Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Kalça protezi ameliyatı olan kişilerin ilk 6 hafta boyunca çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Yatarken bacak aralarına yastık koymaları, bacağının üzerine dönerek yatmamaları ve otururken ya da ayakta durduğu süre içerisinde eğilmemesi gibi önlemler alarak ameliyat komplikasyonlarını aza indirecektir.

Kalça Protezi Ameliyatı

Kalça protezi çok zor olan ameliyatlardan bir tanesi olmaktadır. Yaklaşık olarak bir hafta boyuna hastanede kalırsınız. Hastane odasında fizik tedavi egzersizlerini yapmaya başlayacaksınız. Ameliyat sonrasında ağrınız olması normaldir. Bu ağrı ilk 6 hafta sürecek olan ağrılardır. Ameliyat sonrasında bir takım komplikasyonların gelişme riski olacaktır. Bunlardan bir tanesi de bacaklarda pıhtı atılmasıdır. Bu nedenle de sizler sık sık derin nefes almalı, sık sık öksürün. Enfeksiyona da çok dikkat etmelisiniz. İyileşerek eski sağlığınıza kavuşmak istiyorsanız yapacağınız her zaman için fizik tedavi egzersizlerine uymak, ayağınızın üzerine ağırlık vermemek olacaktır.

Fizik Tedavi

Kişilerde ameliyat sonrasında iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla ve kalça ekleminin güçlenmesini sağlamak amacıyla bacak kaslarınızın ve ayak bileklerinizin tekrardan eski sağlığına kavuşmak amacıyla kişilere ameliyat sonrasında hastane odasında fizik tedavi egzersizleri yaptırılmaya başlanacaktır. Bunlar fizyoterapist tarafından sizlere söylenecek olan egzersizler olacaktır. Kaslarınızı sıkmanız ve sonradan kasılan kasları bırakmak gibi küçük egzersizler her zaman için faydalı olacaktır. Fizyoterapist tarafından yapacak olduğunuz bu egzersizleri hastaneden taburcu olduktan sonra da yapmanız daha hızlı bir şekilde iyileşmenizi sağlayacaktır. İlk başta küçük fizik tedavi egzersizlerinden başlamalısınız. Daha sonradan altı hafta ameliyattan sonrasında diğer egzersizlere yine fizik tedavi uzmanı tarafından sizlere söylendiği şekilde yapmanız uygun olacaktır. Ameliyat sonrasında bacaklarınızı her zaman için ileriye doğru uzatmalısınız. İlk 6 hafta kadar ağır egzersizleri yapmaktan kaçınmalı çorap giyinme gibi eğilme içerecek aktivitelerden uzak durmalısınız. Kalçanızı asla 90 derece olacak şekilde bükmemeli ve oturmamalısınız. Ameliyat sonrası ilk 6 ile 8 hafta arasında değişen süre ile yürüteç kullanmalısınız. Daha sonrasında da bir süre boyunca koltuk değneklerine ağırlık vererek yürümeniz sizlerin kalça protezinin yerinden oynamasını engelleyecek bir durumdur. 

Hastane Sonrası Bakım

Eve döner dönmez sizlerin enfeksiyon kapma riskiniz ve bacaklarınıza pıhtı atma riskiniz hala devam edecektir. Ve şiddetli ağrıları yaşamanızda söz konusu olacaktır. Bu durum içerisinde sizlerin yapmanız gereken hijyeninize ilk olarak çok dikkat etmek olacaktır. El, ayak ve diş hijyeni bulunduğunuz ortamın hijyenik olması son derece önemli olacaktır. Kişilerin enfeksiyon kapma riskini ortadan kaldırmak için steril olan bir ortam sağlanmalıdır. Ameliyat sonrası bu enfeksiyonu en aza indirmek amacıyla kişilerin doktor tarafından verilen ilk olarak antibiyotikleri zamanında kullanması gerekmektedir. Bunun dışında da ağrı kesici ve kan sulandırıcı gibi bir takım ilaçlar reçete edilecektir. Bunları zamanında kullanmaya kişiler çok dikkat etmelidir. Ameliyat sonrasında dikişlere pansuman yapmalısınız. Ve yaranın her zaman için hijyenik olmasına, bakteri ve de mikroplardan uzak durmasına dikkat etmelisiniz.

Eğer ki yaranızdan gri renkte pis kokulu bir sıvı geliyorsa, ateşiniz çıkması durumunda enfeksiyon riskiniz olacaktır. Ya da nefes alma da güçlük çekmeniz durumunda bir an önce doktorunuza baş vurmalısınız.

Yapmanız Gerekenler

Her zaman için sizlerde bacaklarınız öne bakacak şekilde tutmanız çok önemlidir. Ameliyat olan kalçanıza ait olan bacağınızı her zaman için öne bakacak şekilde tutmanız çok önemlidir. Operasyon olan kalçanıza ait olan bacağınızla asla diz çekmemeniz ve ameliyat sonrası 8 hafta boyunca asla ağırlığınızı vermemeniz gerekmektedir. Acı ve de ağrı olacağı gibi ameliyat sonrasında şişliğin de olması söz konusu olacaktır. Şişliğin olması bazı durumlarda oluşan komplikasyonlar nedeniyle olur. Ağrıyı ve de şişliği tedavi etmek amacıyla her iki saatte bir şişliğin ve de ağrının olduğu bölgeye buz uygulaması yapmanız çok önemlidir. Bunun için bir havluya saracak olduğunuz buzu şişliğin üzerine koymalısınız. Cildinizi tahriş edeceği için buzu direk olarak şiş ve de ağrımakta olan bölgeye uygulamamalısınız. Hareket yaparken sizlere yardımcı olması ve hareket aralığını daha hızlı bir şekilde yapabilmek için bölgeye ısı uygulaması yapmalısınız. Isıtma pedi kullanmalısınız ya da sıcak bir havluyu kalçanızın üzerine koyun ve daha sonradan 15 dakika geçmesi neticesinde egzersizleri yaparken daha kolay bir şekilde yapacaksınız. Eğer ki egzersizleri yaparken bacaklarınızda, kalçanızda ve de kaslarınızda herhangi bir ağrı oluşuyorsa yapmakta olduğunuz egzersizleri durdurmalısınız.

Yapmamanız Gerekenler

Bacaklarınızın üzerine basarak yürümeniz total diz protezi sonrasında 8 haftayı bulacaktır. Sizlere bu süre içerisinde yürüteç sayesinde özel ihtiyaçlarınızı yapmanız için yürüteç verilecektir. Bu süre içerisinde bacaklarınızın üzerine basmamalısınız. Dizinizi asla kalçanızdan yukarıya kaldırmamanız gerekmektedir. Oturma eylemi içerisinde olduğunuz zamanlarda öne doğru eğilme gibi çok fazla arkaya doğru da yaslanmayın Ayakta olduğunuz zamanlarda ya da otururken herhangi bir şeyi almak için hareket yapmamaya çalışmalısınız. Eğilme eylemi sırasında olduğunuz zamanlarda ayaklarınızı aşırı bir şekilde hareket ederek içe ya da dışa doğru çevirmeye çalışmamalısınız. Yatarken bacaklarınızı örtmek amacıyla kullanacak olduğunuz battaniyeye doğru uzanmayın. Bir süre merdivenden inip çıkmamalısınız. Ameliyat sonrası 2 ay boyunca alaturka tuvalet kullanmamalısınız.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle