Kırık Sonrası İyileşme Süresi ve Fizik Tedavi Hareketleri

Aşırı basıncın uygulanması sonucunda kemik dokusunun bozularak, kemiğin içten ya da açık kırık olarak dışa çıkması söz konusu olur.

Kırık Tedavisi

Kırıklar geçirilen bir travma sonucunda ya da üzerine bir şey düşmesi neticesinde oluşmaktadır. Kırık oluşması sonucunda kişilerde ağrı olur. Kırılan bölge içerisinde morarmanın yanı sıra o bölge de şekil bozuklukları da görülebilir. Çok kısa süre içerisinde şişmeye başlayacaktır.

Çene Kırığı

Çene kırıkları sıklıkla yüz travması geçiren bir kişide, çenesine bir darbe alması sonucunda ya da araç kazalarında meydana gelebilir. Çeneyi hareket ettirmekte zorluk, yüzün şişmesi, solunum güçlüğü, çiğneme sırasında ciddi ağrı, uyuşma ve morarma da belirtileri arasındadır. Kulaklara yayılan bir ağrı oluşur.

Bilek Kırıkları

Sıklıkla insanların düşme sırasında meydana geleceği gibi şiddetli bir şekilde çarpma sonucunda da bilek kırıkları meydana gelecektir. Kişi elini her hareket ettirmek istediğinde meydana gelen ağrı, şişlik, bölgede hassaslık oluşması, morarma gibi belirtiler görülmektedir. Tedavisi genellikle alçı ile yapılır.

Diz Kırılması

Patella ya da diz kapağı kırıkları oluşması, kemik yerinden oynaması durumunda oluşacaktır. Kireçlenme sonucunda da diz kapağında kırık meydana gelir. Kişi dizini hareket ettiremeyecek kadar şiddetli bir ağrı yaşayacaktır. Morarma ve şişlik görülür.

Kalkaneus Kırığı

Topuk kemiği kırıkları kişinin ayağının üstüne basamamasına neden olacaktır. Sıklıkla merdivenden düşme, araba kazası gibi bir sonuçta topuk kırığı meydana gelecektir. Topuk bölgesinde morarma olacağı gibi topuk deformesi ve şişkinliğin olması da söz konusu olacaktır. 

Pelvis Kemiği Kırığı

Pelvis kemiği omurganın tabanında bulunmaktadır. Araba kazaları, düşme gibi şiddetli darbe oluşması sonucunda ortaya çıkacaktır. Pelvis kırıkları şiddetli bir ağrının oluşmasına, kişinin yürüyememesine ve şişme ya da morarma gibi bir durum meydana gelir.

Skapula Kırığı

Omuz bölgesinde bulunan kas sitemi tarafından korunmakta olan üçgen şeklinde bir kemik olmaktadır. Trafik kazası ya da şiddetli bir darbe alınması sonucunda meydana gelir. Kolu her hareket ettirme sırasında meydana gelen aşırı ağrı, omuzların arka tarafında şişme görülmektedir.

Ulna Kırığı

Kol kemiği olarak adlandırılan ulna kemiği düşme, darbe alma gibi nedenlerden meydana gelmektedir. Çocuklarda düşme sonucunda sıklıkla yaşanacak bir durumdur. Kırık gerçekleştikten sonra ağrı, kolu hareket ettirememe, şekil bozukluğu, morarma görülecektir.

L1 L2 Kırıkları

Omurga 33 omurdan oluşmaktadır. Omurga kırıkları çok ciddi kırıklardır. Tedavi edilmesi gereken, aksi takdirde kişinin hareketlerini kısıtlayacak ciddi sorunlara neden olacaktır. Bu kırıklar düşme, çarpma ya da gelişen tümörler sonucunda meydana gelir. Ayağa her kalkmak istediği zaman şiddetli ağrının oluşması, hareket sınırlanması meydana gelecektir.

Kırık Sonrası Bitkisel Tedavi

Feridun Kunak tarafından kırık kemiğe iyi gelen bitkisel tedavi uygulaması sonucunda kırığın hem daha hızlı iyileştiği görülürken, kırık iyileşmesi sırasında morarma ya da ağrının azalmasını sağlayacaktır.

Yapacak olduğunuz taze civan perçemi dövülerek merhem kıvamına getirilmelidir. Feridun Kunak bu yapmış olduğunuz merhemi kırığın üzerine sürmelisiniz. Daha sonradan üzerini sarmalısınız.

  • 10 gram meşe kabuğu;
  • 1 yemek kaşığı sirke;
  • 1 su bardağı su.

10 gram kadar meşe kabuğu 1 su bardağı suyun içerisinde kaynatılmalıdır. İçerisine bir yemek kaşığı sirke ilave etmelisiniz. Feridun Kunak bu bitki çayını günde 2 defa içmenizi tavsiye etmektedir. Eğer ki tadını beğenmediğiniz için içemiyorsanız o zaman 1 çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Bu bitkisel çayı içmeniz kemiğin daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Özellikle eklem, bel kırıklarında iyileşmeyi hızlandıracaktır.

Kırık Sonrası Fizik Tedavi Hareketleri

Diz Kapağı Kırığı

Yere sırt üstü olacak şekilde uzanmalısınız. İki ayağınızı da vücudunuza paralel bir şekilde uzatmanız gerekmektedir. Bu hareketi iki bacağınızı kullanarak yapacağınız gibi sadece tek kırık olan bacağınızı kullanarak yapacak olduğunuzu unutmayın. Bacağınız havaya kaldırılır. Diz kapağından kırılarak kendinize doğru çekilir. Daha sonradan 10 saniye beklenir ve başlangıç pozisyonuna geri dönülür.

Fibula Kırığı

Fibula kırığı fizik tedavi egzersizleri için sizlerde uzun bir lastik bulmalısınız. Bu lastiği masanın bir ayağına bağlayın. Sağlam olan ayağınızın üzerine bütün ağırlığınızı vererek lastiği takmış olduğunuz kırık ayağınızı ileriye doğru hareket ettirmelisiniz. Bu hareketi yaparken diz kapağınızdan kırmamaya dikkat etmelisiniz.

Bilek Kırığı

El bileği kırığı yaşamakta olan bir kişinin alçı çıktıktan sonra iyileşmeye ve güç kazandırması gerekmektedir. Bunun için ilk olarak elini yumruk yaparak havaya kaldırmalıdır. Daha sonradan bilekten hareket ederek elini öne doğru eğmesi gerekiyor. 10 saniye bekledikten sonra bileğini yavaş bir şekilde geriye hareket ettirmelidir. 10 saniye beklenir ve başlangıç pozisyonuna dönülür.

Ayak bileği kırıklarında kişiler alçı çıktıktan sonra fizik tedavi egzersizlerine başlaması gerekmektedir. Bunun için uzun bir lastik kullanmalıdır. Lastiği iki ayağına birden resimde gösterilen gibi geçirmelidir. İki bacağını da yana doğru açarak lastiğin gerilmesini sağlamalıdır. Hareketi 10 defa 3 set olacak şekilde yapmanız uygundur.

Talus Kırığı

Talus kırığı meydana geldiği zaman cerrahi müdahale ya da alçı sonrasında fizik tedavi olması gerekmektedir. Fizik tedavi için bir kişiden yardım alabilirsiniz. Çünkü ilk zamanlarda ayağınızı kendi başınıza hareket ettirmeniz güç olacaktır. Eklem kısmından ayağınızı hareket ettirmelisiniz. Özellikle de size yardımcı olacak kişi ayağınızı çok yavaş hareketler ile öne ve arkaya gelecek şekilde hareketler ettirmesi meydana gelecek olan güç kaybının önüne geçecektir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle