Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler ve Fizik Tedavi
Diz ekleminin değiştirilme nedenleri arasında kişilerin dizlerinde kireçlenme olması sonucunda hasar görmesi ya da yaralanması sonucunda oluşan hasar nedeniyle kişilerde diz eklemi çıkartılarak yerine protez takılma işlemi sonrası kişinin egzersiz uygulaması gerekmektedir.
Diz Protezi Ameliyatı
Diz protezi takılacak olan hastaların dinlenme sırasında bile gece ya da gündüz kişinin ağrı yaşaması sonucunda ilaçlarla iyileşmeyen kronik iltihaplı diz romatizması olduğunda ya da kişilerin dizlerinde deforme olduğunda kişilere cerrahi yöntem uygulanacaktır.
Kişilerin ameliyat sonrasında ağır şeyler kaldırması çok sakıncalı olacaktır. Bu nedenle de ilk aylarda 2 kilodan fazla ağır kaldırması çok sakıncalı olacaktır. Kilolu olan hastalara total diz protezi takıldığı zamanlarda bu total diz protezi kilolu olan insanlarda gevşemeye ya da kırılmaya neden olacağı için bu tür komplikasyonların olmaması amacıyla kişinin her zaman kilo vermesi tavsiye edilmektedir. Hastaneden eve taburcu olduğunuz zaman alaturka tuvalet kullanmayınız. Merdivenden inip çıkmak her zaman için takılan proteze ilk zamanlarda zarar vereceği unutulmamalıdır. Çömelmek, yere bağdaş kurarak oturmak gibi aktiviteler zarar verecektir.
Sizlerde egzersizlerinizi her zaman için hastanede fizyoterapistin gösterdiği şekilde ve sizlere söylediği miktarda yapmanız gerekmektedir. Total protez cerrahisi sonrası enfeksiyon ya da kan pıhtısı gibi komplikasyonların olması söz konusu olur. Bu durumda kişi hijyenine ameliyat sonrası 1 ay boyunca çok dikkat etmesi total protez ameliyatı sonrası oluşacak komplikasyonları aza indirecektir. Tedavisi kişinin evinde de devam edecektir. İlk bir ay boyunca kişiye reçete edilen antibiyotik ya da kan sulandırıcı ilaçlar kullanımı aksatılmamalıdır.
Ameliyat Sonrası
Hastanın ameliyat edilmesi sonrasında uyması gereken bir takım kurallar olacaktır. Bunlar sıklıkla hijyenine dikkat etmesi olacaktır. Çünkü kişiler ameliyat sonrasında enfeksiyon kapma riskleri her zaman için bulunmaktadır. Bu nedenle de antibiyotik tedavisini asla aksatmaması gerekmektedir. Gerek hastanede kaldığı süre içerisinde gerek hastaneden taburcu olduktan sonra kişilerde ameliyat bölgesinde pis kokulu sıvı akması, kişinin ağrısının olması ve ateşinin çıkması durumlarında hemen hastaneye başvurması gerekmektedir.
Ameliyattan 1 ay sonrasına kadar kişilerin kan sulandırıcı ilaçlarını aksatmadan alması gerekmektedir. Ameliyattan sonra iki gün içerisinde kişi yerinden fizyoterapist eşliğinde kaldırılır ve yürüme egzersizleri öğretilmesi gerekmektedir. Kişilerin bu egzersizleri yapması demek daha hızlı bir şekilde iyileşmesi demektir. Komplikasyonlar devam edeceği için kişinin el, ayak diş hijyenine dikkat etmesi gerekmektedir. Dikişleri alınana kadar ameliyat yeri iyileşmesi gözlemlenmesi ve enfeksiyon kapmaması için ameliyat bölgesini hem temiz tutmalı hem de pansuman yaptırması gerekmektedir. Totalde kişiler 10 gün boyunca hastanede yatmaları görülmektedir. Eğer ki komplikasyonlar oluşmadığı zamanlarda 10 gün sonra hasta taburcu edilir. Hastanın gerek hastane içerisinde gerek kendi kaldığı evinde beslenmesine çok dikkat etmesi gerekmektedir.
Zararlı olan gıdalar tüketmemeli ve kemiğin daha hızlı bir şekilde kaynayıp iyileşme hızlanması için kişilerin sağlıklı olan beslenme türüne uyması gerekmektedir. Sigara ve alkol kullanımından iyileşme aşamasında uzak durmalıdır. Ameliyat edilmesi sonrasında kişinin fizik tedavi egzersizlerini aksatmaması önerilmektedir.
Fizik Tedavi
Yapılacak olan fizik tedavi egzersizleri ilk olarak hastanede başlayacaktır. Kişiler uzman bir fizyoterapist eşliğinde yapacak oldukları egzersizler daha hızlı yürümesine, daha hızlı iyileşmesine ve hayata adapte olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle de kendisini çok zorlamadan yapacak olduğu egzersizler ise şunlardır:
Kanepeye sırt üstü olacak şekilde uzanmanız gerekmektedir. Sizlerde dizlerinizi kırmadan uzatmış olduğunuz bacaklarınızı diz kapağı kısmını bütün gücünüzle gerin. 10 saniye tutulması gerekmektedir. Daha sonradan kaslarınızı rahat bırakın. Bu hareketi yattığınız yerde alışkanlık haline getirin ve bacakların kaslarını güçlendirmesi için çok önemli olmaktadır.
Kanepeye sırt üstü olacak şekilde uzanmanız gerekmektedir. Dizlerinizi düzeltmelisiniz. Daha sonradan bacağınızı yukarıya doğru kaldırın. Ameliyat olan bölgeyi asla kırmamanız hareketin başarılı olabilmesi için çok önemli olmaktadır. 10 saniye bekledikten sonra ayağınızı yere indirmelisiniz.
Bu hareketi yapabilmek amacıyla bir sandalyeye oturmanız gerekmektedir. Sandalyeden ayaklarınızı aşağıya doğru sallandırın. Hareketi yapabilmek için kollarınızdan asla destek almamak amacıyla kollarınızı da iki yanınıza sallandırın. Bacaklarınızı yukarıya doğru kaldırın. 10 saniye bekleyin ve bacaklarınızı indirin.
Sırt üstü uzanarak ayaklarınızın her ikisini de havaya kaldırın. Sanki bisiklet pedalı çeviriyor gibi ayaklarınızı havada hareket ettirin. 10 defa tekrarladıktan sonra dinlenmek için ayaklarınızı indirin. Biraz dinlendikten sonra tekrar aynı hareketi yapın.
Kanepe oturur şekilde durun. Bacaklarınızı öne doğru uzatın. Ellerinizi yanınızda dursun. Ameliyat olan bacağınızı havaya kaldırın. Yavaş bir şekilde ayağınızı sola hareket ettirin. Ardından sağa hareket ettirin. Bu hareketi her yöne 10 defa yaptıktan sonra dinlenmek için ayağınızı indirin.
Kaynaklar
- https://www.muscleandfitness.com/workouts/workout-tips/6-moves-stronger-knees
- https://www.amputee-coalition.org/resources/advanced-exercises-for-people/
- https://patienteducation.osumc.edu/Documents/dynamic-aka-prosthesis.pdf
- https://www.prevention.com/fitness/exercises-knee-pain
- https://www.active.com/fitness/articles/4-knee-strengthening-exercises
- http://www.nevdgp.org.au/info/murtagh/Musculoskeletal/eknee.htm