Aşil Tendinit Belirtileri ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Aşil tendonu insanların baldır kaslarını topuk kemiğine bağlamakta olan bağ dokusu olmaktadır. Bu tendonu insanlar yürürken, koşarken ya da ayaklarının üzerinde durmak amacıyla kullanmaktadırlar. Tendonun iltihaplanması neticesiyle birlikte aşil tendinit meydana gelmektedir.

Aşil Tendinit

Aşil Tendinit

Aşil tendonu insanların baldır kaslarının kalkaneusa bağlı olduğu bağ dokusudur. Bu tendon bizlerin ayakta durmasını sağlayacağı gibi aynı zamanda da yürümemize de yardımcı olmaktadır. Kişilerin sürekli olarak koşması, atlaması gibi çok yoğun olan fiziksel aktiviteler neticesinde aşil tendonunun iltihaplanması sonucunda aşil tendinit meydana gelmektedir.

İki tip aşil tendinit bulunmaktadır. eklemsel olarak meydana gelen ve noninsertional aşil tendinitidir. Eklemli aşil tendinizi topuk kemiğine bağlandığı alt kısmı etkilemektedir. Noninsertional aşil tendiniti ise tendonun orta kısmında bulunan lifleri içermektedir. Daha sıklıkla aktif olarak spor yapmakta olan gençleri etkilemektedir. Kişilerin sıklıkla aşırı bir şekilde egzersiz yapmaları sonucunda ya da yürüyüş yapmaları sonucunda meydana gelmektedir.

Özellikle sporcularda sıklıkla görülmektedir. Bununla birlikte egzersiz yapmayan kişilerde de romatizmal hastalıklar ya da bir takım enfeksiyon sonucunda da meydana gelecektir. Aşil tendonunu zorlamakta olan her hareket bu hastalığın oluşmasına sebebiyet verecektir. Kişiler doğrudan spora ısınmadan başlaması sonucunda, sürekli kendisini tekrar eden egzersizler ve de fiziksel olan aktiviteler sırasında kasları zorlayacaktır. Hızlı yürüyüş yapan ve tenis gibi ya da atlama sporlarını yapan kişilerde de görülmektedir.

Ani hareketler yapan kişilerde ve genellikle de kadınların ayakkabı konusunda topuklu ayakkabılar giymesi sonucunda oluşur. Topukların arkasında bulunan kemiklere şiddetli bir darbe alma sonucunda, sıklıkla da aşil tendonunun yaşlı insanlarda bu tendonun zayıflaması sonucunda da sıklıkla görülmektedir. 

Belirtileri

Aşil tendiniti belirtileri arasında kişilerin yürürken ya da koşarken veya zıplarken topuk arka kısmında ağrı meydana gelecektir. Bu kişileri çok rahatsız edecek ciddi bir ağrı olmaktadır. Bu nedenle de kişilerin yürürken ağırlıklarını vermek istemeyecektir. Topuk arkasında her zaman için şişlik belirecektir. Bu durum içerisinde ağrının giderek arttığı da bilinmektedir. Bu durum akut olarak yani bir anda gelişeceği gibi kronik bir şekilde de gelişmesi söz konusu olacaktır.

Sınırlı hareket yapmanıza neden olacaktır. Bu durum aynı zamanda topuğun arka kısmının hassaslaşmasını da sağlayacaktır. Cildin üzerine dokunduğunuz zamanlar içerisinde aşırı bir şekilde sıcak olmasını da sağlayacaktır. Aşil tendinit teşhisi koymak için her zaman doktorun fiziksel muayenesinin ardından bir takım testler sizlerden isteyecektir. Bu testler sayesinde kişilerin röntgen filmi vardır. Bunun dışında kişilerde ultrason çekimi de istenecektir. Ve en son dokularda bir zarar olup olmadığını anlamak amacıyla MR taraması gerçekleştirilecektir. 

Tedavisi

Aşil tendonu iltihaplanması sonucunda olan tendinit neticesinde kişilerin bol bol dinlenmesi ve ayak hareketlerinden kaçınması tavsiye edilmektedir. Kişilerin sıklıkla doktor tarafından verilecek olan ilaçları kullanması önerilmektedir. Bu ilaçlar sayesinde kişilerin hem ağrısı dinecektir hem de iltihabın azalması sağlanacaktır.

Bu tür kişilerin fiziksel olarak aktivitelerden her zaman için kaçınması gerekmektedir. Özellikle de ağır hareketler yapılmamalı ve yorucu olan sporları kişilerin yapmaması tavsiye edilmektedir. Ağrı kesilmediği zamanlarda kişilerin bölgeye buz koyması tavsiye edilmektedir. Şişme görülecektir. Bu nedenle de ayağın her zaman için kalp seviyesinden yukarıda tutulması tavsiyesi edilecektir. Giyinmiş olduğunuz ayakkabıların rahat olmasına dikkat etmelisiniz.

Kişilere sıklıkla fizik tedavi uygulanmaktadır. Egzersizleri yapmanız kas gücünün azalmasının önüne geçecektir. Ağrıyı ve iltihabı gidermek amacıyla verilen anti inflamatuar ilaçlar reçete edilecektir. 

Bitkisel Tedavi

Susam Yağı: Aşil tendinit yaşamakta olan kişilerin topuk kısımlarına uygulayacak oldukları susam yağının her zaman için ağrıları azaltma özelliği bulunmaktadır. Sizler de bu yağın içerisine 1 yemek kaşığı kadar çörek otu katmanız sonucunda ağrılarınızın daha hızlı bir şekilde yok olduğunu fark edeceksiniz. Günde iki defa uygulamanız başarılı sonuç verecektir.

Keten tohumu yağı: Tendonları iltihaplanmış olan kişilerin kullanmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Günde 2 defa elinize az miktarda alarak 10 dakika boyunca masaj yaparak uygulamanız gerekmektedir. Bitkisel tedavi içerisinde son derece faydalı olan bir yağ olması ile bilinmektedir. Her zaman için haricen uygulamanız çok olumlu yanıt vererek ağrılarınızın azalması konusunda yardımcı olacaktır.

Lavanta yağı: Günde 3 defa ağrımakta olan bölgeye haricen uygulamanız sonucunda son derece faydalı olacaktır. Ağrının azalmasında yardımcı olacaktır. Bu nedenle de şifalı yağı tendinit yaşamakta olan kişilerin bir miktar avuç içlerine alarak topuk arkasına tendinit olan bölgeye uygulamaları gerekmektedir. 10 dakika boyunca masaj yapmalısınız.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle