Kaburga Kemiği Çıkıntısı Neden Olur ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kaburga Kemiği Çıkıntısı ile ilgili olarak farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan bu rahatsızlığın, eski yaşam kalitesine dönülmesi için ameliyatla düzeltilmesi gerekir. Ameliyat süreci ağrısızdır ve kısa sürede tamamlanır.

Kaburga Kemiği Çıkıntısı

Sol veya sağ kaburgada yaşanabilen çıkıntı durumu daha çok kaburganın büyümesiyle etkisini devam ettirmektedir. Kaburganın büyümesiyle beraber çıkıntı sorunu yaşanırken ayrıca göğüs kısmı da ciddi oranda etkilenmektedir. Bununla beraber kaslardan ve kaburgadan oluşan göğüs kafesinin iç tarafa veya dışa doğru bükülmesi, kaburga kemiği çıkıntısını beraberinde getirmektedir. Yaşanan bu çıkıklık ile birlikte hemen tedavi sürecine başlanılmalıdır. Öte yandan anne karnında olan bebeklerde de bu durum yaşanabilir. Kıkırdak yapının yerini artık kemiklerin almasıyla beraber aşırı gelişme durumu söz konusu olabilir. Bu durumda da göğüs kafesi çıkıklığı yaşanabileceği için bu rahatsızlık görülebilmektedir. Kaburga kemiği çıkıntısının genel belirtileri ve nedenleri ile günümüzde uygulanan tedavi yöntemlerinin yazımızın devamından takip edebilirsiniz.

Kaburga Kemiği Çıkığı Belirtileri

Kaburga kemiği çıkıntısı nasıl anlaşılır ile ilgili olarak eğer şu belirtiler yaşanıyorsa, en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır;

  • Nefes alıp verme sürecinde zorluk
  • Kalpte meydana gelen ritim bozukluğu ve çarpıntı durumu
  • Astım rahatsızlığı
  • Ciddi efor düşüklüğü ve hızlı yorulma
  • Göğüs kafesinin şeklinde bozukluk
  • Ağırlık ve baskı hissi

Bu rahatsızlık bazen doğum itibariyle kendini gösterebilir ya da ilerleyen zamanlarda vücudun gelişimine paralel olarak ortaya çıkabilir. Kişilerin yaşam süresini azaltmayan bu rahatsızlık daha çok psikolojik sorunlara neden olabilir.

Göğüs ön duvarındaki şekil bozuklukları güvercin göğüs ve kunduracı göğsü olarak adlandırılır. Kunduracı göğüste göğsün ön duvarı iç kısma çöküktür. Güvercin göğsünde ise göğsün ön duvarı dışa doğru çıkıktır.

Kaburga Kemiği Çıkığı Nedenleri

Kaburga kemiği çıkığı nedenleri incelendiği zaman bir takım hastalıkların ve durumların bu rahatsızlığa sebep olduğu gözlemlenmiştir. Kıkırdakların aşırı büyümesi ve bazı solunum yolları hastalığı, bu rahatsızlığı beraberinde getirebilir.

Öncelikle kaburga çıkığının tam nedeni belirlenememiş olmakla beraber solunum yolu hastalıklarının bu rahatsızlığı tetiklediği bilinmektedir. Özellikle astım hastalarında yaşanabilen bu durumun ilerlememesi adına mutlaka suretle tedavi edilmesi gerekiyor.

Solunum yolu hastalıklarının yanı sıra kıkırdakların fazlaca büyümesiyle de bu sorun yaşanabilmektedir. Kaburgadaki kıkırdakların ciddi anlamda büyümesiyle beraber kaburga çıkıklığı yaşanır ve soluk alıp verme sırasında akciğerlere hava dolar. Dolan bu hava ile beraber kıkırdaklar esner ve kaslar daha hızlı çalışır. Bu esneme sonucunda göğüs kafesi çıkıklığı yaşanabilmektedir.

Kaburga Kemiği Çıkığı Tedavisi

Herhangi bir yaşamsal sorun teşkil etmeyen bu hastalık psikolojik olarak insanları etkileyebilmektedir. Görünüm itibariyle güzel olmayan bir şekle sahip olmak istemeyen hastalar daha sonraki süreçlerde psikolojik destek alabilir.

Bu rahatsızlığın tedavisi ameliyat ile mümkün olmaktadır. Sancısız ve ağrısız bir müdahale ile göğüs bölgesindeki çıkıklık rahatlıkla düzeltilebilir. Bununla beraber hastalar nefes alıp vermede güçlük yaşıyorsa, mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Bu sorunların ana sebebinin belirlenmesi, kaburga kemiği çıkıntısı tedavisi için oldukça önemlidir.

Uygulanacak ameliyat ile birlikte kıkırdakların ve kaburganın üstünü saran kılıflar çıkarılır ve düzeltilmeye başlanır. Düzeltim işlemi sona erdikten sonra ise tekrar yerine bırakılarak göğüs bölgesine dikiş atılır. Ayrıca şekli düzeltilen kıkırdaklar vida ve plakalar kullanılarak bölgeye takılmaktadır. Bunun nedeni, ilerleyen yaşlarda hastalığın tekrar ortaya çıkmaması ve daha rahat bir yaşam sürdürme gayretidir.

Göğüs bölgesinde ortaya çıkan deformasyonları önlemek amacıyla takılan platinlerin vücutta kalma süresi değişkenlik gösterebilir. Bu platinler, göğüs bölgesinin normal haline dönmesiyle beraber cerrahi müdahalelerle kolayca çıkarılır ve hastanın gündelik yaşamı etkilenmez.

Göğüs ön duvarında yaşanan bu şekil bozukluğuna karşı kısa sürede teşhis konularak ameliyat sürecine geçilmelidir. Normal şartlarda ciddi bir problem gibi görünmese de, kişileri psikolojik anlamda rahatsız ettiğini söylemek doğru olacaktır. Bu yüzden belirtilerin ortaya çıkmasıyla beraber hemen bir göğüs cerrahıyla görüşmeli ve yapılması gerekenler hakkında bilgiler alınmalıdır. Sonrasında müdahale edilecek olan göğüs bölgesindeki bu çıkıklık giderilir ve kaliteli bir yaşam tarzına yeniden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle