Tendinozis Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kişilerin kaslarını eklemlere bağlamakta olan kalın lifli dokulara tendon adı verilmektedir. Kişilerin kaslarını aşırı kullanması sonucunda tendinozis ortaya çıkabilir ve kişilerde topuk, bilek, dirsek kısımlarında sıklıkla görülen bu rahatsızlık oldukça ağrılı bir rahatsızlık olmaktadır.

Tendonlar insanların kaslarını eklemlerine bağlamakta olan kalın ve sağlam lifli dokulara denmektedir. Her zaman için kişilerin tendonlarını sık bir şekilde kronik olacak şekilde aşırı kullanımları sonucunda ortaya çıkacak olan bir durum olmaktadır. Kişilerde herhangi bir tendonunda bu meydana geleceği gibi sıklıkla bilek tendonunda, dirsek, omuz ya da dizlerde görülmesi ile de bilinmektedir.

Supraspinatus Tendinozis 

Supraspinatus Tendinozis 

Kişilerde supraspinatus tendinozis olma nedenleri arasında kişilerin omuz kısımlarını sıklıkla kullanmaları gelmektedir. Bu nedenle kişilerin tendon kısmında kan dolaşımı zayıflamasına neden olacağı için iyileşmesi de biraz zaman alacaktır. Kişilerin sürekli olarak tekrarlamakta olan aktiviteler yapmaları sonucunda tendona baskı yapması neticesinde bu durum iyileşme süresini uzatacaktır ve ortaya tendinozis çıkaracaktır. Tendinozis sıklıkla kişilerin sürekli olarak yaptıkları aktiviteler sonucunda tendonlarının yaralanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Daha çok günümüzde bu rahatsızlık orta yaşlı ya da daha yaşlı olan kişilerde görülmektedir. Ayrıca kişiler dinlenmeden sürekli olarak hareket yapmaları neticesinde de ortaya çıkabilecek bir rahatsızlık türü olmaktadır. Yeterli düzeyde dinlenmemiş olan kişilerde ve çok yoğun olarak egzersiz yapan ya da spor yapmakta olan kişilerde görülmektedir. Sürekli olarak aynı işi yapan makine kullanan kişilerde görülecektir. Zayıf duruşlarda ya da uygunsuz ayakkabı giyen bayanlarda görülmektedir. Bir kişi eğer ki supraspinatus tendinozis yaşanmaktaysa öncelikle şikayetlerini doktor tarafından dinlenmesi gerekmektedir.

Kişiler hareket içerisinde oldukları zamanlarda sürekli olan tendon kısmında ağrının olması, etkilenen bölge üzerinde ağrı ile birlikte sertlik meydana gelecektir. Bu tür kişilerde kısıtlı hareket edilmesi de söz konusu olacaktır. Bazı kişilerde yumru şeklinde de görüldüğü gözlemlenmektedir. 

Tedavisi

Doktor tarafından ilk olarak değerlendirilmeniz için sizlerin ağrının ve de şişme olduğu zamanlarda gitmeniz sonucunda fiziksel muayene yapacaktır. Bu fiziksel muayene sonucunda kişilerin ne kadar şiddetli bir Tendinozis yaşadığını anlamak amacıyla bir takım tanı koyabilmek amacıyla testlerin uygulanması istenecektir. Kişilerde röntgen, MR ve ultrason çekimi sonucunda kişilere tanı doktor tarafından konulacaktır. Altında başka hastalık olup olmadığını anlamak için bu testlerin yapılması sonucunda hastalığın şiddetinin ne kadar olduğu da her zaman için anlaşılacaktır. Kişilerde var olan Tendinozisi tedavi etmek amacıyla bir takım önlemleri kişinin ilk olarak alması gerekmektedir. Bunların arasında kişilerin yaralanmasını daha da ileriye götürülmesini önlemesi gerekmektedir. Kişilerin ağrı yaşanmaktaysa bu ağrıyı azaltmak amacıyla ilaçlarını düzenli olarak kullanması gerekmektedir. Tendonu tekrardan kalınlaştırmak ve de sağlamlaştırması ve tendon içinde ki kollajen dokuyu doldurmaya yönelik tedavisi her zaman için Tendinozis tanısı konulmakta olan kişilere uygulanacaktır. Kişilerin her zaman için uygun tedaviye yanıt vermeleri için etkilenmiş bölgeyi dinlendirmeleri şart olmaktadır. Bu bölge üzerine uyumamaları da çok önemli olmaktadır. Eğer ki çalışmakta olduğunuz işiniz sizlerin sürekli olarak tekrar edecek olan bir iş olması durumunda her 15 dakikada bir mola vermeniz sağlığınız açısından son derece önemli olacaktır. Kişiler kullanacak oldukları sandalyelerin her zaman için ergonomik olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Tedavi Aşamaları

Aynı zamanda da kullanmakta oldukları klavyelerde son derece ergonomik olmaları gerekmektedir. Tendonunu desteklemek için kişilerin her zaman dikkatli olması gerekmektedir. Bunun için destek verecek olan dirsek ya da bant giyinmeleri de söz konusu olacaktır. Kişiler hafif germe egzersizleri yapabilir. Fakat kendisini zorlayacak ağır egzersizlerden her zaman için kaçınması eski sağlığına bir an önce hızlı bir şekilde kavuşması açısından son derece önemli olmaktadır. Var olan sorun nedeniyle kişilerin ilgili olan kaslarında kasılma meydana gelecektir. Bunu kişilerin önlemesi için kan dolaşımını arttırmak amacıyla eklem kalp seviyesinden yukarıda bir yerde tutulması gerekmektedir. Bölgeyi her zaman için dolaşımını arttırmak amacıyla doğal hareket aralığı içerisinde hareket ettirmesi de gerekmektedir. Hangi tendonu etkilenmişse ona uygun olan fizik tedavi egzersizlerini yapmaları da önemlidir. Bu fizik tedavi egzersizlerini kendi kafasına uygun bir şekilde yapması tendonlara daha da zarar vereceği unutulmamalıdır. Bu nedenle de uzman bir fizyoterapist eşliğinde yapılması her zaman için uygun olacaktır. Etkilenmekte olan bölgeye sizlerde özel yağlar kullanarak masaj yapabilirsiniz. Bu sayede etkili bölge üzerinde ki ağrının azalmasını sağlayacaksınız. Kişilerin her zaman için beslenmesine dikkat etmesi de gerekmektedir. Özellikle de kollajen üretiminin artması için besinler alması gerekmektedir. C vitamini, magnezyum ve çinko kullanılarak kişilerin beslenmeleri üzerinde etkili olmaktadır. Sıklıkla doktor tarafından anti inflamatuar özelliğine sahip olan ilaçlar önerilmektedir. Bunun dışında tedaviye yanıt vermemiş olan hastalara kortizon enjekte edilmesi de söz konusu olacaktır. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...
Yorum ekle