Peroneal Tendinit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Tendonlar kasları kemiklere bağlamakta olan güçlü dokular olmaktadır. Peroneal tendinit ise peroneal tendonlarının iltihaplanması neticesinde ortaya çıkacak olan ağrılı bir durum olmaktadır.

Her iki bacağımızda da iki tane peroneal tendon bulunmaktadır. Tendonların görevi kasları kemiklere bağlamakta olan güçlü dokular olmaktadır. Alt bacak kemiklerinin yani fibula kemiğinin aşağı kısmına doğru malleolus adı verilen ayak bileğinin dışında bulunan kemikli yumrunun arkasında insanlar yürümektedir. Bir peroneal tendon ayak parmaklarının tabanındaki ayağın dış kısmına kadar bağlanmakta olan bağdır. diğeri ise ayağın alt kısmından geçerek kemerli kısmın iç kısmına kadar yapışmaktadır.

Peroneal Tendinit

Peroneal tendonlar her zaman için ağırlık taşıyan ayak bileklerinin burkulmalarına karşı stabilize olmasını sağlamakla görevlidir. Ayrıca yürürken stabilize bir şekilde yürümemizi sağlamaktadır. Kişilerin sıklıkla ayak bileklerinde tekrar edilen hareketleri yapması sonucunda ya da koşucularda sıklıkla görülmekte olan Peroneal tendinit oldukça ağrılı bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Kişilerin ayak kısımlarına aşırı bir şekilde yüklenmeleri sonucunda ortaya çıkacaktır. Egzersiz yaparken kişilerin ani bir şekilde hareket etmeleri yürüme ya da koşu ve atlama gibi sporları uygulamakta olan kişilerin ve bunları yaparken kişilerin yanlış teknik kullanmaları sonucunda olacaktır. Özellikle de bayanların giyinmiş oldukları ayakkabılarında etkisi çok büyük olmaktadır.

Peroneal Tendinit

Belirtileri

Kişilerde ayak bileğinin burkulması sonucunda ortaya çıkacak bir durum olacağı gibi aynı zamanda da ayak bileği yaralanmalarında da meydana gelecektir. Bu gibi durumlar her zaman için hasarlı olan peroneal tendonların skar dokusunun hasar görmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Tendonların yaşın ilerlemesi sonucunda zayıflaması ve yırtılmaya daha yakın olacağı da unutulmaması gereken bir durum olmaktadır. Peroneal tendinit akut olacağı gibi kronik olacağı da unutulmamalıdır. Akut olan aniden ortaya çıkacaktır. Kronik olan ise yavaş yavaş belirtiler vererek kendisini gösterecek olan durumlar içerisinde geçerli olmaktadır. Kişilerin sıklıkla ayak bileği kısmında ve arkasında şiddetli bir ağrı olacaktır. Bu ağrının daha sıklıkla aktivite yaparken kişilerde kötüleşerek zor zamanlar geçirmelerine neden olur. Kişilerin aktivitelerini sonlandırıp dinlendikleri zaman ise azalacaktır. Kişiler ayaklarını hareket ettirdikleri zaman özellikle de ayaklarını içeriye ya da dışarıya doğru çevirmeleri sonucunda şiddetli bir ağrı ortaya çıkacaktır. Bazı durumlarda özellikle de kronik olan Peroneal tendinit yaşamakta olan kişilerin ayak bileği arkasında bir şişme meydana gelecektir.

Ağrının olduğu bölge aynı zamanda da hassaslaşır. Bu gibi durumlarda kişi her hareketinde ağrı hissedecektir. 

Tedavisi

Çoğu insanlarda peroneal rahatsızlığı aşırı kullanması sonucunda ortaya çıkacaktır. Belirtileri olan kişilerin doktor muayenesi olması gerekmektedir. Doktora şikayetleri söylenmelidir. Bunun sonucunda kişilerin peroneal tendonlarında hasar olup olmadığını anlamak için ilk olarak fiziksel muayene yapılacaktır. Ardından doktor tarafından bir takım testler istenecektir. Bu testler sonucunda tendonların herhangi birinde kopma olup olmadığı ya da anormal bir şişmenin olması ve skar dokusunda bir zedelenme olup olmadığının tespiti için bir takım ultrason görüntüleri yardımcı olacakken kişilerden röntgen ve en son da MR taraması sonucunda kesin tanı konulacaktır. Bu rahatsızlığı yaşamakta olan kişilerin yapmakta olduğu aktivitelerine bir süre ara vermesi ve de dinlenmesi önerilmektedir. Bi kişinin acı çekmesi nedeniyle yürümesi bile zorlaşacaktır. Bu nedenle de uzun uzun dinlenmesinde her zaman için fayda olacaktır. Kişilerin ayak bileklerinin destek olması için atel tarzı bir şey verilebilir. Bunun yanında kişilerin her zaman için bir takım ilaçlar kullanması hem ağrının dinmesini hem de kişiler de bulunan iltihaplı bölgenin azalması konusunda yardımcı olacaktır.

Ayrıca doktor tarafından kas güçsüzlüğü tespit edilmesi durumunda ve ağrının şişmenin azaltılması için fizik tedavi egzersizleri de verilecektir. Bunlar ısı, buz, ultrason tedavisi hem ağrının dinmesine ve de şişliğin azalması konusunda yardımcı olacaktır. Kişilerin kaslarındaki olan güçsüzlüğün yok olmasını sağlayacak ve dengenin tekrardan oluşarak kişilerin hareketlerini yapabilmesi için uygun olan egzersizleri yapması gerekmektedir. Kişiler eğer ki ayaklarının üzerine basamayacak durumdalarsa o zaman koltuk değneği ya da yürüteç kullanmaları da faydalı olacaktır. eğer ki tüm bunlara rağmen kişilerde iyileşme söz konusu olmadığı zamanlarda peroneal tendonlara kortizon enjekte edilmesi de söz konusu olacaktır. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle