Kalsifik Tendinit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kalsifik tendinit en çok rotator manşon tendonlarında görülen, şiddetli ağrılara neden olan kas ve tendonlarda kalsiyum birikmesi durumudur. Genellikle ilaç kullanımıyla tedavi edilen hastalığın cerrahi müdahale ile iyileştirilmesi de mümkündür.

Kalsifik Tendinit

Kalsifik tendinit kaslarda veya tendonlarda kalsiyum birikmesi şeklinde ortaya çıkan hastalıktır. Bu kalsiyum birikmesi kireçlenme olarak da bilinir. Vücudun her yerinde görülebilmesine rağmen en çok rotator manşon tendonlarında görülür. Rotator manşon; üst kol ile omuz arasındaki bağlantıyı sağlayan kas ve tendonların bütünüdür. Bu bölgede bir kalsiyum birikimi olması durumunda kolun hareket aralığı kısıtlanır. Bu kısıtlanmanın yanı sıra güçlü ağrılarla rahatsızlık verir.

Omuz ağrısının en yaygın nedenlerinden biri kalsifik tendinittir. Ağırlık kaldırma, basketbol ve tenis gibi omuz hareketini gerektiren durumlarda etkilenme olasılığı daha yüksektir. Genellikle ilaç tedavisi ve fizik tedavi egzersizleri ile iyileştirilen hastalığın nadiren de olsa ameliyat gerektirdiği durumlar olabilir.

Belirtileri

Hastalığın en büyük belirtisi omuzda hissedilen şiddetli ağrıdır ancak kalsifik tendinit tanısı koyulmuş hastaları üçte birinde hiçbir belirti olmadığı da görülmüştür. Tanı koyuların hastaların az bir kısmı da kollarını hareket ettiremedikleri ve uykusuzluk sıkıntısı çektiklerini belirtmiştir.

Hastalığın sebep olduğu omuz ağrısı aniden ortaya çıkar ve ilk başlarda küçük bir ağrı ve güç kaybına neden olurken kademeli olarak gelişerek daha şiddetli ağrılara neden olur. Bu ağrı hastalığın hangi evrede olduğuyla orantılı olarak değişkenlik gösterecektir.

Evreleri

  • Pre-kalsifik Evre: Rotator manşon tendonlarında bozulma başlar, kişi omzunda ağrı hissetmeye başlar ancak çekilen röntgenden anlaşılması zor olduğundan tanı koymak zordur.
  • Kalsifik Evre: Bu evre üçe ayrılarak incelenir.
    • Oluşum Fazı: Bozulmanın gerçekleştiği yerde kalsiyum kristalleri toplanmaya başlar.
    • Dinlenme Fazı: Bölgedeki kalsiyum birikimi durmuştur.
    • Çözülme Fazı: Biriken kalsiyum çözülmeye başlar ve bununla birlikte hasta şiddetli ağrılara maruz kalır.
  • Post-kalsifik Evre: Çözülen kalsiyumun olduğu yerde hasar gören hücrelerin iyileşme gösterdiği evredir.
  • Distrofik Kalsifikasyon: Çözülme fazında çözülmeyen kalsiyum birikintileri tendonlara yapışarak sabit kalır. Bu sürecin sonundaki çözülmeyen kalsiyum birikintileri kalsifik tendinit hastalığının temel nedenidir.

Nedenleri

Tıp dünyasında kalsifik tendite neden olan faktörlerin neler olduğu konusunda net bir bilgi yoktur ancak bahsedeceğimiz etkenlerin kalsiyum birikimi arttırarak tendinite neden olabileceği düşünülmektedir:

  • Genetik eğilim
  • Tiroid hastalıkları
  • Otoimmün hastalıklar
  • Anormal hücre büyümesi
  • Diyabet gibi metabolizmal hastalıklar

Kalsifik tendinit genellikle 40-60 yaş arası kişilerde görülür. Aynı zamanda kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmüştür.

Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Şikayetçi olunan belirtiler, tıbbi geçmiş, genel sağlık durumu ve fiziksel muayenenin ardından kalsifik tendinit hastalığı olabileceği düşünülen durumlarda; tendonlarda herhangi bir kalsiyum kalıntısı veya başka bir sıkıntı olup olmadığını görebilmek için röntgen filmi çekilmesi istenebilir. Röntgen filminde ayırt edilemeyecek kadar küçük olan kalıntılar için ultrason da çektirilebilir.

Kalsifik tendinit vakalarının büyük bir kısmı cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan tedavi edilir. İlk olarak ağrının azalması ve olası iltihapların temizlenmesi için nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar reçete edilir. Doktorunuz önermedikçe belirtilen dozların üzerine çıkılmaması tedavi süreci açısından çok önemlidir.

İlaç tedavisine ek olarak; ağrı olan bölgeye günde 3-4 defa 20 dakika süreyle buz koymak ve ağrıya neden olan hareketlerden kaçınmak tedavi sürecini hızlandırır.

İlaç tedavisine yanıt alınamayan durumlarda; kalsifik tendinitin olduğu bölgeye mekanik şoklar veren küçük bir cihaz kullanıldığı ekstrakorporal ya da radyal şok dalgası terapilerinden biri uygulanabilir. 3 hafta süreyle uygulanan bu terapi sonucunda kalsiyum birikiminde azalma görülecektir.

Ameliyatsız tedavi yöntemleriyle iyileşmenin sağlanmadığı durumlarda ameliyat yapılması gerekebilir. Kapalı bir ameliyat türü olan artroskopi uygulanarak yapılan ameliyatlarda; omuzda açılan iki veya üç delikten içeriye sokulan kamera ve aletler aracılığıyla onarma sağlanır. Kalsifik tendinit için genellikle açık omuz ameliyatı gerekli değildir ancak rotator manşon tendonlarında büyük bir yırtılma olması durumunda gerekli görülebilir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle