Artroskopi Nedir ve Nasıl Çekilir?

Artroskopi doktorların kişilerin eklemlerin içine bakmanızı sağlamakta olan cerrahi bir yöntem olacak bir prosedür olarak bilinmektedir. Eklemlerin içini görüntülemek için kullanılan bir yöntem olmaktadır.

 Artroskopi 

Artroskopi eklemlerde oluşan sorunlar nedeniyle doktorların eklemlerin içine bakarak sağlayacak cerrahi bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Doktor tarafından Artroskopiveya daha kapsamlı olan bir görüntülenme aleti kullanılarak yapılacaktır. Doktorun gerekli görmesi durumunda yapılacaktır. Eklem yüzeylerini ve kemik uçlarını özellikle de kemik uçlarını örtmekte olan kıkırdanları sallayan sert dokuyu görmek istediği zamanlarda kullanılmakta olan bir yöntem olmaktadır. Kemiği kemikle bağlamakta yumuşak dokuları da bu yöntem sonucunda görmesi mümkün olacaktır. Bu yöntem sırasında kişilerde ortak bir sorunun olup olmadığını da görmek veya ortak bir sorunun ameliyat edilmesi içinde kullanılacak bir yöntem olarak bilinmektedir. Bir eklemin gevşek olması durumunda ya da yabancı bir nesnenin çıkarılması içinde yapılacak bir uygulama olacaktır. Doktor tarafından bir hastalığın takip etmek için bir tedavi yönteminin işe yarayıp yaramadığını görmek için bunu anlamak için anlaşılacaktır. Sıklıkla diz, omuz, ayak bileklerinde de yapılacaktır. Kalça dirsek ve bilek üzerinde de yapılacaktır. 

Artroskopi sırasında kişilerden küçük olan bir kesik işlemi yapılacaktır. Bu kesiden kamera içeriye itilecektir. Kapsamlı bir ışığı olan kaynaktan içeriye bir video kamera içeriye ittirilecektir. Bunun içerisinde ışıkta olması nedeniyle karantlık bölge de görülecektir. Fotoğraf makinelerinde görüntüler bir video ekranında görüntülenecektir. Ve bu ekrana yansıtılacaktır. Bu sırada eklem dokusu örneği ekran üzerinde toplanacaktır. Bundan bir parça alınacaktır. Buna da biyopsi denmektdir. Eğer ki doktorun ön görmesi sonucunda eklemin içerisine daha da kesikler yaparak küçük aletler ile girilmesi söz konusu olacaktır.

Açık cerrahi yapıldığı zamanlarda daha büyük bir kesik yapılarak gerçekleştirilmektedir. Fakat artroskopi yönteminin kullanılmasının nedenleri arasında daha az verici olması, daha çabuk iyileşmesi ve hastanın hastanede yatmaması gibi nedenlerden dolayı bu yöntem tercih edilmektedir. 

Ameliyat

Hasta ortopedik cerrahlar tarafından ameliyat edilmektedir. Genel olarak ya da bölgesel olarak uyuşturulması sonucunda anestezi uzmanı tarafından ilaç verilecektir. Genel anestezi verildiği zamanlarda bu kişinin uyumasını sağlayacaktır. Kişinin kalp hızını, ritmini kan basıncını solunumunu yakından takip edecektir. Eğer ki sadece lokal anestezi uygulanması sonucunda ağrımakta olan eklem hissizleştirilecektir. Ve sizler uyanık olacaksınız. Hangi eklem üzerinde uygulanmaktaysa kişinin kan akışını kısıtlamak amacı ile bir bant kullanılabilir. Bu sayede parçaları da görmesini sağlayacaktır. Turnike şişirilecek ve eklem kaldırılacaktır. Doktor tarafından artroskopik cerrahi sırasında 0.25 inç büyüklüğünde küçük bir kesi yapılacaktır. Doktor bu kesiden artroskopu yerleştirecektir. Eklem boşluğunu boşaltabilmek için bir sulama sıvısı kullanılacaktır. Bu sıvının verilmesi sonucunda eklemlerin daha iyi bir şekilde görüntüsünü verecektir. Düşük bir akış kullanılacaktır. Bu hem pisliği hem de kanları temizleyecektir. Doktor tarafından eklemin içi ekrana görüntülenecektir. Eklemin farklı açılardan görüntüsünün alınabilmesi için eklemin bükülmesi, uzatılması ve yerinin değiştirilmesi gerekmektedir. 

Artroskopi nedir? Eklem sorununu onarmak için daha fazla ameliyat gerekiyorsa o zaman küçük kesiler yapılarak eklemin içine ince araçlar takılacaktır.

Artroskop diğer aletler çıkarıldığı zamanlarda kan ve artıkları tuzlu su ile yıkanarak iç kısmının boşaltılması söz konusu olacaktır. Doktor tarafından artroskopik cerrahi sonrasında küçük kesiler dikişlerle kapatılması gerekmektedir. Hangi eklem üzerinde yapıldıysa iyileşmeyi hızlandırması için ateller, sapanlar, koltuk değneklerini kişilerin kullanması gerekmektedir. Bu ameliyat süresi 15 dakika süreceği gibi bir saat ya da daha fazla da sürmesi mümkün olacaktır. 

Ameliyat sonrasında artroskopik cerrahi sırasında birkaç gün boyunca eklemi dinlendirmek gerekmektedir. Dikişler eğer ki zamanla kendiliğinden çözülen dikişler olmaması durumunda 10 gün içerisinde bu dikişlerin alınması gerekmektedir. Bölge üzerinde bulunan herhangi bir şişme olmaması için buz uygulaması yapılması gerekmektedir. Doktor var olacak ağrıyı dindirmek için hastaya bir takım ağrı kesici uygulaması yapılabilir. Ekleminizi egzersiz ile güçlendirme konusunda doktorunuza danışmalısınız.

Riskleri

Artroskopide çok fazla sorunlar yaygın olmamaktadır. Bazı kişilerde eklem sert liği ve uzun süren eklem ağrısı bulunmaktadır. Bazı kişilerde eklemin kanaması da söz konusu olmaktadır. Küçük bir şansta olsa enfekte olmuş eklemlere de hasar olması da söz konusu olacaktır. Kişilerde sinir ve de eklem hasarının oluşması da söz konusu olacağı gibi kan pıhtısı atması da söz konusu olacaktır. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle