Trokanterik Bursit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Trokanterik bursit kalçaların dış kenarında içerisinin sıvı dolu olan bursae adı verilen ve kemikler, tendonlar ve kaslar arasında adeta bir yastık görevi görmekte olan bu keseciğin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkacak olan ve kişilerin şiddetli olarak ağrılar yaşamasına neden olan bir sorundur.

İnsan vücudu içerisinde yaklaşık olarak 160 civarında bursae bulunmaktadır. Bunlar kişilerin kemik, tendon ve kaslar arasında yastık görevi yapmakta olan içi sıvı dolu olan kesecikler olmaktadır. Kişilerde kalça üzerinde bulunan bursaelar iltihaplanması neticesinde trokanterik bursit meydana gelecektir. Bu durum kişilerde oldukça ciddi oranda bir kalça ağrısı çekmesine de neden olacaktır.

Belirtileri

Trokanterik bursit

Kişilerde trokanterik bursit kalçanın kenarında kemiklerde dış femuru etkileyecek olan kısımdır. Kişilerde oluşma nedenleri arasında düşme sonucunda insanların yaralanması ve kalça üzerine sert bir darbe alması neticesinde meydana gelmektedir. Kişilerin bisiklet sürmeleri ya da merdiven tırmanmaları veya kişilerin sürekli olarak ayakta duracak olan tekrar edecek hareketler içerisinde olmaları da nedenleri arasındadır. Eğer ki bir kişiye kalça cerrahisi yöntemi ile protez takıldığı zamanlarda ya da kopmuş bir tendonu olması sonucunda da kişilerde sıklıkla görülecektir. Omurga problemi yaşamakta olan kişilerde ve kişilerde romatizma ya da gut gibi hastalıkları yaşamaları da nedenler arasında olmaktadır. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında kalçanın dış kısmında meydana gelmekte olan ağrılar görülmektedir. Bu ağrı daha çok bulunduğu bölgede ki kalçaya ait olan ayağımızı yere basmamız sonucunda daha da şiddetli bir şekilde meydana gelecektir. Kalçanın dışına bastığınız da veya kalça üzerine uzandığınız zamanlarda sizlerde şiddetli bir acı çekmeniz söz konusu olacaktır. Kişilerde daima bu ağrının merdiven çıkması ya da çok fazla yürümesi sonucunda veya bir yere tırmanması neticesinde daha da kötüleşecektir. Bu ağrı aynı zamanda da uyluk kemiğinize de yayılacak olduğu için ağrı ilk başlarda keskin bir ağrı olmayacaktır. Sonunda şiddetli olan ağrılar yaşayacaksınız ve sıklıkla zaman geçmesi durumunda kişilerin bacaklarında şişmelerde görülmektedir. 

Tedavi

Bu hastalığı tedavi etmek için sizlerde sürekli olarak yürümekten ve ayaklarınızın üzerinde durmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Bir takım ilaçlar tüketmeniz gerekmektedir. Bu ilaçlar her zaman için doktor tarafından verilecek olan anti inflamatuar özelliğine sahip olan ilaçlar olmalıdır. Ağrı kontrol etmesini sağlayacak olduğu gibi aynı zamanda da iltihaplanmanın da önüne geçecek olan bu ilaçlar sayesinde kişilerde bulunan bursit zaman içerisinde tedavisi sonucunda yok olacak ve ağrınızda olmayacaktır. Doktor tarafından eğer ki sizlere enjekte edilecek kortizon tedavisi uygulanması önerilebilir. Bu kortikosteroid tıp enjeksiyonu yapılarak olacaktır. Hem iltihaplanmayı azaltacaktır hem de kişilerde oluşan ağrının azalmasını da sağlayacak bir tedavi yöntemi olmaktadır. Bazı kişilerde kasın tekrardan eski gücünü kazandırmak için fizik tedavi egzersizleri uygulamasını yapmak gerekecektir. Bu kişiler kalça kısmına güç ve de esneklik kazanmasını sağlamak amacıyla çok önemli olacaktır. Var olan bölgeye her zaman için buz kompresi uygulamanız da son derece sağlığınız açısından faydalı olacaktır. Kişilerin ağrısını dindirecek ve şişliğin de azalmasını sağlayacaktır. Yardımcı cihazlar kullanmanız gerekmektedir. Kalçanızı iyileştirmek için yürürken koltuk değneklerini ya da baston kullanmanız çok faydalı olacaktır.

Bu tedavi yöntemleri işe yaramadığı zamanlarda kişilere cerrahi yöntem kullanılarak tedavisi uygulanacaktır. Laparoskopik cerrahi yöntem sayesinde kişilere küçük kesikler yaparak bir kamera yardımı ile bursae kısmını çıkarılma işlemi yapılacaktır. 

Fizik Tedavi

Sırt üstü uzanmalısınız. Diz kapağınızdan kırarak ayaklarınızı kendinize doğru çekmeniz gerekmektedir. Kalçanızı yavaş bir şekilde yukarıya doğru kaldırmanız gerekmektedir. 20 saniye yukarıda bekledikten sonra yavaş bir şekilde kalçanızı yere indirmelisiniz. Bu hareket sayesinde kaslarınız eski gücüne bir an önce kavuşacaktır.

İlk olarak bu hareket için sağ tarafınıza doğru uzanmanız gerekmektedir. Dengeyi sağlayabilmek için sağ kolunuzu da başınızdan yukarı doğru ileri bir şekilde uzatmanız gerekmektedir. Sol bacağınızı gücünüzün yettiği kadar yukarı olacak şekilde kaldırmanız gerekmektedir. En yukarıda 10 saniye kadar durun. Ve daha sonradan ayağınızı yere yavaş bir şekilde indirmeniz gerekmektedir. Bu hareketi 15 defa her iki bacak içinde yapmalısınız.

Yere sırt üstü olacak şekilde uzanmanız gerekmektedir. İlk olarak sol bacağınızı yerden 15 santim kadar kaldırmanız gerekmektedir. Daha sonradan sol bacağınızı diz kapağından kırmadan havada daireler yapın. 10 tane daire yaptıktan sonra bacağınızı yere indirin. Ve sonra sağ bacağınızı aynı şekilde yukarı kaldırarak daireler yapın.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle