Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Total diz protezi sonrasında görülmekte olan komplikasyonların içerisinde en yaygın olarak enfeksiyon bulunmaktadır. Kişinin kendi hijyenine dikkat etmemesi, bulunduğu ortamın hijyenik olmaması gibi nedenlerden dolayı ameliyat sonrasında kişinin enfeksiyon kapması görülmektedir.

Diz Protezi

Diz Protezi

Hastalarda eklem replasman enfeksiyonları takılan protez ameliyatı sonrasında protez takıldıktan sonra protezin çevresinde oluşacağı gibi aynı zamanda dikiş bölgesinde bulunan yarada da oluşmaktadır. Bu kişiler enfeksiyonu hastanede yakalanacak oldukları gibi aynı zamanda hastaneden taburcu olduktan sonra eve gittiklerinden sonra da bir süre içerisinde görülme riski vardır. Enfeksiyon sonrasında bu enfeksiyon riski yıllar sonra bile ortaya çıkma riski vardır.

Ameliyat olan kişilerde bu enfeksiyonun bir takım bakterilerden kaynaklanmaktadır. Bakteriler burnumuz, ağzımız ya da cildimizde bulunan bakteriler bağışıklık sistemimiz tarafından kontrol edilmektedir. Fakat ameliyat sonrasında takılan metaller ya da plastikler sonrasında bu protez takıldıktan sonra protezlere yapışan bakterilere bağışıklık sistemi saldıracaktır. Bakteriler eğer ki protezlere ulaşması sonucunda çoğalacaklardır. Enfeksiyona neden olacaktır. Enfeksiyon sonucunda kişilerde antibiyotik tedavisi gibi önleyici tedaviler uygulanacaktır. Fakat hastalarda ciddi boyutlara enfeksiyonun ulaşması sonucunda kişilerde yeniden ameliyat edilmesi gerekmektedir. 

Bazı kişiler enfeksiyon kapma riski daha fazla olmaktadır. Daha çok şişman olan kişilerde, dolaşım sorunu yaşayan ya da şeker hastalığı yaşamakta olan kişilerde enfeksiyon gelişimi açısından daha yüksek risk altında olmaktadırlar. 

Belirtileri

Bu belirtiler çoğu kişilerde ameliyat sırasında, ameliyat sonrasında hastane odasında ya da evinde veya kişilerde yıllar sonrasında bile olma riski her zaman için bulunmaktadır. Belirtileri arasında sıklıkla işleyen masfal da artmakta olan ağrının yanı sıra kişilerde sertlikte sıklıkla görülmekte olan bir durum olmaktadır. Yara etrafında ya da daha sonrasında bölgede oluşan sıcaklık, kızarıklık görülmesi söz konusu olacaktır.

Yüksek ateşe bağlı olarak kişilerde titreme görülmektedir. Gece terlemesi sıklıkla görüleceği gibi aynı zamanda da kişilerde yorgunlukta söz konusu olacaktır. Lenfoma, idrar yolu enfeksiyonları yaşamış olan kişilerde, iltihaplı eklem romatizması olan insanlarda ya da diş problemi olan kişilerde bu belirtiler sıklıkla görülmektedir. Eğer ki sizlerde sigara ve alkol kullanıyorsanız, protez üzerinde büyük ya da küçük enfeksiyon varsa, daha önceden herhangi bir diz ameliyatı geçirdiyseniz ve bağışıklık sisteminizi etkileyecek ilaçlar kullanıyorsanız belirtilerin olması daha fazla olacaktır. 

Gri lekeli olan ve çok pis bir kokuya sahip olan bir akıntı yara üzerinden gelebilir. Bölgede hassasiyet olacaktır. Diz çevresinde ağrı meydana gelir. Gittikçe kötüleşen ağrı enfeksiyon belirtileri arasında olmaktadır. Eğer ki bu belirtileri yaşamaktaysanız o zaman sizlerde de enfeksiyon tanısı konulması için doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Kan testi yapılacaktır. Daha sonradan ise görüntüleme testi yapılacak MR, kemik taraması gibi görüntüleme testleri yapılacaktır. 

Tedavisi

Yapılan tanı sonrasında eğer ki kişilerde enfeksiyon görülmesi sonucunda cerrahi her ne kadar antibiyotik tedavisi yapılsa da eğer ki enfeksiyon çok fazlaysa o zaman kişilere antibiyotik tedavisi yeterli olmayacaktır. Bu nedenle de kişilerde cerrahi müdahale edilmesi gerekmektedir. Ameliyat için yine ortopedi uzmanına ihtiyacınız olacaktır ve vakit kaybetmeden kişilerin ameliyata alınması gerekmektedir. Ameliyat iki aşamadan yapılması gerekmektedir. İlk olarak protezin çıkarılması gerekmektedir.

Ardından bölgenin temizlenmesi gerekmektedir. Protezin eklem ve yakınında olan bölgenin üzerinde bulunan bakterileri öldürmek için tedavi sırasında çimento blokunun içerisine antibiyotik konulması gerekmektedir. Daha sonradan ise ameliyatın ikinci aşamasına geçilecektir. Bu ameliyat için yaklaşık olarak 6 haftaya ihtiyacınız olacaktır. Bu süre içerisinde kişiler koltuk değnekleri ile yürümesi söz konusu olacaktır. Revizyon denilen ameliyat ikinci diz protezi takılma ameliyatı olmaktadır. Bu nedenle de ilk ameliyatınız da gerçekleşecek olan işlemler tekrardan gerçekleşecektir. Her ameliyatta olduğu gibi revizyon ameliyatında da kişilerde tekrardan bir enfeksiyon riski olacaktır.

Bu nedenle de kişilere güçlü antibiyotikler en az 6 hafta boyunca verilecektir. Bazı durumlarda diz protezi ameliyatı sonrasında kişilerde bulunan enfeksiyona müdahale etmek için cerrah tarafından çok ciddi olmayan enfeksiyonlarda diz protezinin tekrardan çıkarılması gerekli görülmediği durumlarda ise debridman adı verilen bir yöntem kullanılacaktır. Bu tedavi yöntem enfeksiyon olmuş dokunun ve de protezin temizlenmesi amacıyla uygulanacak olan bir yıkama işlemidir. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle