Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Fizk Tedavi Egzersizleri
Kalça ameliyatı sonrasında kişilerin 6 hafta boyunca çok dikkatli olması gerekmektedir. Her zaman için alçak sandalyelere oturmalı, her zaman merdiven inip çıkarken hızlı ve de kendisine zarar verecek olan hareketleri yapmaktan kaçınarak fizyoterapisti tarafından söylenen fizik tedavi egzersizlerini aksatmadan yapması sağlığına faydalı olacaktır.
İçindekiler
Kalça Protezi
Total kalça protezi ameliyatları sonrasında kişilerin eve döndükten sonra komplikasyonları aza indirmek ve de önlemek amacıyla kaslarında ki kaybolan güç kaybını tekrardan kazanabilmek amacıyla egzersizleri yapması uygun olacaktır. Total kalça protezi sonrasında iyileşmeyi hızlandıracak hareketler bacak kaslarında ortaya çıkacak olan zayıflık hissini ortadan kaldıracaktır. Sizlerde ameliyat sonrasında her gün düzenli olarak iki ya da üç defa kendinizi çok yormadan ve ağrınız olması durumunda bu hareketleri yapmaya son vererek bu hareketleri mümkün olduğu kadar yapmanız iyileşmenizi hızlandıracaktır.
Fizik Tedavi
Yattığınız yerde yapacak olduğunuz bu egzersiz için total kalça protez ameliyatından yaklaşık olarak 8 hafta geçmesi durumunda fizyoterapistiniz uygun görmesi neticesinde yapmanız uygun olacaktır. Yattığınız yerde yapacak olduğunuz bu egzersiz için başınızın altına herhangi bir yastık almadan yapacaksınız. Dizlerinizi kendinize doğru çekin. Daha sonradan ellerinizi dirsek kısmından kırmadan resimde gösterildiği şekilde parmak uçlarınız havaya bakacak şekilde yukarıya kaldırıyorsunuz. Boyun kısmınız yerde olacaktır. Kalça kısmından yukarıya doğru kendinizi kaldırın. 10 saniye kadar kalçanız havada duracak şekilde tutun. Daha sonradan yere indirin. Bu hareketi kendinizi yormadan 10 defa tekrar edin. Ağrınızın olması durumunda hareketi yapmayı bırakınız.
Yerinizde yattığınız yerden yapacak olduğunuz bu hareket için yan dönmeniz gerekmektedir. Bacaklarınızı çok hafif olacak şekilde kendinizi kırın. Aşağıda kalan kolunuzla başınızı desteklemek amacıyla kafanızı tutun. Ayaklarınız birbirine değmelidir. Diz kapağından ayrılacak şekilde bacaklarınızı yukarıya doğru kaldırın. Hareketi yaparken kalçanızda ağrı olmamasına dikkat edin. 10 saniye boyunca bacaklar birbirinden ayrı bir şekilde tutulmalı ve daha sonradan yukarıya kaldırdığınız bacağınızı yere nazik bir şekilde indirmelisiniz. 10 defa hareketi yaptıktan sonra diğer bacağınızla bu hareketi yapmak için ters dönün.
Yattığınız yerden yapacak olduğunuz bu hareket için başınızın altına herhangi bir destekleyici yastık almamanız gerekmektedir. Bacaklarınızı kendinize doğru diz kapağınızdan kırın. Ardından ilk önce sağ ayağınızı diz kapağınızdan tutarak kendinize doğru çekin. Başınızın yerden kalkmamasına dikkat etmelisiniz. 5 saniye boyunca bekledikten sonra bacağınızı yere indirin. Sonra diğer bacağınızı aynı şekilde kendinize doğru çekin. Her bacak için 10 defa yapmanız gerekmektedir.
Bu hareketi yapabilmek amacıyla ayakta durmanız gerekmektedir. Bir sandalyeden ya da masadan destek almak amacıyla tutunun. Daha sonradan iki bacağınızı da bir omuz genişliğinde olacak şekilde açın. Ve ilk önce sol ayağınızı geriye doğru atın. Ayağınızı geriye attığınız zaman havada durmasına dikkat etmeli ve yere indirmeyin. 10 saniye bekledikten sonra aynı hareketi diğer ayağınızla tekrar edin.
Yattığınız yerde yapacak olduğunuz bu hareket için kollarınızı yanınızda uzatın. Başınızın altına bir yükseklik koymamaya dikkat etmelisiniz. Eğer ki bu hareketi tek başınıza yapamıyorsanız o zaman bir yakınınızdan yardım almanız gerekmektedir. Ameliyat sonrasında başladığınız fizik tedavi egzersizlerinde ağrınız olması durumunda hareketleri sonlandırmalısınız. Önce sol ayağınızı diz kapağınızdan kırmadan ve ellerinizden de herhangi bir destek almadan yukarıya doğru kaldırmalısınız. Diğer ayağınızın yerde durmasına dikkat etmelisiniz. Daha sonra diğer ayağınızı aynı şekilde havaya kaldırmanız gerekmektedir.
Yukarıda ki resimde bulunan hareketi ilk başta yaparken bir yakınınızdan ya da fizyoterapistten yardım alarak yapmalısınız. Yüzüstü olarak şekilde yere uzanın. Bacaklarınızı kırmadan uzatmanız ve ellerinizi de yanınızda uzatmanız çok önemli olacaktır. Daha sonradan bacağınızı dirsekten kırarak basen bölgeniz yukarı kalkmadan havaya kaldırın. Siz kaldıramıyorsanız bir yakınınız yardım etmelidir. 10 saniye bekledikten sonra yere indirin. Sonra diğer ayağınızı aynı şekilde yapın. Bu hareketi yaparken kollarınızdan güç almadan sadece diz kapağından kırarak ayağınızı kaldırmalısınız.