Çene Çıkığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tıp dilinde temporomandibüler olan, halk arasında çene çıkıklığı denen çene ekleminde oluşan bozukluklara denmektedir. Alt ve üst çenenin birbirine bağlı olarak düzgün bir şekilde hareket etmemesi nedeniyle oluşmaktadır.

Aşırı zorlanma ya da başka sebeplerden meydana gelen çene çıkıklığı alt ve üst çeneyi birbirine bağlamakta olan kasların zarar görmesi sonucunda oluşan bir sorun olmaktadır. Çene çıkmasına, esneme, gülme, yemek yerken ya da diş çektirme esnasında ortaya çıkacak bir sorun olarak bilinmektedir.

Belirtileri

Bir ilacın yan etkisi de çene eklemlerinde olan dokunun zedelenmesine neden olacağı gibi çene hareketi sırasında zorlayıcı bir hareket etmek ya da sert bir cisim sonucunda travma yaşaması gibi nedenlerden dolayı kaynaklanmaktadır. Stres gibi bir durumunda her zaman için çene çıkması kişilerde oluşmasına neden olacaktır. Çünkü çene de bulunan sinirleri etkileyecektir. Çene çıkması mutlaka tedavisi yapılması gereken bir sorun olmaktadır. Yoksa kişilerde kalıcı olarak sorunların oluşmasına neden olacaktır. Bu rahatsızlık sıklıkla bayanlarda görülmektedir.

Daha çok 20 ile 40 yaş arasında görülmektedir. Göz ardı edilmeden çene çıkıklığı belirtileri yaşamakta olan bir kişi uzman hekim tarafından muayene ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Yoksa çenemizi her hareket ettirdiğimiz zaman şiddetli olan ağrılar görülecektir. 

Sıklıkla karşılaşılmakta olan belirtiler arasında çeneyi hareket ettiren kişilerde çene üzerinde ses çıkmasına neden olmaktadır. Çıkan çenenin hangi taraftan çıktıysa ağız kısmı o yöne doğru kayacak ve hoş olmayan bir görüntü verecektir. Çene çıkması sonucunda ağız her zaman için açık kalacak ya da her zaman için kilitlenerek açılmasında zorluk yaşayacak olan kişi zor zamanlar yaşayacaktır. Sıklıkla çene kısmında ağrılar görülmüş olsa bile bazı kişilerde ağız ve baş bölgesinde hatta boyun bölgelerinde de şiddetli olan ağrılar söz konusu olacaktır. Çeneyi kişi hareket ettirmekte zorluk çekecek, çünkü şiddetli ağrısının olmasına neden olacaktır. Kişi ağzrını açıp kapatırken yaşayacak olduğu nedenlerden kaynaklı olarak başını her zaman için sabit tutmaya çalışacaktır. Çıkan çene tarafından şişme ve kulakta duyma zorluğu da kişilerin yaşamakta olduğu sorunların başında gelmektedir. 

Tedavisi

Diş sıkmasına neden olan bir etken kişinin dişlerini özellikle de gece yatarken sıkmasıdır. Buna da neden olan kişinin aşırı bir şekilde stres altında kalması olmaktadır. Belirtileri yaşamakta olan kişiler bir an önce önlemleri alması gerekmektedir. İlk olarak kişinin çenesini zorlayacak hareketlerde bulunması sakıncalı olacaktır. Bu nedenle de bir an önce doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Tıbbi olarak kişiye müdahale edilmesi her zaman için zorunlu olmaktadır.

Sert olarak gıdalar tüketmekte olan kişiler hayatı içerisinde sürekli olarak tırnak yeme ya da dudaklarını yeme gibi hareketlerde bulunan veya ağzını sürekli olarak açık bırakarak diş tedavisi yapılan kişilerde sıklıkla karşılaşılan bu durumun teşhis edilmesi durumunda doktor tarafından kısa süre içerisinde tedavisi de söz konusu olacaktır. Sizlerde çene çıkıklığı yaşamanız sonucunda gidecek olduğunuz uzman diş hekimi, KBB hekimi ya da Çene cerrahisi uzmanı olmalıdır. Çene çıkması gerekli olan fiziksel muayene yapıldıktan sonra uygun görülmesi sonucunda çene röntgeni çekilerek kişilerin kesin tanısı konulması gerekmektedir.

İlk olarak çene çıkıklığına sizden kaynaklanan bir neden oluyorsa stres ya da sert gıdalar tüketmek gibi bunlardan kaçınmanız gerekmektedir. Eğer ki gece uyurken dişlerinizi gıcırdatıyor ya da dişlerinizi sıkıyorsanız o zaman sizlere ağızlık yapılması söz konusu olacaktır. Bunun dışında doktor tarafından stresinizin azaltılması için psikoterapi seanları önerilecektir. Evinizde yapmanız üzere sizlere bir takım kas egzersizleri verilecektir. Bunlar fizik tedavi uygulamaları olduğu için her zaman için faydalı olmaktadır. Gece uyurken çeneye takılmakta olan splintler tedavi edilirken çok önemli bir yol olmaktadır. Kişinin sakız çiğnemek gibi bir eylem içerisinde olmamalı ve uyurken mutlaka sırt üstü olacak şekilde uyumaktan kaçınması gerekmektedir. Çoğu kişiler için cerrahi müdahale gerekmemektedir. Bu tür rahatsızlıklar eğer ki erken teşhis edilerek tedavi edilmediği zamanlarda kişinin çene cerrahı olan bir ekim tarafından çene eklemlerine yönelik olarak dokuları düzenlemek için ve çeneyi yerine oturtabilmek için cerrahi müdahale yapılması da gerekebilir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle