Diz Protezi Ameliyatı Sonrasında Yapılacak Egzersizler
Dizlerin bir tanesine protez takıldıktan sonra iyileşme süresini hızlandırmak ve tam bir iyileşmenin dizlerin kazanması için dizin güç için ve hareketliliği sağlamak için egzersizler çok önemlidir.
Diz Protezi Ameliyat Sonrası Egzersizler
Dizlere protez takılmasına Artroskopik cerrahi denmektedir. Ve dizlerin tam olarak iyileşmesi için ameliyat sonrasında bir takım egzersizlerin ve dizlerin hareketliliğini sağlamak amacı ile egzersiz yapılması şarttır. Ortopedik cerrahların ve fizyoterapistlerin her gün düzenli olarak 30 dakika boyunca ve günde iki defa egzersizlerin yapılmasını önermektedir. Ayrıca uzmanlar tarafından yürüyüş yapılması da tavsiye edilmektedir. Güvenli bir şekilde dizlerinizin iyileşmesi için egzersizleri yapmanız gerekmektedir.
- Bu hareketi total de 10 defa tekrarlamanız gerekmektedir. Sert bir zeminin üzerine doğru uzanın. Dizlerinizi kırarak ayaklarınızı kendinize doğru çekin. Kalçaların arkasında bulunan kasları 10 saniye sıkın ve düz hale gelin.
- Ameliyat olduğunuz bacağınızın ayak kısmına yerden 15 santim kadar yükseklikte olacak bir havlu rulosu koymanız gerekmektedir. Ayağınızı diz kapağından düzelecek şekilde yukarıya doğru kaldırın. 10 saniye kadar bu şekilde tutun ve ayağınızı gevşetin. 10 defa her gün bu hareketi günde birkaç defa yapmanız tavsiye edilmektedir.
- Sert bir zemine doğru uzanın. Bacaklarınızı düzleştirin. Ameliyat olduğunuz ayağınızı yavaşça kaldırın. yerden 30 santim kadar yukarıda olmasına dikkat edin. Ayağınız yukarıda olacak şekilde 10 saniye kadar tutun. Sonra ayağınızı yere indirin. Hareketi her gün birkaç kere olmak şartı ile 10 defa yapmalısınız.
- Yine 10 defa yapacak olduğunuz hareket için yere sırt üstü olacak şekilde uzanın ve dizlerinizi kırarak kendinize doğru çekin. Kalça kaslarınızı sıkın. 10 saniye kadar sıktıktan sonra rahatlayın.
- Bir duvara tutunun. Bacaklarınızı bir omuz boyunda açın. Ameliyat olduğunuz bacağınızı düz ve dizinizi kırmadan ayağınızı kaldırın. 10 saniye kadar yüksekte tutun ve serbest bırakın. 10 defa tekrar edin.
- Ameliyat olduğunuz dizinizin tam altına bir havlu rulosu koyun ve sırt üstü olacak şekilde uzanın. Ayağınızı biraz havaya kaldırın. ve diz kısmından düz olacak şekilde ayağınızı 10 saniye kadar bu halde tutun. Sonra tekrar başlangıç pozisyonuna dönün. 10 defa bu hareketi tekrar etmelisiniz.
- Yere sırt üstü uzanın. Ayaklarınızın altına herhangi bir şey koymayacağınız gibi kafanızın da altına koymamanız çok önemli olacaktır. Ameliyat olmayan dizinizi kırın ve kendinize doğru çekin. Ameliyat olan ayağınızı diz kapağından kırmadan düz olacak şekilde yerden 30 santim kadar yukarıya kaldırın. Yavaşça yere koyun. Toplamda 10 defa yapmalısınız.
- Ayakta bir sandalyeye tutunun. Bacaklarınızı bir omuz boyunca açın. Sırtınız düz kalacak şekilde dizlerinizi eğin. 10 saniye bekleyin ve düzelin.Bu hareketi yaparken dizlerinizi çok fazla bükmemelisiniz.
- Ayakta durun ve bacaklarınızı birleştirin. Ameliyat olan ayağınızı tutun ve topuk kısmı kalçanıza değecek şekilde gerin. Beş saniye kadar bekleyin ve sonra geri bırakın.
- Bir sandalyenin arkasında durun ve kollarınızla tutunun. Ameliyat olan bacağınız önde, sağlam bacağınız 30 santim kadar arkada olacak şekilde tutunun. Ameliyat olan dizinizi yavaş bir şekilde eğin. Çok fazla eğilmemeniz çok önemli olacaktır. Tekrar başlangıç pozisyonuna gelmelisiniz.
- Yerden 15 santim kadar yüksek olacak sert bir basamağı ayağınızın altına alın. Ameliyat olan dizinizle birlikte üzerine çıkın. Beş saniye kadar ameliyat olan dizinizle üzerinde bekleyin ve normal pozisyona geri dönün. Burada önemli olan tek detay sadece ameliyat olan bacağınızla yüksekliğin üzerine çıkmak olacaktır.
- Ameliyat olduğunuz bacağınızla bir önceki harekette kullandığınız yerden yüksek olan basamağın yanında yan durun. Bacağınızla yan olacak şekilde üzerine çıkın ve 10 saniye bekledikten sonra yere inin.
- Bir sandalyeye oturun ve bacağınızı bir sehbanın üzerine koyun. Bacağınızı düzeltin. 10 saniye kadar bekledikten sonra başlangıç konumuna geri gelin.