Tendinit Belirtileri, Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Bu rahatsızlık tendonların iltihaplanması sonucunda meydana gelmektedir. Kasın kemiğe bağlanmasını sağlamakta olan dokuya tendon adı verilmektedir. Dirsek ya da dizlerde sıklıkla karşımıza çıkan Tendinit romatizma hastalıklarında ya da kireçlenme gibi durumlar neticesinde sıklıkla ortaya çıkan bir sorundur.

Tendinit çoğunlukla kişilerin kendisini tekrar eden hareketler sonucunda ortaya çıkan iltihaplı bir hastalık olmaktadır. Kasların kemiklere sıkı ve kuvvetli bir bağ ile tutulduğu tendonların iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlık olmaktadır. Bahçıvanlar da, boyacılar da, ev hanımlarında bir takım sporcular da, marangozlar da sıklıkla ortaya çıkan bu rahatsızlık daha çok 40 yaş üzerinde olan kişilerde görülmektedir. 

Nedenleri

Tendinit

Kasların kemiğe bağlandığı kalın fibröz kordlardan oluşan ve tendon iltihabı olarak bilinen son derece tahriş edici bir durum olmaktadır. Kişilerin sürekli olarak aynı hareketleri tekrar etmeleri sonucunda ya da kişilerin sıklıkla ani bir şekilde yaralanmaları neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de ani bir şekilde de meydana gelecek olan bir durumdur.

Çoğu kişilerde tendinit geliştiği zamanlarda hayatları içerisinde hobileri ya da işi gereği sürekli olarak aynı hareketleri yapması sonucunda meydana geldiği gözlemlenmektedir. Daha çok tenisçi gibi sürekli olarak kollarını kullanmakta olan sporları yapan kişilerde de sıklıkla görülmektedir.

Bu rahatsızlık tenisçi dirseği gibi durumlarda da ortaya çıkması ile bilinmektedir. En yaygın nedenleri arasında kişilerin rekreasyon, atletik ya da mesleki faaliyet açısından çok fazla kullanımı sonucunda tekrarlayan hareketler yapmasından aşırı kullanımı sonucunda meydana gelecektir. Kişilerde kronik olarak ağrıya neden olabilir. Kişilerde oluşma nedenleri arasında yokuş aşağı koşu yapması ya da atlaması ve baldır kaslarının zorlanması sonucunda da ortaya çıkabilecek bir sorun olur.

Patellar tendinit olarak bilinen dizi tibia bağlayan iltihap olarak bilinmektedir. Sıklıkla koşucularda görülmektedir. 

Belirtileri

En sıklıkla kişilerde baş parmak, dirsek, omuz, kalça, diz ve aşil tendonu üzerinde bulunmaktadır. Kişilerin yaşının ilerlemesi sonucunda tendonların zayıflaması neticesinde de ortaya çıkacak olan bir sorun olmaktadır. Kişilerde en sıklıkla karşılaşılan belirtiler arasında tendonlarında ve de çevre bölgelerinde hissedecek olduğu şiddetli ağrı olmaktadır. Eğer ki kalsiyum tortuları bulunmaktaysa o halde bu ağrı giderek şiddetlenerek ve aniden de ortaya çıkacaktır. Tendinit belirtileri arasında sıklıkla kişilerin tendonun bir kemiğe bağlandığı noktada oluşmaktadır. Bu nokta üzerinde hassaslık olur. Kişiler bu hassaslık nedeniyle bulunan bölgeyi hareket ettirmekte çok zorluk çekeceklerdir. Bazı kişilerde oluşan bölge içerisinde hafif bir şişme meydana gelecektir. Bu şişlik ağrının çok olması durumunda hafif olarak görülmektedir. Eğer ki kişilerde uygun olmayan bir tedavi uygulanması sonucunda ya da herhangi bir tedavi uygulanmadığı zamanlarda bu belirtiler giderek artacaktır. Tendinit olan bölgeyi kullanamayacak hale gelecek olduğundan kişilerin mutlaka tedavi olmaları gerekmektedir. Eğer ki kaslarınızda daha önceden var olmayan bir ağrı oluşması durumunda hareket etmemeniz önerilmektedir. Durun ve sizler başka hareketler yaparak ağrının giderilmesini sağlayın. Eğer ki ağrı devam ediyorsa o gün hareket etmekten kaçınmanız sağlığınız açısından son derece faydalı olacaktır. 

Tedavi

Tendinit eğer ki tedavi edilmediği zamanlarda kişilerin yaşayacak oldukları ağrı artık kronik bir hal alacaktır. Bu ağrı yüzünden gündelik hayatında kişilerin oldukça derinden etkilenecektir. Bu nedenle de bir an önce aksatmadan tedavilerini olmaları gerekmektedir. Eğer ki tedavi edilmezlerse kendilerine iyi gelen tedavi yöntemi uygulanmamış olan hastaların sıklıkla tendonlarında kopma meydana gelecek olduğu da bilinmektedir. Eğer ki tendonlarda tahriş edici bir durum ya da iltihaplanma uzun bir süre olması durumunda ise tendinoz durumu gelişecektir. Bu durumda kan damarlarının büyümesiyle birlikte tendonda dejeneratif bir değişikliğin olmasına sebebiyet verecektir. Doktor tarafından kişinin ilk olarak dinlenmesinin iyi geleceği bilindiği için dinlenmesi öneilecektir. Bunun yanında kişilere ibuprofen ya da anti inflamatuar özelliğine sahip olan hem ağrıyı dindirmek amacıyla kullanılmakta olan hem de bölgede bulunan iltihabı giderecek olan ilaçlar reçete edilecektir.

Ağrı çok şiddetli olması durumunda ve hastalık ilerlemesi sonucunda doktor tarafından kortizon enjekte edilmesi söz konusu olacaktır. Bu işlem sadece üç defa ile sınırlı olarak yapılacaktır. Tendinit yaşamak istemiyorsanız o zaman aktiviteler esnasında sizlerin de yavaş hareket etmeniz gerekmektedir. Aktivitelerinizi her zaman için yavaş bir şekilde yapmalısınız. Bir anda kuvvetinizi vermemelisiniz. Bu bir şey kaldırırken de ilk olarak yavaş sonra kademeli bir şekilde kuvvetinizi vererek yapmanız gerekmektedir. Kişilerin eğer ki donmuş bir omuz gibi ciddi bir rahatsızlığı olması durumunda ve tendinit teşhisi konulan kişilere bazı durumlar içerisinde fizik tedavi uygulaması yapılması söz konusu olacaktır. Uzman bir fizyoterapist eşliğinde yapacak olduğunuz fizik tedavi egzersizleri sizlerin yaşamakta olduğunuz ağrılarınızı dindirme konusunda yardımcı olacaktır. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle