kişilerde topuk arkasında kemik çıkıntısı bu yaptıklarına rağmen iyileşme belirtisi göstermiyorsa o zaman kişinin cerrahi yoldan tedavi edilmesi söz konusu olacaktır. Bu iltihaplanmış olan bölgenin alınması sonucunda topuk arkasında kemik çıkıntısı tedavi edilmektedir. 

Ameliyat

Bu ameliyat işlemini ortopedist uzmanlar tarafından yapılması gerekmektedir. Ameliyat günümüz şartlarında çok kolay bir yöntem ile yapıldığından kişinin eski sağlığına dönmesi daha da hızlanmaktadır. Günümüz şartlarında ameliyat topuk arkasında kemik çıkıntısı olan ayağın yan tarafından kesikler açılarak özel cihazlar yardımı ile bu kesiklerden girilmesi sonucunda endoskopik yöntem adı verilen bir uygulma ile gerçekleşmesi söz konusu olacaktır. Bu ameliyat türü genellikle topuk bölgesinde kişilerin uyuşması sonucunda yapılacak olan bir durumla olsa da bazı hastaların durumuna göre genel anestezi de verilmesi mümkün olmaktadır. Ameliyat olduğu zamanlarda genellikle hastalar aynı gün içerisinde taburcu edilmektedir. Fakat bazı hastanın bir gece hastanede yatması görülmektedir. Ameliyat sonrasında kişinin bir hafta boyunca ayağının üzerine basmaması ve topuk arkasında kemik çıkıntısı olan ayağını zorlamaması gerekmektedir. Normal bir şekilde gündelik hayatına dönmesi ise kişilerin 3 hafta kadar bir süresini almaktadır. 

 Proloterapi Tedavisi

Son yıllarda topuk arkasında kemik çıkıntısı olan kişilerin ayaklarında ki bu sorun eğer ki ameliyat ile tedavi olmak istemediği zamanlarda proloterapi adı verilen bir yöntem ile iyileşmesi de görülmektedir. Bu yöntem ise şu şekilde olmaktadır. Rahatsız olan ağrı yaşayan topu kısmına özel bir solisyonun enjekte edilmesi sonucunda vücudu tamir edecek olan hücrelerin daha hızlı çalışmasını sağlamakta olan bu solisyon sayesinde kişilerin topuk arkasında kemik çıkıntısı iyileşmektedir. Bağ dokusunun daha da güçlenmesini sağlamakta olduğundan kişilerin kaslarında daha güçlü olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle de yürüme zorluğu çekmekte olan kişilerin en fazla 4 seans uygulanan bu yöntem sayesinde gündelik hayatlarına eskisi gibi dönmeleri de söz konusu olur. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle