Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Oluşan Komplikasyonlar

Dizlerimiz kalça kemiğinden başlayıp tibia kemiğinin bir parçasının bulunduğu bölgeye denmektedir. Diz replasman cerrahisi kullanılarak kişilerin hastalıklı olan diz ekleminin çıkartılması sonucunda bu bölgeye tekrardan bir diz kapağı yapabilmek amacıyla suni bir eklem oluşturulması için takılan proteze denmektedir.

Diz Protezi Ameliyatı

Diz kapağı ekleminin hasar görmesi sonucunda hasarlı olan eklemin çıkartılması sonucunda bu bölgeye yeni bir diz kapağı konulur. Suni olan bir eklemin yerleştirilerek protez takılması sonucunda kişilerin yeni bir diz kapağı olur.

Bazı kişilerde diz protezi takıldıktan sonra hastalarda kireçlenme görülmektedir. Bunun nedenleri arasında kişinin dizlerine konulan protez ile kemiğin sürtünmesi sonucunda oluşacaktır. İmplant kırığı bazı kişilerde görülmekte olan ciddi sorunlar içerisinde olmaktadır.

Özellikle de bu kırığın oluşma nedeni içerisinde kişilerin fazla kilolu olması neticesinde olacaktır. Fiziksel olarak çok aktif olarak hareket eden kişiler dizlerini zorlayan insanlarda protezin gevşemesi ya da kırılması söz konusu olur. Kişinin takılan protez sonucunda eğer ki sorun yaşaması durumunda takılan protezin tekrardan değişmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Özellikle de protezini kötüye kullanmakta olan kişilerde daha çok görülmektedir. Ameliyat sonrası diz kapağını hareket ettirirken ses gelmesi gibi sorunlar olabilir.

Ameliyat Sonrası

Kan Ameliyat olduktan sonra kişilerde gelişmekte olan bir takım komplikasyonlar meydana gelecektir. Bu komplikasyonların başında ilk olarak kan pıhtısı olabilir. Bu nedenle de ameliyat ister genel anestezi altında isterse lokal anestezi altında yapılsın.

Hastalarda kan pıhtısının olması ve bacaklarda olan bu pıhtı sonucunda kişilerde sorunlar meydana gelecektir. Bu nedenle de pıhtının akciğerlere ulaşmaması ve pıhtının oluşmaması amacıyla kişilere kan sulandırıcı iğnelerin yapılması gerekmektedir. Bu nedenle de ameliyat sonrasında kişilerin bacaklarına varis çorabı giydirilmelidir. Hastalarda bu nedenle de fizyoterapist eşliğinde hareket yapmanız genellikle ameliyat sonrasında 48 saat içerisinde gerçekleşecektir. Diz egzersizlerinizin nasıl yapılacak olduğunu sizlere fizyoterapist söyleyecektir. Bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Ağrınızın çok fazla olması ameliyat sonrasında normal olmaktadır.

Bu ağrılarınızı dindirmek amacıyla sizlere bir takım ağrı kesiciler verilecektir. Ayrıca enfeksiyon riski her ameliyat sonrasında bulunması nedeniyle bu riski ortadan kaldırmak için insanlarda sıklıkla özel olan antibiyotik uygulaması verilmesi gerekmektedir. Kişilerde kanama meydana gelmediği zaman ya da başka komplikasyonların gelişmemesi için uygulanan tedavi yöntemi sonucunda kişilerde 10 gün içerisinde hastaneden taburcu olmaları söz konusu olacaktır.

Diz kapağı değiştirme ameliyatı sonrasında dikişler yaklaşık olarak 10 ile 15 gün arasında alınmaktadır. 

Komplikasyonları

Hastanede kaldığınız süre içerisinde kişilerde herhangi bir komplikasyonları gelişmediği zamanlarda hastaneden taburcu olduğu zamanlarda kişilerin evinde kaldığı süre içerisinde de evde komplikasyonlar geçirme riski olacaktır. Kişilerde anesteziye ait olarak gelişecek olan bir takım komplikasyonlar içermesi söz konusu olacaktır. Alerjik reaksiyonların gelişmesi de söz konusudur. Bu kişilerde oluşan alerji ameliyattan birkaç gün içerisinde de devam edecektir. Var olan yaranın enfeksiyon kapma riski her zaman için bulunmaktadır.

Bu kişilerde var olan dikişlerde açılma olması durumunda ya da dikişlerde pis kokulu bir sıvı gelmesi ve kişinin ateşi çıkması durumunda kişilerde enfeksiyon riski bulunmaktadır. Bu risk her ameliyatta olduğu gibi protez değiştirme ameliyatlarında da bulunmaktadır. Yara enfeksiyonu hijyenden kaynaklanma riski her zaman için bulunmaktadır. Bu riski azaltmak için her zaman için kişi hem hastanenin hijyenine dikkat etmeli hem de kendi hijyenlerine uymaları çok önemli olacaktır. Kişilerin ciddi bir şekilde yara enfeksiyonlarının oluşmasına neden olacağı ve bacağının ampütasyonun oluşmasına neden olacaktır.

Kişilerde eklem çıkıklığı olma riski her zaman için bulunduğu da unutulmamalıdır. Özellikle de çok kilolu olan kişilerde protez kırıklığı da görülmektedir.

Protezin parçalanması zayıf olan kişilerde de görüleceği gibi aynı zamanda da kişilerde protezin gevşeme riskinin de olması görülmektedir. Eklem çıkıklığı ameliyat sonrasında yükün çok binmesi sonucunda görülmektedir. Ameliyatın olduğu kesi bölgesinde kişilerde etrafında halsizlik olacağı gibi aynı zamanda da kesi bölgesinde kalıcı olan hissizlik olma durumları da söz konusu olacaktır. Kişilerde eğer ki cerrah tarafından yapılan hatalar sonucunda ayağın sinir hasarına bağlı olarak felç gelişme durumları gözlemlenmektedir.

Kişilerde kanama meydana geleceği gibi kan damarının hasarına neden olur. Akciğer enfeksiyonlarının sıklıkla görülmesi söz konusu olacağı gibi aynı zamanlarda da bacaklar da kan pıhtısının olması da söz konusu olacaktır. Kalp krizi riski oluşması gibi nedenler ve de dolaşım bozukluğu görüleceği gibi çok az riskler olarak ameliyat komplikasyonları içerisinde inme görünme riski de bulunacaktır. Birçok hastalarda ameliyat sonrasında ölüm gibi nedenlerde ortaya çıkacaktır. Enfeksiyon riskine karşın kişiler her zaman için bacaklarını temiz tutması gerekmektedir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle