Prepatellar Bursit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Prepatellar bursit; patella kırıklarını önlemek için diz kapağı ile cilt arasında bulunan sıvı keseciklerin iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Şiddetli ağrılara ve dizde şişkinliğe neden olur. İlaç tedavileriyle iyileşme sağlanmazsa cerrahi müdahale gerektirebilir.

Prepatellar Bursit

Prepatellar bursit; tıpta patella adıyla da bilinen diz kapağındaki eklemde bulunan ve bursae adı verilen jöle benzeri keseceklerin iltihaplanması durumudur. Bu keseciklerin görevi; patella olarak da bilinen diz kapağı kemiğini dış etkenlerden koruyarak patella kırıklarını engellemektir. Bursaede enfeksiyon gelişmesi durumunda iltihaplanma oluşur ve bunun sonucunda aşırı sıvı üreterek şişmeye başlar. Bu koruyucu keseciklerin şişmesi diz eklemlerine baskı yaparak ağrılara neden olur. Gut ve romatoid artrit gibi hastalıklar prepateller bursit hastalığına neden olabilirler.

Belirtileri

Prepatellar bursitte en sık ve belirgin olarak görünen belirti diz kapağının şişmesidir. Diz kapağında blunan keseciklere enfeksiyon bulaşması halinde şişlik ve morarma gibi belirtiler 24 saat içinde ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkan şişlik nedeniyle diz kapağının boyutları gözle görülür derecede büyüyecektir. Ayrıca cilt yüzeyinde de kızarıklıklar görülebilir.

Prepatellar bursit durumundayken; diz eğilirken büyük ağrı hissedildiğinden diz çökmekte zorluk çekilir. Hastalığın neden olduğu ağrılar sebebiyle yürümek bile işkence haline gelebilir. Ayrıca vücuttaki enfeksiyon nedeniyle yüksek ateş de görülebilir.

Nedenleri

Prepatellar bursitin en sık olarak; yaptıkları işler veya eylemler nedeniyle sürekli olarak diz çökmek durumunda olan kişilerde görülür. Bunun nedeni diz kapağının sürekli olarak gergin durumda olmasının koruyucu keseciklere zarar vererek iltihaplanma riskini arttırmasıdır. Karşılaşılan prepatellar bursit vakalarının büyük bir çoğunluğunu tesisatçılar, kömür madencileri ve bahçıvanların oluşturması da bu sebepledir.

Hastalık aynı zamanda bakteriyel bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Bir diz yaralanması, böcek ısırması, diz kapağının tahrişi veya delinmesi gibi durumlarda bekteriler bursae kesesi içine yerleşerek enfeksiyona neden olabilirler. Ayrıca futbol, güreş veya basketbol gibi spor dallarında oyuncuların direkt olarak dizlerine aldıkları darbeler veya dizlerinin üzerine doğru düşmeleri de prepatellar bursit nedeni olabilir.

Gut ve yalancı gut olarak da bilnen psödogut hastalığı olanların prepatellar bursit geliştirme riski daha yüksektir. Gut hastalığı; kanda bulunan, idrarla dışarı atılan ve genellikle zararsız olan ürik asit kristallerinin vücutta birikmesi nedeniyle olur. İşte bu ürik asit kristallerinin patella kemiğini koruyan keseciklerde birikmesi durumunda gut hastalığı nedeniyle prepatellar bursite yakalanılabilir. Ayrıca romatoid artrit hastalığı; eklemlerde ağrı, şişme ve iltihaplanmaya neden olduğundan bu enfeksiyonun diz kapağı üzerinde bulunan koruyucu keseciklere bulaşma ihtimale nedeniyle romatoid artrit hastalarının da prepatellar bursit geliştirme riski yüksektir.

Tedavi Yöntemleri

Prepatellar bursit teşhisi; ağrıların şiddeti, belirtilerin ne kadar sürdüğü ve genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak uzman doktorlar tarafından koyulur. Doktor aynı zamanda yüksek ateş ve titreme gibi belirtilerin olup olmadığını, eğer varsa ne kadar süredir olduğu hakkında sorular soracaktır.

Prepateller bursite neden olan bir patella kırığı olup olmadığını görebilmek için röntgen filmi istenebilir. Enfeksiyonun doku hasarına neden olup olmadığını görebilmek için bilgisayarlı tomografi, MR ya da ultrason da istenebilir.

Prepatellar bursit tedavisinde ise öncelik cerrahi müdahale yapılmadan iyileştirmeyi sağlamaktır. Naproksen veya ibuprofen içerikli anti-inflamatuar ilaçlar reçete edilir. Hastaya bol bol dinlenmesi ve şişliğin azalması için günde 3-4 kez 20 dakika süreyle buz koymasını tavsiye ederler.

Şişkinlik ve ağrılar bu önlemlere yanıt vermezse doktor tarafından aspirasyona karar verilebilir. Aspirasyon; bir iğne yardımıyla iltihaplı yapının vücuttan çıkarılması işlemidir. Eğer gerek duyulursa doktor tarafından yine bir iğne yardımıyla dize kortikosteroid ilaç enjekte edilmesine karar verilebilir. Bu ilaç; ağız yoluyla alınan haplara göre çok daha güçlü anti-inflamatuar etkiye sahiptir.

Enfeksiyon kaynaklı prepatellar bursit tedavisi ilk önce antibiyotiklerle yapılır. Enfeksiyonun antibiyotiklere cevap vermemesi durumunda cerrahi müdahale ile iltihaplı bölge temizlenir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle