Kalçada Bursit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bursae insanlarda 160 civarında bulunan vücudun içerisinde ki içi sıvı dolu olan kesecikler olmaktadır. Jole tarzında olan keseciklerdir. Bunlar eklemlerde kemiklerin birbirine sürtünmesini azaltmak amacıyla yastık görevi görmekte olan hareket ettikçe kemiklerle ve yumuşak dokuların arasında bulunmaktadırlar.

Kalçada Bursit

Bursae keseciği içerisinde sıvı bulunan vücudun her bölgesinde bulunan ve kemikler arasında sürtünmeyi azaltmak için eklemlerde yastık görevi görmekte olan jöle tarzında kemikler hareket etmesi durumunda yumuşak dokuların arasında bulunacaklardır. Kalçada bursit oluşması demek bu içi sıvı dolu bir kemiklerin sürtünmesini engelleyecek ve de yastık görevi gören bursae keseciğinin iltihaplanması neticesinde kişilerde bu iltihaplanma sonucunda oluşan ağrılar nedeniyle kişiler sıkıntılı zamanlar geçirmektedir. 

Kalça kısmında iki tane bursae keseciği bulunmaktadır. Bunlar kalçada tahriş olmuş ya da iltihaplanması sonucunda meydana gelecektir. Tronkanter adı verilen kalça kemiğinin kemik kısmını kaplamakta olan büyük bursae ve küçük bursae bulunur. Küçük olan bursae ise iliopsoas adı verilmektedir. Kasık tarafında bulunmaktadır. Tronkanter bursae daha çok iltihaplandığı görülmektedir. Nadir bir şekilde iltihaplanır. Ve bu durumda ağrı sıklıkla kişilerde kasık bölgesinde meydana gelmektedir. Kalça bursiti sıklıkla her yaşta insanı ve herkesi etkilemesi söz konusu olacaktır. Fakat genellikle yapılan incelemeler de kadınların daha sıklıkla kalça bursiti yaşadıkları görülmektedir. Orta yaşlı ve de yaşlı olanlar kişilerde daha sık görülürken gençlerde ve de erkeklerde daha az olduğu da bilinmektedir. Daha sıklıkla koşucu gibi sporcularda görülmektedir. Merdiven tırmanışı olan kişilerde ya da bisiklet sürmekte olan kişilerde işi gereği ayakta uzun süreli durmak zorunda olanlar insanlarda da görülmektedir. 

Belirtileri

Trokanterik bursit olan bir kişilerde belirti ilk olarak kalça noktasında oluşacak şiddetli ağrılar olmaktadır. Ağrı kişilerde genellikle uyluk alanının dışına kadar uzanmaktadır. Erken dönemlerde ağrı genellikle kişilerde hem yoğun olarak hissedilmektedir. Hem de kişilerde keskin bir şekilde başlaması ile bilinmektedir. Ağrı daha sonralarında olduğu zamanlarda daha da şiddetlenecektir. Ve kişilerde geniş bir alana yayılması ile bilinmektedir. Bu hastalarda yaşanmakta olan ağrı sıklıkla gece etkilenmekte olan kalçada görülmektedir. Kişiler kalçaları üzerine yatması sonucunda ya da sürekli olarak oturmaları sonucunda oluşacaktır. Yerlerinden kalktıkları zaman kötüleşmesi de söz konusu olur. Kişiler eğer ki uzun bir şekilde yürüyüş yapması ya da merdiven çıkması gibi eylemlerde bulunması durumunda ya da çömelme gibi durumlar olduğunda ağrının git gide kötüleşmesi söz konusu olur. Kalçalarda yaralanma neticesinde de meydana gelecektir. Çarpma sonucunda ya da kişilerde düşme gibi durumlarda ve çarpması sonucunda da meydana sıklıkla gelebilecek bir durum olacaktır. Omurga hastalığı sebebi ile de görülmektedir. Skolyoz hastalığı ya da omurga kireçlenmesi gibi durumlarda kişilerde olması bilinmektedir. İltihaplı romatizma yaşamış olan kişilerde bursae keseciğinin iltihaplanmasına neden olacaktır. Bir bacak diğerine göre kısa olduğunda kişilerde yürüme zorluğu çekmesi nedeniyle de olur.

Kalça çevresinde kişilerde geçirilen ameliyatlar sonrasında ya da kemiklerde oluşan kalsiyum tortuları sebebi ile de bursa keseciği tahriş olabilir ya da iltihaplanması söz konusu olabilir. 

Tedavisi

Kalça ya da kasık bölgesinde şiddetli ağrıları olankar kişiler doktor tarafından ilk olarak yapılacak olan fiziksel muayene sonucunda kalça bursitinden şüphelenmesi durumunda kişilerden ilk olarak bu hastalığın tedavisinin olması için uygun olan testleri yaptırması istenecektir. Vücudun neresinde iltihaplanma olduğunu anlamak amacıyla kan testi yapılacaktır. Ardından kişilerde iltihabın nasıl olduğunu anlaması için röntgen filmleri istenecektir. Bunların bazı durumlarda kişilerin bursit olup olmadığı tam olarak anlaşılamayacak olduğu için MR uygulaması yapılacaktır. Ve tam teşhis konulması sonucunda kişilere uygun olan tedavi uygulanması söz konusu olacaktır. Kişilere her zaman kalça bursitinin tedavisi ameliyatsız bir şekilde gerçekleşecektir. Bol bol dinlenmesi gerekmektedir. Ayrıca kişilerin iyileşme göstermesi amacıyla verilecek olan anti inflamatuar özelliğine sahip olanlar bir takım ilaçların reçete edilmesi sonucunda kişilerde oluşan ağrının dinmesi ve iltihabın azalması beklenmektedir. Bazı hastalarda fizik tedavi egzersizleri uygulanması gerekmektedir. Kalçanın esnekliğini kazandırmak için fizik tedavi egzersizleri fizyoterapist tarafından gösterilecektir. Kişilerin ağrısı bir türlü geçmediği zamanlarda kortizon enjekte edilerek iltihabın kurutulması söz konusu olacaktır. Bunlar bir ay ara ile verilecek olan ve en fazla üç defa ile sınırlı olan kortizon tedavisi olacaktır. Eğer ki kişilerde kortizon tedavisi de başarılı olmazsa o zaman kişilere nadiren de olsa cerrahi yöntem uygulanması söz konusu olacaktır.

Cerrahi tedavi sırasında bursae keseciğinin ameliyat ile alınması sonucunda kişilerde ki ağrı son bulacaktır. Ama cerrahi yöntem komplikasyonları olması nedeniyle ve bursae keseciğinin çıkarılması zarar verecek olması sebebi ile en son uygulanacak olan yöntemdir. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle