Kalça Protezi Gevşemesi ve Protezin Çıkma Belirtileri
Takılan total kalça protezinin başarısız olma nedenleri eklem çıkığının olması, protezin sonrasında gevşemesidir. Protezin çıkma ihtimali ameliyattan hemen sonra bacağınızı yasak olan bir konuma getirmeniz sonucunda olabilir. Takılmakta olan protez eski durumuna gelmesi sonucunda yürümelisiniz.
Kalça Protezi Gevşemesi
Kalça protezi olan kişilerde doktorlar tarafından söylenenlere uymalı, hareketlerinde kısıtlanma olmalı ve proteze zarar verecek herhangi bir egzersizden kaçınması ilk 12 hafta boyunca yapay eklem çevresinde oluşacak kalın kapsül süresi boyunca çok önemli olmaktadır. Total kalça protezi olan kişilerin 5 ile 10 yıl arasında protez çıkması meydana gelmesi görülmektedir. Bunun komplikasyonları daha çok 50 yaş altında olan kişilerde görülmektedir. Kişilerin ayrıca çok kilolu olmaları durumunda da kalça protezinde gevşeklik meydana gelecektir. Kişilerde kalça eklemini her hareket ettirdiklerinde ses geleceği gibi kronik duruma gelen ağrıları da söz konusu olacaktır. Bu nedenle de yapabilir olacağınız egzersizleri ameliyat sonrası sizlere doktorlar tarafından açıklanacaktır. İbadetinizi namaz kılarken bir sandalyeye oturarak yapmanız her zaman için tavsiye edilmektedir. Kişiler hafif işlerde çalışıyorsa 6 hafta rapor verilmektedir. Daha yoğun işlerde çalışanlara ise 8 ile 12 hafta arasında değişen rapor verilir. Total kalça protezinin ömrü ortalama olarak 25 ile 30 yıl arasında değişmektedir. Ameliyat sonrasında kişilerde gelişecek komplikasyonlar olur. Bunlar enfeksiyon, kan pıhtısı ve de kişilerde takılan protezin gevşemesi ya da yerinden çıkması gibi belirtilerdir.
Belirtileri
Sıklıkla kişilerin kalça ve uyluk çevresinde kronikleşmekte olan bir ağrı görülecektir. Bunun yanında kişilerde uyluk ya da kalça kısmında şişme görülebilir. Kişilerin kalçaya iyi gelecek hareketleri yapmayıp, kendisini zorlaması ya da ters bir hareket yapması sonucunda oluşacak protez gevşekliği ameliyatın başarısız olmasına neden olacaktır. Bu nedenle iyileşme görülmeyecek kişilerde ağrılar git gide daha da artacaktır. Protezinde gevşeklik ya da çıkıklık meydana gelecek olan kişilerin birçoğunda ses gelmektedir. Bu ses ile birlikte olan şiddetli bir ağrıda eşlik edecektir. Kişiler iyi olmayı hedeflerken git gide artan ağrılar kişilerin zor hareket etmesine neden olacaktır. Bu kişiler ağrı nedeniyle duyduğu acı sebebi yüzünden birçoğu yürüteç yardımı bile olsa yürümekte çok zorluk çekeceklerdir. Gevşeme ya da çıkıklık görüldüğü zaman her durumda etkilenen bacak kişilerde diğerinden daha kısa olması söz konusu olacaktır. Ameliyat sonrası yerinden çıkan ya da gevşeyen bir protez egzersizleri yapmanıza engel olacaktır. Bu durumda kişilerin ters ya da ani bir hareket etmesi sonucunda da ortaya çıkabilir. Birçok kişi hayatı içerisinde bu sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bunu önlemek için doktor tarafından söylenenlere her zaman için uyulmalı ve iyi gelecek hareketlerin sadece yapılmasına dikkat edilmelidir.
Belirtileri arasında uyluk ağrısında oluşan ağrının zaman içerisinde dize yayılması söz konusu olacaktır.
Revizyon Ameliyatı
Kalça revizyon ameliyatı her zaman için enfeksiyon nedeniyle zarar görmüş olan ya da yerinden gevşemiş ve çıkmış olan protezin tekrardan yerine oturtulması için revizyon ameliyatları ortopedi doktorları tarafından yapılmaktadır. Protez ameliyatları sıklıkla 55 yaş üstünde olan kişilere yapılmaktadır. Kalça revizyon cerrahisinin nedenleri arasında kişilerin kemiğe sıkı bir şekilde bağlanmayan ve kalça da oluşan ağrının oluşmasını engellemektir. Kalça düzeltme ameliyatları onarma işlemi işlevlerini tekrardan kazandırmak amacıyla yapılmaktadır. Kişilerde meydana gelecek olan revizyon ameliyatının faydaları arasında kişilerin ağrıdan kurtulması hedeflenmektedir. Bunun yanında aynı zamanda da bacaklar arasında olan uzunluğun giderilmesi hedeflenmektedir. Kişilerin bacak görünümünü ve de kalça görünümünü iyileştirmek amacıyla kalça revizyonu yapılarak bacağın hareket kabiliyetini tekrardan kazandırılması hedeflenmektedir.
Revizyon cerrahisi uygulanmakta olan kişilere her zaman için ağrısız bir kalça ve bacakların olması hedeflenmektedir.
Revizyon ameliyatı olan kişiler ikinci ameliyat sonrasında başarılı olmasını sağlayacak en önemli durumlardan bir tanesi kişilerin rehabilitasyon egzersizlerine fizyoterapist tarafından uyum içerisinde olması gerekmektedir. Revizyon ameliyatlarının bir takım riskleri de her ameliyatta olduğu gibi bulunmaktadır. Bunlar için güvenilir bir cerrah ve anestezi doktoru bulunması gerekmektedir. Çünkü ameliyat sonrasında sıklıkla kişilerde anesteziye bağlı olarak solunum sorunu ya da kalp sorunlarının meydana gelmesi gibi komplikasyonların gelişmesi söz konusu olur. Enfeksiyon görüleceği gibi aynı zamanda da kişilerde sinirlerinde ya da kan damarlarında yaralanmalarda meydana gelecektir. Kişilerin bazılarında eklem sertliği kalıcı olarak ortaya çıkmaktadır. Kişilerde oluşan ağrı ve de revizyon ameliyatı sonrasında oluşacak kan pıhtıları görülmektedir. Bunlar olmaması için hastanın ara ara öksürmesi ve derin nefes alabilmesi çok önemli olacaktır. Bu komplikasyonları aza indirmek için uygulanacak tedavi yöntemlerini sizlere doktorlar açıklayacaktır. Bu nedenle de uyum içerisinde olmanız çok önemlidir.
Kaynaklar
- https://www.verywell.com/hip-replacement-loosening-2548623
- http://www.boneandjoint.org.uk/content/jbjsbr/77-B/4/640.full.pdf
- https://www.medscape.com/viewarticle/421538
- http://www.ori.org.au/hipjoint/failing.html
- https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/fracture-after-total-hip-replacement/
- https://study.com/academy/lesson/hip-replacement-dislocation-symptoms-treatment-recovery.html