Dirsekte Bursit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Dirsek kemiklerinde yumuşak dokular ve kemikler arasında bir yastık görevi görmekte olan ve kemiklerin birbirine temas etmesini azaltan bursae kesecikleri bulunmaktadır. Dirseklerde bulunan bursae keseciklerinin iltihaplanması neticesinde dirsek bursiti meydana gelmektedir.

Dirsekte Bursit

Dirsek Bursiti

Dirseklerimizi rahatlıkla hareket ettirmemiz ve kemiklerde yumuşak dokular arasında yastık gibi görev yapmakta olan dirsek kısmında bulunan içi sıvı dolu olan kaygan keseciklere bursae adı verilmektedir. Bunlar derinin altında bulunan kemiklerin üzerinde bulunur ve serbest bir şekilde hareket etmelerine olanak tanıyan sıvı sağladığı için kayganlaştıran kesecikler olmaktadır. Dirsek kısmında bursae dirsek arkasında sivri kemik içerisinde bulunmaktadırlar. Normalde bir bursae düz olmaktadır. Eğer ki bozularak tahriş olması sonucunda ya da iltihaplanması neticesinde dirseklerde bursit meydana gelmektedir.

Dirseklerde bursit oluşmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Dirseğin uç kısmının sert bir şekilde darbe alması sonucunda bursit fazla miktarda sıvı üretecektir. Bunun sonucunda da kişilerde bursit şişmesine neden olur. Dirseğin ucunu sürekli olarak masa gibi sert bir düzeye yaslayıp durmak sonucunda birkaç ay içerisinde bursit gelişmesi gözlemlenmektedir. Bir takım enfeksiyonları kişilerin kapması sonucunda da görülmektedir. Özellikle de dirseğin uç kısmından bir böcek ısırması, yaralanması sonucunda bakteri kapma sonucunda görülebilir. Enfeksiyon nedeniyle sıvı artacak ve kızarıklık ya da şişme sonucunda da ağrı oluşacaktır. Bazı meslek gruplarında da görülmektedir. Özellikle tesisatçılar da sıklıkla görülmekte olan bir sorundur.

Bursitten şüphelenmekte olan bir kişi bunun ciddi bir rahatsızlık olduğunu bilmelidir. Kişiler ağrı nedeniyle kollarını hareket ettirmekte zorluk çekebilirler. Bu nedenle de tedavi olmak amacıyla aşağıda yazmış olduğumuz belirtileri yaşamakta olan kişilerin bir an önce doktora görünmeleri gerekmektedir.

Belirtileri

İltihaplı eklem romatizması yaşamakta olan kişilerde de görülmekte olan dirsek bursitinin ilk belirtileri arasında şişlik gelmektedir. Dirseğin uç kısmında oluşan bu şişlik zaman içerisinde oldukça büyüyecektir. Dirseğin arkasında ki cilt gevşeyecektir. Bu da küçük şişmeler oluşturur. İlk başlarda şişlik gözle görülmese de zaman içerisinde gözle görülecektir. Şişlik oluşmaya devam ederken bursae iltihaplanması sonucunda kişilerde dirsek kısmında ağrı oluşacaktır. Etkilenmekte olan dirsekte oluşan ağrı nedeniyle kişilerde doğrudan basınç veya dirseği bükerek kötüleşme söz konusu olacaktır. Şişkinlik dirsek hareketini zaman içerisinde sınırlamaya neden olacak kadar büyümesi söz konusu olacaktır. Eğer ki enfeksiyon nedeniyle bursae iltihaplanması neticesinde bursit meydana gelmişse dirsek uç kısmında kırmızılık ve şişkinlik meydana gelmesi de söz konusu olacaktır. Bu nedenle de enfeksiyon bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer ki enfeksiyon tedavi edilmediği durumlarda kolun diğer bölümlerine yayılacağı için kan dolaşımını da engelleyecektir. Bu nedenle de ciddi bir durum olabilir. Eğer ki dirsek kısmında şişkinlik söz konusu olması durumunda bunun ciddi bir rahatsızlığa dönüşmesini engellemek amacıyla ve şişkinliğin ayrıca ağrının azalması amacıyla kişilerin doktora bir an önce gitmeleri gerekmektedir. 

Tedavisi

Doktor tarafından iltihap olup olmadığını anlamak için ilk olarak bir takım kan testleri isteyecektir. Kan testinde iltihabın nerede olduğu anlaşılması mümkün olmayacağı için dirsek kısmında ilk olarak röntgen filmi çekilecektir. Ardından MR çekilerek iltihabın ne kadar yoğunlukta olduğu ve bu iltihabın sadece bursae sıvı keseciğin de mi yoksa başka dokularda da olduğu anlaşılması için MR çekilecektir. Bunun sonucunda kişilere dirsek bursiti tanısı konulacak ve kişilerin yaşamakta olduğu şikayetleri aza indirmek amacıyla bursit tedavisi başlayacaktır. Dirsek bursiti tedavisinde ilk olarak kişilerin cerrahi dışı tedavilerle muayene edilmesi söz konusu olacaktır. Bunun için kişilere anti inflamatuar özelliği olan ilaçlar reçete edileceği gibi bazı kişilere antibiyotik tedavisinin uygulanması da söz konusu olur. Kişilerin dirseklerini kullanmamaları amacıyla dirsek pedi bir süre kullanmaları gerekmektedir. Eğer ki 4 hafta içerisinde kullandıkları ilaçlara rağmen kişilerde iyileşme söz konusu olmadığı zamanlarda kişilerin dirsek kısmında bulunan iltihabı azaltmak amacıyla kortizon enjekte edilebilir. Kişilerin her zaman için dirseklerini yoracak olan ve baskı uygulayacak oldukları aktivitelerden uzak durmaları çok önemli olmaktadır. Eğer ki kişilerde kortizon tedavisine de yanıt vermediği zamanlarda kişilerin cerrahi yolla tedavi edilmesi söz konusu olacaktır. Kişilerde dirsek bursiti ameliyat işlemi birkaç farklı yolla yapılmaktadır. enfeksiyon olması durumunda yapılacak olan cerrahi yöntemle diğer durumlarda olan cerrahi yöntemler farklı olacaktır. Kişilerin ameliyat sonrasında bir süreliğine atel kullanmaları gerekmektedir.

Kişiler dirseklerini 4 hafta içerisinde kullanmaya başlamaları mümkün olacaktır. Cerrahi yöntem sırasında bursae keseciği çıkartılacak ve kişinin sağlığına kavuşması hedeflenmektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle