Diz Protezi Ameliyatı Aşamaları ve Süresi

Total diz protezi kişilere dizlerinde geri kalan kemiklerin düzgün bir şekilde şekillenmesi amacıyla kişilerin eski sağlığına kavuşarak yürümesi amacıyla ortopedik cerrahlar tarafından yapılan ameliyat diz eklemini değiştirip yerine suni total protez takılması sonucunda gerçekleştirilir.

Diz Protezi Ameliyatı

Hastalarda belli nedenlerden dolayı diz ekleminde oluşan zarar sonucunda oluşan ağrıyı ortadan kaldırmak amacıyla yapılacak olan ve diz üzerinde geri kalan kemiklerin şekillenmesini sağlamak amacıyla yapılacak bir cerrahi yöntem olmaktadır. Uzman ortopedi doktoru tarafından yapılması gereken oldukça karmaşık bir ameliyat türü olmaktadır.

Diz kapağının pateline erişebilmek amacıyla cerrah tarafından dizin ön kısmından 25 santim civarında bir kesi işlemi yapılması gerekmektedir. Diz ekleminin total diz protezi ile değiştirilmesi için bu kesi cerrahın verecek olduğu karar ile uzunluğu belirlenecektir. İkinci aşama olarak hastanın patella kısmının diz kapağının dizi açıldıktan sonra bu bölge diz bölgesinin dışına doğru döndürülmesi gerekmektedir. 

Patella döndürülmesi her zaman için protezin takılması amacıyla gerekli bir işlem olmaktadır. Üçüncü işlem olarak doktor tarafından cerrahın karşısına çıkacak olan uyluk kemiği olarak bilinen femur kemiğini hazırlaması gerekmektedir. Cerrah kesi yaparak patella kısmını döndürdükten sonra diz eklemine kavuştuktan sonra özel aletler kullanarak kemikleri ölçecektir. Femur kemiğinin ucundan ya da bir ne kadar kısmı hasar gördüyse cerrah tarafından verilen karar sonucunda kemikten ve kıkırdaktan kesikler yapılacaktır.

Femur kemiğinin de son kısmının kesilmesi sonucunda total dizin protezi takılabilmesi için femoral komponentin ilk kısmına sığması için ciltleme işlemi yapılmalıdır.

Protezin Takılması

Cerrah tarafından metal femoral komponenti femur kemiğinin ucuna bağlanması ve de yerine oturtulabilmesi amacıyla tıbbi olan kemik çimentosu kullanması gerekmektedir. Total diz protezinin takılabilmesi amacıyla yapılacak olan bir diğer işlem ise tibia kemiği ya da shinbone adı verilen kemik olmaktadır. Bunlar cerrah tarafından zarar görmesi sonucunda yukarıdan kaldıracak ve kemiklere ya da kıkırdaklara bakacaktır. Zarar görmeleri durumunda zararlı kemik bölümü kesilerek alacak ve metal ya da plastik malzemelerden yapılan bileşenlere tibia kemiğinin uyabilmesi için şekillendirmesi gerekmektedir.

Total protez uygulaması yapılabilmesi için implantların tibia kemiğinin tepsi adı verilmekte olan kısmına oturtulması ve daha sonradan kemik çimentosu kullanılarak yerine sabitlenmesi gerekmektedir. Tepsi kısmına implantları koyduktan sonra hastanın tibia tepsi ve femur bileşeni kısmına konulacak olan parçayı koymalıdır. Bu bir tür tampon görevi görecektir. Dizleri bükülürken bu parça diz bükülmesi konusunda vücuda destek verecektir.

En son işlem başarılı bir şekilde yerine konulduktan sonra Patella kısmını tekrardan döndürmesi gerekmektedir. Bu dizin düz durması için yapılması gereken bir işlem olacaktır. Cerrah patella kemiklerini normal konuma getirmeden hemen önce implantların geri kalan kısmını düzgün bir şekilde yerine konmasını sağlamak için patellayı düzleştirilmesi amacıyla plastik parça kullanarak total diz ekleminin düzeltilmesi için bu plastik parçayı kemiğin alt kısmına kemik çimentosu kullanarak yapıştırması gerekmektedir.

Cerrah tarafından total diz protezi takılan kişilerde yapılan işlemin başarılı olup olmadığını anlamak amacıyla ve patella kemiklerinin ya da diğer kemiklerin normal bir şekilde konumlandığından emin olmak amacıyla hastanın uyuması esnasında dizi eğip bükmesi gerekmektedir. Eğer ki her şey yolunda gidiyorsa hastanın cerrahi ameliyatını tamamlamak amacıyla ameliyatı kesiğin dikilmesi gerekmektedir. Bütün kesiklere dikiş atarak ameliyat işlemini 2 ile 4 saat arasında tamamlar. Dinlenme odasına götürüleceksiniz. Ve buradan odanıza gittiğiniz zaman doktor tarafından ziyaret edildiğiniz zaman dizinizi bükülmesini isteyecektir. Bu konuda fizyoterapist size yardımcı olacaktır.

Riskleri

Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatında bir takım riskleri bulunmaktadır. Kişilerde yapan cerrahın dikkat etmemesi sonucunda iki bacağında uzunluğu aynı olmayabilir.

Cerrahi müdahale sırasında bir bacak diğerinden uzun ya da kısa kalabilir. Bu nedenle ikinci bir ameliyat gerekebilir. Sinirlerin zedelenmesi söz konusu olabilir. O bölge içerisinde bulunan sinirler ameliyat esnasında zarar görebilir. Bu nedenle de ameliyat sonrasında hastanın sinirlerinde şişmeler görülebilir. Basınç total diz protezi takılmış olan hastanın ayaklarında görülebilir. Bu basınçtan kaynaklı olarak kişilerde ameliyat olduğu dizinde kalıcı bir ağrının olması söz konusu olabilir. Ameliyatın riskleri arasında bazı hastalarda sürekli olan uyuşma meydana gelmektedir. İşlev kaybı ameliyat sonrasında görülmekte olan risklerin arasında bulunur. Bazı kişilerin ameliyat sonrasında egzersizlerini yapmaması, kilo alması ya da fazla kilolu olması, ağır kaldırması, merdiven inip çıkması gibi sebeplerden dolayı protezinde gevşeme meydana gelebilir. Bu durumda ise tekrardan hastanın ilk ameliyatından en az 6 ay sonra ikinci bir ameliyatı olması gerekmektedir. Diz protezinin ömrü toplamda 15 ile 20 yıl arasında olmaktadır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle