Bisipital Tendinit Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bisipital tendinit; kol ve omuz arasındaki bağlantıyı sağlayan tendonlarda meydana gelen iltihaplanma nedeniyle olur. En büyük belirtisi şiddetli ağrılar olan hastalığın çeşitli tedavi yöntemleri vardır.

Bisipital Tendinit

Bisipital tendiniti omuz ağrısına neden olan ve üst biseps tendonunda oluşan iltihaplanma veya tahriş nedeniyle oluşan hastalığa verilen isimdir. Biseps tendiniti ismiyle de bilinir. Tendon; kaslar ve eklemler arasındaki bağlantıyı sağlayan lifli yapılardır. Biseps tendonu; omuz ve kol arasındaki bağlantıyı sağlayan önemli yapılardan biridir.

Biseps tendonu uzun ve kısa olan ikili bir yapıdan oluşmaktadır. Bisipital tendinitte genellikle uzun olan ve omuzun üst tarafında olan yapıda iltihaplanma gerçekleşir. İlk aşamalarında hafif bir şişkinlik ile kızarıklığın gerçekleştiği tendon hastalık ilerledikçe koyu kırmızı renk alıp kalınlaşarak dışarıdan ayırt edilebilecek duruma gelir.

Sağlıklı biseps tendonu (sağ üst) – Bisipital tendiniti durumunda biseps tendonu (sağ alt)

Nedenleri

Özellikle sürekli olarak omuz, dirsek ve bileklerin kullanıldığı işlerde biseps tendonunun ani gerilmeleri sonucunda tendonlar tahriş olarak iltihaplanmaya neden olabilir. Doğrudan omuza alınan bir darbe, omuz veya dirsek üzerine düşme ve yaralanma gibi durumlarda biseps kasına zarar vererek bisipital tendinite neden olabilir.

Uzmanlar; tiroid ve diyabet gibi hastalıklarında biseps tendinitine neden olabileceğini belirtirler. Ayrıca hastalığın sebepleri arasında genetik etkenlerin de rol oynadığını belirtmek gerekir. Biceps tendiniti oluşumunda rol oynadığı düşünülen diğer etkenler:

  • Sürekli tekrarlanan hareketler
  • Rotator manşon tendonlarındaki zayıflık
  • Kemik zayıflığı/güçsüzlüğü

Belirtileri

İlk belirtiler genel olarak hastaların omuzlarında hafif bir ağrı şeklinde ortaya çıkar. Bu ağrı ilk başlarda sadece hareket halindeyken ya da bazı belirli hareketli yaparken hissedilir ancak hastalık tedavi edilmediği takdirde kronik ağrılara dönüşecektir. Hasta hiçbir şey yapmadığı durumlarda da ağrı hissedecektir. Biseps tendiniti nedeniyle oluşan ağrılar sebebiyle kolların hareket alanı da daralacaktır. Hastalığın en büyük belirtisi olan şiddetli ağrılara ek olarak karşılaşılabilecek diğer belirtiler:

  • Kilo kaybı
  • Yüksek ateş
  • Şişkinlik
  • Morarma
  • Kızarıklık

Tedavi Yöntemleri

En iyi tedavi yara alanını mümkün olduğunca dinlendirmek ve yaralanmaya neden olan aktiviteden kaçınarak mümkün olacaktır. Dinlenme iltihabın yayılmasını ve gelişmesini önleyecek ve bu nedenle ağrılar hafifleyecektir. Etkilenen bölgeye koyulacak buz da ağrı ve iltihabı azaltacaktır. Buz tedavisinden en etkili sonuçları almak için birkaç saatte bir en az 10 dakika boyunca tutmalısınız. Dinlenme, buz ve hafif egzersizler ile rahatlama sağlanamazsa, biseps tendonitinde iki hafta içinde herhangi bir iyileşme görülmezse kesinlikle doktora danışılması gerekir.

Omuz ağrısı şikayetiyle başvurduğunuz uzman doktor; ağrınızın tam olarak nerede olduğunu ve tam olarak hangi pozisyondayken daha çok ağrıdığını sorgulayacaktır. Yapacağı kapsamlı fiziki muayenede bisipital teşhisi koyabilir ancak tam olarak emin olmak için bir takım testler isteyebilir. Bunlar;

  • Röntgen: Tendonlarda bir enfeksiyon, tahriş veya iltihap olup olmadığını görebilmek için yapılır.
  • MRI veya ultrasonografi: Daha ayrıntılı görüntüler elde edilerek olası yumuşak doku hasarlarını tespit etmek için yapılır.

Bisipital tendonit teşhisi koyulduktan sonra tedavisi için atılacak ilk adım; neden olduğu ağrıların hafifletilmesi için ağrı kesici ilaçlar reçete etmektir. İbuprofen ve naproksen içerikli ilaçlar hem ağrıları hem de var olan şişkinliği azaltacaktır. Geleneksel ağrı kesicilerin etki etmediği durumlarda çok daha güçlü anti-inflamatuar etkiye sahip olan steroidler kullanılır. Bunlar direkt olarak hasarlı tendona enjekte edilerek belirtilerin iyileşmesi sağlanır.

Bisipital tendinit hastalığının tedavi sürecinde fizik tedavi egzersizlerin rolü büyüktür.

Hastalığın durumunda ilaç tedavileriyle de bir gelişme görülmezse uzman doktor tarafından cerrahi müdahale uygun görülebilir. Biseps tendinit ameliyatı için genellikle kullanılan yöntem artroskopidir. Bu yöntemde cerrah; artroskop adı verilen küçük bir kamera ve bir veya daha fazla cerrahi aleti omuza açacağı deliklerden içeri sokacaktır. Kameradaki görüntüler bir ekrana yansıtılarak tedavi gerçekleştirilir. Hastalığın şiddetine göre onarma yapabilir veya hasarlı biseps kasının kesilip çıkartılarak geri kalanın üst kol kemiğine bağlanması işlemi olan biseps tenodezi yöntemini uygulayabilir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle