Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Hareketleri
Kalça protezi ameliyatları çok ciddi ameliyatların başında gelmektedir. Kişiler ameliyattan sonra başlayacak oldukları uygun fizik tedavi hareketleri ile eski sağlığına kavuşma süresi de kısalmış olmaktadır. Egzersizleri yapmayı düşünüyorsanız ilk olarak basit egzersizlerden başlamalısınız.
İçindekiler
Kalça Protezi
Kalça protezi sonrasında kişilerin fizyoterapistleri eşliğinde uygulayacak oldukları hareketler sayesinde iyileşerek eski yaşantısına daha hızla dönecektir. Bu hareketleri yapmaya başlamanız sizlerin ameliyat sonrasında hastane odasında başlayacak olan egzersizler olmaktadır.
Kişiler ameliyat sonrasında kaslarında güç kaybı yaşayacak oldukları için birçok insanın yapacak oldukları egzersizler sonucunda bu kas güçsüzlüğünün önüne geçmiş olacaksınız. Sizlerde yapacak olduğunuz hareketlerde her zaman için fizyoterapistler tarafından onaylı olan ve ameliyat sonrasında iyileşmenize bağlı olarak yapılan testler sonucunda önerilmekte olan hareketleri yapmanız uygun olacaktır. Ağır olan egzersizlerden kaçınmanız ve sizlerin kalça protezine zarar verecek olan hareketler tedavinin başarısız olmasına neden olacaktır. Sizlerde fizik tedavi egzersizlerine başlamadan hemen önce doktorunuza veya fizyoterapistinize danışarak hareketleri yapmanız önerilmektedir.
Fizik Tedavi
Yapacak olduğunuz ilk hareket için yere sırt üstü olacak şekilde uzanmalısınız. Bu hareketi yapabilmek için dizlerinizi kendinize doğru çekin. Kendinizi kaldırırken kollarınızdan güç alabilmek için kollarınızı yanınıza koymalısınız. Ayaklarınızın tabanı yere değmelidir. Ve sizler kalçanızı kaldırmak için hem kollarınızdan güç alarak, hem de ayaklarınızdan güç alarak kalçanızı yukarıya doğru kaldırmalısınız. Bu hareket ameliyattan hemen sonra yapılacak bir hareket olmadığı için hareketi yapabilmek için doktordan izin almanız gerekmektedir. Kalçanızı yukarıda 10 saniye boyunca bekletmelisiniz. Daha sonradan yavaş bir şekilde indirin. Ağrınız olması durumunda yapmayın.
Yere sırt üstü uzanmalısınız. Ayaklarınızı da ileriye düz bir şekilde uzatın. Başınızın altına bir yastık koyun ve ellerinizi yanınıza doğru uzatmalısınız. Bacaklarınızı ve de kalçanızı olabildiği kadar kasın. 10 saniye boyunca bekleyin. Ve ardından serbest bırakın.
Bir diğer hareket için de yine yere sırt üstü uzanmanız gerekmektedir. Başınızın altına bir yastık alabilirsiniz. Her zaman için hareketleri yaparken hastanın ağrısının olmayacağı ve rahat duracak olduğu pozisyonları tercih etmelidir. Kişiler sırt üstü olacak şekilde uzandıkları yerden ayaklarını bilek kısmından hareket ettirmelidir. Kendisine doğru ayak parmaklarını çekmeli ve 10 saniye beklemelidir. Ardından ileriye doğru itmelidir.
Yukarıda yapmakta olduğunuz hareketin bir benzeri olan hareketi yapabilmek için sizlerde yere sırt üstü uzanmalısınız. Ayaklarınızı dirsekten kırmadan ileriye doğru uzatın. Ayak parmaklarınızı sağa ve sola olacak şekilde hareket ettirmelisiniz.
Bu hareketi yaparken her zaman doktorunuzdan onay almanız gerekmektedir. Sizlerde bir sandalyeye ya da kanepeye oturmalısınız. Ayaklarınızı yere bastığından emin olmalısınız. Hareketi yaparken kollarınızdan destek alabilirsiniz. Etkilenmekte olan bacağınızı diz hizasında olacak şekilde yukarıya doğru kaldırın. Diğer ayağınızın yerde durduğuna emin olmalısınız. 10 saniye boyunca havada durmalı. Daha sonradan başlangıç pozisyonuna tekrar dönmelisiniz.
Başınızın altına ve etkilenmekte olan bacağınızın altına bir yastık koymalısınız. Yerden yüksekte duran bacağınızın ayağını yere değdirin. 10 saniye kadar bekleyin ve tekrardan başlangıç pozisyonuna dönün.
Yere sırt üstü olacak şekilde uzanmanız gerekmektedir. Başınızın altına bir yastık koyun. İlk olarak hareketi yapabilmek için hem etkilenen bacağınızı hem de sağlam olan ayağınızı düz bir şekilde uzatın. Ardından ameliyatlı olan bacağınızı diz kapağınızdan kırarak kendinize doğru çekin. 10 saniye bekledikten sonra tekrardan başlangıç pozisyonuna dönülür.
Ameliyattan aylar sonrada yağacak olduğunuz hareketler bulunmaktadır. Bu hareketi yapabilmek için sizlerin de yürüteç yardımıyla yürümüyor olmanız şart olacağını unutmamalısınız. Bir sandalyeden ya da bir masadan destek almak amacıyla tutunun. Ardından diz kapağınızı kırarak yere oturur gibi eğilmelisiniz. Çok eğilmeden 10 saniye kadar bekledikten sonra diz kapaklarınızı düzeltmelisiniz.
Ayakta desteksiz durmaya başladıktan sonra yine bir sandalyenin yanında durmalısınız. Ameliyat olan bacağınıza ağırlık vermeden ameliyat olan ayağınızı arkaya atın. Yere oturur gibi dizlerinizi bir miktar kırın. 10 saniye bekledikten sonra tekrar ayağa kalkın ve başlangıç pozisyonuna dönmek için ayağınızı diğer ayağınızın yanına getirin.
Bir sandalyeden destek alabilmek için sandalyenin yanında durun ve tutunun. Ameliyat olan ayağınızı yukarıya doğru diz kapağınızdan kırarak kaldırın. 10 saniye bekledikten sonra indirin.
Kaynaklar
- https://www.medbridgeeducation.com/blog/2016/03/total-hip-replacement-exercises-earlier-return-normal-gait/
- https://bonesmart.org/hip/hip-replacement-recovery-exercises-physical-therapy-after-surgery/
- http://www.sasksurgery.ca/pdf/Hip-Repl-Post-Op-Excercise-Book-RQHR.pdf
- http://www.royalberkshire.nhs.uk/patient-information-leaflets/Physiotherapy_Hip_total%20hip%20replacement.htm
- http://www.drbradboyd.com/pdf/hip-replacement-post-op-excersizes.pdf
- http://vch.eduhealth.ca/PDFs/FB/FB.863.Ex37.pdf